ULTRAZVUK bubrega djetetu: priprema, indikacije, kao što to čine

Ultrazvuk ili ULTRAZVUK bubrega djetetu — to je jedan od najčešćih načina za dijagnosticiranje bolesti ovoj oblasti. Ultrazvučna dijagnostika se provodi po principu эхолокации — refleksija zvučnog vala od prepreke. Ultrazvučni talasi prodiru kroz tkiva обследуемого organa, odražavaju se i u obliku obrnutog puls se vraćaju na senzor. Uz pomoć posebne tehnologije na zaslonu monitora će se pojaviti slika koja omogućuje procjenu stanja tijela. Potreba ovog postupka zbog učestalost урологических patologije u dječjoj dobi. Istraživanje unutarnjih organa ultrazvuk je potpuno bezopasan i siguran za dječju organizma, može se raditi neograničen broj puta. Da bi ULTRAZVUK bubrega djetetu, ne treba posebna priprema. Pri pregledu djece koristi se ista oprema kao i za odrasle.

Indikacije za provođenje

Ultrazvuk bubrega čine u zavisnosti od velikog broja dokaza. Za stariju djecu istraživanje dodjeljuje se za bol u području lumbalnog, bolovi prilikom mokrenja, мигренях, nakon ozljede trbuha ili leđa, povećanju temperature nepoznatog razloga, jasno naglašene oticanje udova, promjene u analizama urina, velikom broju soli u principu analize urina, vidljive nečistoće krvi ili sluzi, u mokraći, promjena boje.

ULTRAZVUK bubrega djeci u dobi od 1,5 mjeseci provodi s ciljem prevencije. Provođenje postupka nužno, ako postoji odstupanje od norme. ULTRAZVUK kod novorođenčadi što je prikazano:

 • povećanim ishrane oko krvni tlak;
 • promjenama u analizama urina;
 • edem ekstremiteta;
 • otkrije tvorbe u abdomenu;
 • povećanu razinu bilirubina u krvi;
 • odstupanja u razvoju vanjskih organa;
 • дисбактериозе;
 • teškom protoku trudnoće i poroda kod majke;
 • urođene патологиях ili урологических bolesti kod bliskih rođaka;
 • ako pri rođenju dijete je potrebno реанимация ili je primjenjivo liječenje u odjele intenzivne njege uvjetima.

Priprema djeteta za ULTRAZVUK bubrega

Vjerodostojne i točne rezultate ULTRAZVUKA moguće je samo ako na njega pravilno pripremiti. Unaprijed priprema za istraživanje ima za cilj čišćenje organizma i sprečava trovanje. Prije zahvata dijete treba popiti određenu količinu tekućine koja ovisi o njegovoj starosti. Грудничка treba hraniti po 15-20 minuta prije ankete. Djeci u dobi od 3-7 godina je potrebno popiti oko 200 ml tekućine. Ako dijete 8-11 godina, dovoljno će biti 1,5 šalice vode. Djeca starijih treba popiti 400-500 ml vode. Ako upotrijebljeni nije dovoljno tekućine, to će utjecati na jasnoću slike, liječnika teško će biti uzeti u obzir vlasti. Vrlo mnogo pijan vode će dovesti do toga da se mjehur trajati, i rezultati istraživanja također će pomiješano. Kako pravilno pripremiti dijete za ULTRAZVUK bubrega, potrebno je isključiti iz prehrane namirnice koje mogu izazvati газообразование.

READ  Bol prilikom mokrenja nakon seksa kod muškaraca i žena

Kao što to čine studija?

Napraviti i ULTRAZVUK možete u bilo kojem dijagnostički centru: liječnika. Postupak provodi liječnik-сонолог. Prilikom obavljanja ULTRAZVUK bubrega kod bebe moraju biti u ispravnom položaju u naručju svoje majke. Starija djeca sami su smješteni na kauču, ležeći na leđima, boku ili trbuhu. Ako postoji sumnja na offset organa, postupak se izvodi u stojećem položaju. Обследуемая područje оголяется i zamrljan posebnim gelom koji je potpuno siguran i ne izaziva alergijske reakcije. Liječnik uz pomoć senzora određuje granice tijela i s obzirom na sliku na zaslonu monitora u tri projekcije: трансабдоминально (kroz stijenku želuca), транслюмбально (sa strane leđa), frontalno (položaj na boku). Nakon završetka postupka dobiveni pokazatelji uspoređuju se sa starenjem propisima. Prijepis rezultata dijagnosticiranja čini dječji liječnik-уролог ili нефролог.

Značajke rezultate kod novorođenčadi

Kod beba pupoljci su manji nego kod beba starijih. Dimenzije клубочков i njihove funkcionalne površine manje nego kod odraslih ljudi. Zbog toga se rezultati ULTRAZVUK bubrega kod novorođenčadi percipiraju na malo drugačiji način. To se također odnosi na činjenicu da je struktura organa novorođenčeta nije završena. Bubrega bebe imaju дольчатое struktura, koje traje do 2-x (ponekad i do 5 godina), i njihov krug obično je kvrgav.

Procjena rezultata

Prva stvar, na što obratiti pozornost pri dešifriranju rezultata istraživanja, veličina bubrega. Ultrazvuk omogućuje da izmjerite debljine, širine i dužine bubrega. Ovisno o dobi djeteta, njegove visine i težine, kod pokazatelja razlikuju. U prvih 1-2 mjeseca života dječaci i djevojčice dimenzije tijela su razlikovna obilježja. Također postoje pravila pokazatelja odvojeno za lijevi i desni bubreg. Stručnjak bilježi stopu, ako je ULTRAZVUK, pregled ravne konture bubrega i jasno vidljiv фиброзная kapsula.

Stručnjak pri dešifriranju rezultata također skreće pozornost na debljinu tkiva organa. Pravilo ovog pokazatelja iznosi oko 1,5 mm. Promjena gustoće bubrega govori o tome da tkivo organa zapanjena neki proces. Ako je debljina veća od normalne, to se definira kao prekomjerno эхогенность, ako je manje — snižene эхогенность.

READ  Fistula mjehura: simptomi, liječenje, narodni lijekovi

Norma pokazatelja za djecu različite dobi

Dob Bubreg Širina, mm Debljina mm Dužina, mm
Novorođenčad Desna 13,6 — 29,4 15,9 — 27,4 36,8 — 59,0
Lijeva 14,1 — 26,9 13,6 — 27,3 36,2 — 60,6
1-2 mjeseca (kod dječaka) Desna 15,9 — 31,5 18,0 — 29,5 39,0 — 68,9
Lijeva 15,9 — 31,0 13,6 — 30,2 40,0 — 71,0
1-2 mjeseca (djevojčice) Desna 16,0 — 29,6 17,7 — 29,7 42,0 — 61,3
Lijeva 15,8 — 29,0 17,3 — 28,1 40,9 — 63,7
3-6 mjeseca Desna 18,2 — 31,8 19,1 — 30,3 45,6 — 70,0
Lijeva 17,2 — 31,0 19,0 — 30,6 47,0 — 72,0 parametre
1-3 godine Desna 20,9 — 35,3 20,4 — 31,6 54,7 — 82,3
Lijeva 19,2 — 36,4 21,2 — 34,0 55,6 — 84,8
5-7 godina Desna 26,2 — 41,0 23,7 — 38,5 66,3 — 95,5
Lijeva 23,5 — 40,7 21,4 — 42,6 67,0 — 99,4
7-10 godina Desna 24,5 — 44,9 23,9 — 39,5 67,7 — 103,3
Lijeva 26,0 — 44,0 27,0 — 41,0 71,2 — 103,6
10-14 godina Desna 28,0 — 48,7 25,5 — 43,1 74,4 — 113,6
Lijeva 27,2 — 47,7 27,0 — 46,3 74,4 — 116,0

Patologija na USI

Ultrazvuk može otkriti različite anomalije u razvoju organa, urođene bolesti ili upalnih procesa u bubrezima. Sveobuhvatan pregled koji uključuje ULTRAZVUK mokraćnog mjehura i pomaže u otkrivanju ove bolesti su:

 • inkrementalna treći bubreg (obrazovanje, slično na bubreg, ali manje od);
 • priključni učinak (obrazovanje, nalik na zid, ima гиперэхогенностью i ima trokutasti oblik);
 • stup Бертена (однородное obrazovanja u centru bubrezi);
 • sindrom Фрейли (kongenitalne anomalije žila u bubregu);
 • блуждающая bubreg (offset organa iz normalnog položaja; ako je offset 1,8%-3% od rasta djeteta, može se govoriti o suvišnih pokretljivost, ako je veći od 3% — нефроптоз);
 • udvostručenje (jedan od najčešćih oblika urođene patologije, nije uvijek moguće otkriti pomoću ULTRAZVUKA; асимметричность veličina — to je jedan od više očitih znakova za dubliranje);
 • pijelonefritis (u ovoj bolesti stijenke лоханки bubrega утолщены; dovoljno je lako prepoznat ako USI);
 • нефросклероз (postupni gubitak funkcionalnih stanica i obrazovanje na njihovom mjestu vezivnog tkiva);
 • мочекаменное bolest (obrazovanje u bubregu kamen; kada se ULTRAZVUK vidio kao jasan akustična sjena);
 • ciste (male šupljine kružnog oblika, punjeni tekućinom, dobro se vidi na USI);
 • glomerulonefritis (povećanje organa u iznosu od; konačna dijagnoza pomoću ULTRAZVUKA staviti ne);
 • ozljede (ULTRAZVUK može definirati kao male pauze, tako i težih oštećenja);
 • tumori (benigni ili maligni tumori, teško dijagnosticira pomoću ULTRAZVUKA, pa se primjenjuje biopsija, CT ili MRI);
 • гидронефроз (povećanje šalice bubrega i лоханки);
 • «soli u bubregu» (скапливание soli u ovom organu; ULTRAZVUK čine kako bi se utvrdilo postojanje kamenja, njihove veličine, oblika, otkriti patologiju).
READ  Injekcije botoxa u mokraćni mjehur: kako je ušao, načela liječenja

Pravovremeno obavljanje ULTRAZVUK bubrega kod djece pomaže identificirati problem u ranim fazama razvoja, na vrijeme započeti liječenje i spriječiti pogoršanje mogućih posljedica. Neko vrijeme su simptomi bolesti mogu biti neprimjetan. Vrlo je važno na prvi znak se obratite stručnjaku. Najteže primjetiti problem грудничков, jer oni ne mogu reći da su i gdje ih boli. U ovom slučaju, sve ovisi o svjesnost majka djeteta.

Nakon provedenog ultrazvučnog istraživanja i dešifriranja njegovih rezultata liječnik postavlja dijagnozu i propisuje terapiju. Djetetu može odrediti poseban režim prehrane, uzimati lijekove ili operaciju. Ponovno ULTRAZVUK može se obavljati za kontrolu učinkovitosti primijenjenog liječenja.