Udaraljke i пальпация bubrega: tehnika, drži

Kada se pojave simptomi bubrežne bolesti, prilikom pregleda pacijenta, bez iznimke prvo se пальпация bubrega. Organ прощупывается u tome slučaju, ako je bubreg izostaviti ili опухшая. Provođenje ove metode istraživanje je primarni i koristi se od davnina. Ako nema promjena veličine i položaja bubrega, pri palpacijom ona ne osjeća.

Primjena i učinkovitost

Primarna metoda pravilne dijagnoze bolesti u takvim simptomima, kao što su bol u području lumbalnog je пальпация. Često zajedno s пальпацией primjenjuju перкуссию. To daje mogućnost da se za vrlo kratko vrijeme za instalaciju pregled dijagnoza i kasnije imenovati dodatnu dijagnostiku pomoću moderne tehnologije. Primjenjuje se пальпация na sljedeći način:

  • lijevu ruku doktor ima na područje slabina blizini kralježnice pacijenta;
  • desnu nameće trbušnu šupljinu ispod rebara nasuprot lijevoj;
  • tijekom duboko izdisanje desnom četkom liječnik glatko надавливает, pokušavajući doći do prstiju lijeve ruke.

Dakle, kada izdišete pacijenta donji dio bubrega malo pomaknuo i pri promjeni to je lako uočiti na dodir desnom rukom. U pokrenute slučajevima, ako je bubreg snažno povećati u veličini, liječnik može ispitati cijeli organ, istražiti površinu, pokretljivost i stupanj bol. Kada ощупывании lako otkriti takve patološke promjene, kao malar organa. Pojavila novi rast, promjena veličine bubrega ako imate ciste i slične devijacije također su otkrili kada se palpacijom. Učinkovit ova metoda će u preuzimanju tzv «блуждающей bubrega», kada se ona mijenja lokaciju zbog bilo kojeg polaznik je nastao ili urođene patologije.

U djetinjstvu se održavaju iste metode primarnog istraživanja. Ako je bubreg slijepa, ona ne će osjetiti kada прощупывании. U slučaju da liječnik provodi пальпацию dijete, bubrega istražen u većini slučajeva kada dijete leži na boku ili leđima.

Vrste palpacijom za bubrege

Postoje 2 vrste palpaciju, koji se koriste u vrijeme ankete pacijenata:

READ  Diuretik Фуросемид: upute, kao što je piće edem

zakona

  1. Površinska пальпация — liječnik ощупывает organ, u početku s naglaskom na raspolaganju ili ne patologije. Pri provođenju primarne palpacijom se već može napraviti preliminarni zaključak o stanju pacijenta. Ruke исследующего u выпрямленном mogućnosti поглаживающими pokretima ощупывают područje lokacije organa, ne navodeći nikakve надавливаний. Dakle, liječnik određuje karakteristiku pacijenta kože, mišićni tonus i za napon.
  2. Duboko пальпация — koristi se za detaljnije istraživanje unutarnjih organa pacijenta. Liječnik ga obavlja prsta desne ruke, primjenom jak надавливание na trbuh. Obično se koriste pomični duboko — методичное istraživanje unutarnjih organa, što ima određeni slijed. Jak надавливанием liječnik mazite bubreg na stražnjem zidu i detaljno ощупывает organ.

Бимануальный metoda

Za obavljanje liječnikom ove metode, pacijent može biti, kako u horizontalnom tako i u vertikalnom položaju. U slučaju da istražuju leži, on mora izvući noge, a ruke stavite na prsni koš. Ako se promatra tijelo na desnoj strani, doktor sjedi s desne strane pacijenta i proizvodi osjećaj meke lijevoj četkom lumbalnog dijela pod rebro. Lokacija drugi bubrega ostaje nepromijenjen. Ako istraživanje se provodi kada je pacijent stoji, osjećaj meke provodi se na sličan način.

Tehnika баллотирования

Ova metoda se provodi uz pomoć kratkih trzaja. Pri ispitivanju lijevog bubrega liječnik, koristeći kratke udare na lijevoj strani, desna ruka osjeća bubreg, koji se o nju ударяется. Tako se promatra razinu ptoze organa. U slučaju kada je osjetio samo donji dio, to znači da oboljeli prvi stupanj ptoze. Drugi stupanj obilježen tako da se može doživjeti cijelu površinu bubrega. Treći stupanj — bubreg ne samo slobodno прощупывается, ali i slobodno se kreće u stranu.

Udaraljke (metoda поколачивания)

Tehnika udaraljke često se primjenjuje kada je potrebno istražiti tumor, zatim pročitajte pečat ili neko drugo novi rast. Patologija je karakteristična tupim перкуторным zvukom kada odvodom. Takozvani тимпанический zvuk svjedoči o nakupljene tekućine ili sličnih prekršaja. Drži udaraljke zahtijeva od liječnika potrebne vještine i iskustva za provođenje.

READ  Пиелоэктазия bubrega kod novorođenčeta, djeteta, u trudnoći: što je to

Udaraljke daje mogućnost razlikovati tumor, koji se nalazi u почке od tumora, koji se nalazi u trbušnoj šupljini na druge organe.

Ako imate veliki tumor ili гидронефрозе ponekad crijeva pomaknuo u медиальном smjeru i u tom slučaju nad tumorom u vrijeme održavanja udaraljke stvara se koristiti zatupljivanje zvuka. To može nastati i prilikom gužve na mokraćnom mjehuru. Takve situacije su često, ali oni dovode do nepravilnog pre-postavljanje dijagnoze.

Provođenje ankete djecu

Tijekom djece ankete je legao na bok ili leđa, kako se to često velika pokretljivost dijete ometa dijagnoza dovoljno detaljno. Detaljna metodologija palpacijom: dijete leži na leđima. Noge su malo savijene. Liječnik stavlja lijevu ruku ispod bokova, a desnu na trbušnu šupljinu. Pod jakim pritiskom tijekom dubokog udisaja kada patologije osjeća donji dio bubrega. Zatim, ako palpacijom bubreg прощупывается, provjeriti баллотирование.

Ako se djeca istražuju u стоячем položaju, a zatim trup наклоняют pod pravim kutom. Ruke je spustio. Liječnik stavlja lijevu ruku na lumbalna regija, a desnu s vanjske strane ravne trbušne mišiće, pored razine obalnim luk. Tehnika palpacijom je isti kao i u horizontalnom položaju. Koristeći перкуссию dijete određuju razinu bubrega bol. Kada se neugodne senzacije stavi pregled dijagnoza upale bubrega ili околопочечной tkiva.