ULTRAZVUK bubrega u trudnoći: kako rade, šteta za fetus

Vrlo često se kod trudnica se javljaju poremećaji u mokraćnog sustava, vrlo je važno u tom razdoblju na vrijeme prepoznati problem. Imenovanje ULTRAZVUK bubrega u trudnoći je namijenjen za pomoć liječnicima s uspostavom odgovarajuće dijagnoze, jer u zadnje vrijeme bolesti выделительной sustava češće zbiva u latentna obliku (bez očitih simptoma), što otežava otkrivanje negativnih promjena u ranim fazama. A uostalom, poremećaj rada bubrega može biti uzrok razvoja patologije i kod žena, i kod beba.

Indikacije za provođenje na ULTRAZVUK bubrega u trudnoći

Bubrezi trudnice rade s dvostrukim opterećenjem, справляясь s выведением proizvoda život i majke i djeteta. Upalni procesi u njih negativno utjecati na razvoj fetusa i na dobrobit budućih mama. Ako postoji sumnja na poremećaj funkcije ovog para vlasti, propisuju ULTRAZVUK bubrega. Ovo istraživanje bezbolno i pravovremeno identificira probleme u mokraćni sustav. Čine ga samo na svjedočenju:

 • negativni indikatori opće analize urina;
 • pad namijenjena za noć tekućine;
 • slaba bol u križima;
 • učestalo mokrenje s резями i жжением;
 • pojava edema;
 • visoki krvni tlak;
 • nedostatak apetita;
 • slabost.

ULTRAZVUK bubrega tijekom trudnoće nije uključen u popis obveznih ankete, jer mnoge žene se boje da još jednom izložiti djelovanju ultrazvuka. No, mnogi stručnjaci vjeruju da je ovo istraživanje stoji da bi planirano, kao što je to točno pokazuje strukturu i promjene u выделительной sustavu. Vrijeme замеченные povrede izbjegli komplikacije. Uostalom, upalni procesi su uzrok infekcije, ste spontani pobačaj ili do prekida fetusa.

Priprema

Posebne pripreme taj postupak ne zahtijeva, ali postoje uvjeti iz obavljanje kojima ovisi kvaliteta i točnost izmjere. Kada se priprema za ULTRAZVUK potrebno je isključiti газообразование. Za to tri dana prije ankete ne vrijedi postoje namirnice koje mogu uzrokovati nadutost (veliki газообразование), za prevenciju možete piti lijekovi od plikova, na primjer, aktivni ugljen.

READ  Kamenje u bubregu: simptomi bubrežnih kamenaca bolesti kod žena, liječenje, znakove

Da se napuni mjehur tekućinom, za 1-2 sata prije ankete potrebno je popiti oko 1 litar negazirane vode. Budući da trudnica nije uvijek moguće дотерпеть prije postupka, dozvoljeno malo se osloboditi napetosti, ali onda opet pije vodu i malo pričekati. Dobro punjenje mjehura se povećava točnost izmjere.

Kao što je postupak?

Prije nego ULTRAZVUK trudnice je potrebno skinite metalni nakit. Pacijentica leži na jednu stranu, na обследуемый zemljište tijelo se nanosi gel. Njegov poseban sastav omogućuje da je bolje da ultrazvučni valovi. Zatim operator provodi sonde na test području, lagano надавливая im tijekom vožnje. Na zaslonu se pojavljuju pupoljci njihove konture, dimenzije, moguće tumori ili pečata. Nakon završetka postupka izdaje obrazac s opisom rezultata istraživanja.

Procjena rezultata

Tijekom trudnoće u sustavu mokraćnog sustava javljaju funkcionalne promjene. To je uzrokovano hormonalnim promjenama, pad imuniteta, intenzivan rast fetusa i povećanjem veličine maternice. Zbog ovih faktora je pojačan pritisak na bubrege, mijenja se njihov normalan položaj, poremećeni odnos između tijela. Postoje određene postavke, zdravog tijela i, prema tome, bilo odstupanja ukazuju da postoji problem. Opisane postavke:

 • veličina;
 • pokretljivost;
 • lokacija;
 • struktura;
 • dostupnost formacija.

Veličina zdravih bubrega: debljine 4-5 cm, širina 6 cm; dužina 10-12 pogledajte Ovaj parovima organ nije jako je pokretna. Smješten je u četvrti: 12 majčinog i 1-2 slabinskog pršljena, lijevi bubreg malo iznad desne. Struktura паренхимы (tkiva bubrega) homogene. Vanjska ljuska je glatka i jasna, лоханки i bubrežne torbe slobodni, bez pečata i formacije, nije vidljivo. Usporedbom tih pokazatelja s onima koji su navedeni u predviđenom formularu za rezervaciju, može se izračunati, u kojem dijelu bubrega postoji problem.

Što se bolest dijagnosticira?

Treba reći da je stručnjak za USI samo subjektivno opisuje mogućnosti tijela i na temelju tih podataka, čini zaključak o mogućem bolesti. Točnost sklapanja ovisi o vještini liječnika i njegova iskustva. Konačna dijagnoza postavlja нефролог, uzimajući u obzir razne testove i gledajući симптоматику kod trudnica. ULTRAZVUK bubrega pomaže u dijagnostici sljedećih bolesti:

 • akutni pijelonefritis — promjena veličine bubrega, fuzzy slika, zadebljanje tkiva, oticanje, zadebljanje stijenke лоханки;
 • гидронефроз — previše napredna лоханка i torbe, profinjena паренхима, poremećen protok mokraće i došlo joj je stagnacija u лоханочно-мочеточниковом segmentu;
 • glomerulonefritis — иммунновоспалительное bolest, oštar zadebljanje tkiva, povećanje veličine pri stan i jasne контурах, difuzno promjene kanalića, клубочков i vezivnog tkiva;
 • мочекаменная bolest — primijetio zaobljeni эхогенные obrazovanja;
 • anomalije.
READ  Bakterijski uretritis kod žena i muškaraca: liječenje, uzroci, simptomi

Prilikom obavljanja USI ponekad se otkrije anomalija. To se događa подковообразное zgrada, djelomično ili potpuno udvostručenje organa, ciste, nedostatak jednog bubrega. Sve se to moglo ne smetaju žene prije trudnoće, no u razdoblju вынашивания predstavlja značajnu opasnost. Zbog povećanog opterećenja na ovaj organ anomalije drastično povećavaju mogućnost bolesti. Dakle, ULTRAZVUK bubrega treba napraviti prije planiranja potomstva, onda ne izlažu opasnosti svoje zdravlje i dijete.

Šteta za fetus

Nedvosmisleno tvrditi da je ULTRAZVUK bubrega u trudnoći ima negativan utjecaj na fetus nemoguće. To nije dokazano ozbiljnim znanstvenim istraživanjima. Kako bi temeljito istražili ovo pitanje, potrebno je mnogo vremena, nakon kojeg će biti moguće suditi o opasnosti od utjecaja na plod modernih pomagala. Tehnološki napredak ne stoji na mjestu i ultrazvučni uređaji 30—тилетней zastare neusporediv s onima koji se primjenjuju sada. To otežava provođenje istraživanja.

Dokazi da ULTRAZVUK je potpuno bezopasan za nerođeno dijete i ne postoji. Ne isplati se često, bez ozbiljnog povoda proći ovaj ispit. No, međutim, ova egzaktna dijagnoza je u stanju spriječiti ozbiljne probleme u toku trudnoće, a u nekim slučajevima spasiti život žene i fetusa. Rizik od razvoja patologije više … nego недоказанное štetan utjecaj ULTRAZVUKA.