Što je mokraća: kemijski sastav, fizikalna svojstva

Tijekom dana u organizmu čovjeka steći korisne tvari i izlučuju štetne. Izlučivanje mokraće kod zdravih osoba dolazi do 2 litre. Sastav urina, njezin broj je promjenjiv. Ovi indikatori ovise o dobu godine, temperaturi vanjskog okruženja, doba dana, količine pijan tekućine i съеденных proizvoda, fizičkog napora i rada žlijezda znojnica.

Urin — što je to?

Konačni proizvod metabolizam čovjeka, koji se formira u bubrezima i izlučuje van uz pomoć kanala mokrenja, zove moka. S njom se odstranjuju iz organizma soli, otrove pohranjene tvari i višak tekućine. Ima karakteristike koje moraju ispunjavati normu.

Mehanizam obrazovanja

Bubrezi obavljaju važnu ulogu, sudjeluju u obrazovanju urina. Proces obrazovanja se odvija u 3 faze:

 1. filtriranje;
 2. suprotno apsorpciju;
 3. sekrecija.

Svako kršenje u mehanizmu мочеобразования ili njezin izlaz utječe na rad organa i izražava se u obliku bolesti. Odgovornost za proces obrazovanja i izlaznih ljudskog urina nosi нефрон. U почке sadrži do 1 milijun нефронов. Anatomija нефрона se sastoji od клубка, kapsule kanalića, koji zajedno sudjeluju u sljedećim нижеописанных procesima.

Клубочковое filtriranje

Tekućina za filtriranje se odvija u kapsuli pod velikim pritiskom, što pruža razlika u promjeru ostvarivanje i выносящей ареол. Događa filtriranje tekućina dio krvi, koji se sastoji iz vode, pomiješana s organske i anorganske materije. Prolazi kroz zidove kapilara samo низкомолекулярный materijal, a globulina, trombociti, razgrađuju u stanju zbog velike veličine. Rezultat je primarni urin. Kemijski sastav urina sličan plazmi. Količina filtriranog primarnog proizvoda za 24 sata postiže 180 litara.

Suprotno apsorpciju

Primarni proizvod za filtriranje prolazi kroz mrežu kanala нефрона. Bubrežne kanale okruženi stvari vaskularizirani, što pruža obrnuto apsorpciju u krv onih materijala koji su neophodni organizmu: amino kiseline, sol, glukoza, tekućina. Od ukupne količine primarnih proizvoda se događa apsorpciju 98%, što je 1,5 -2 litara. Formira se sekundarni урина, koja je po sastavu se razlikuje od primarne.

Sekrecija u канальцах

Konačni korak мочеобразования, u kojem sudjeluje stanica kanalića bubrega. Posebni enzimi potiču migraciju u lumen kanala otrovnih sastojaka iz krvnih žila. Ovaj proces omogućava мочевине, креатину, kiseline, креатинину, otrovne komponente izlazak iz tijela.

Fizikalna svojstva

Glavna komponenta urina — voda. Sadržana u njoj razne dodatne čine oko 70 g suhe sastojke (urea, natrijev klorid) prikazani su zajedno svaki dan. Fizička svojstva urina podložan promjenama, što uvelike komplicira i njegova opća analiza. Istraživanje fizičkih svojstava uključuje procjenu količina, gustoća, boja, mirisa i transparentnosti. Za provedbu istraživanja temperatura urin bi trebao biti na sobnoj temperaturi kako bi se osiguralo pravo curenje kemijskih reakcija.

READ  Učestalo mokrenje: simptomi, liječenje, razlozi

Kvantitativni pokazatelj

Koliko dnevno treba izdvojiti urina ljudsko tijelo? Na broj выводимой vlage iz vašeg tijela utječe выпитая tekućina. Razlika između njih se naziva diureza. Dnevna norma диуреза odraslu osobu da dosegne do 2 litre. Ako je nadograđen nakon obilne piće ili kada ознобе, to je normalno. Naporan rad žlijezda znojnica, što je smanjenje za выпиваемой tekućine dovodi do убавлению выводимой urina.

Kod djece je normalna dnevna količina mokraće ovisi o dobi. Tablica dobnih normi диуреза 24 sata joxi.ru/823K853hpVjx2O Najvažnija veći broj ističe se u razdoblju od 15 do 18 sati, najmanja od 3 do 6. Ako u toku dana izlazi mokraća, kapaciteta manje od 500 ml — to je patologija koja se zove олигурия, do 100 ml — анурия. Količina više od norme — poliurija.

Značajke boje

Kod odraslih normalne smatra se da je urin od соломенно—žute boje do koncentrirane žute, dječje urin je puno lakši. Kod novorođenog djeteta ona nema boju. Boja ovisi o koncentraciji i pigmenta (урохром). Koncentrirani izgleda tamnije, njegov volumen se smanjuje. Boje utječu proizvodi (repa) i patološki procesi:

 • crvena ukazuje na organsko oštećenje bubrega, мочекислый диатез, crvenu boju može dati prijem сульфаниламидных lijekova;
 • zelene boje daju sadržane u mokraći žučnih pigmenata ili dostupnost, ili za gnoj;
 • smeđa boja daju распавшиеся krvne stanice, veliki sadržaj pigmenta ili primanje lijekova;
 • bijela boja znači da postoji gnoj, pro da su u toku laboratorijske analize govori brojka пиурии, ili masti.

Svojstva mirisa

Miris urina pri analizi nema dijagnostičku vrijednost. Ali on ima druge karakteristike:

 • svježa tekućina ne miriše;
 • застоявшаяся miriše na amonijak;
 • miris amonijaka prisutan prilikom cistitis;
 • voćni miris биожидкость sadrži u dijabetesa;
 • proizvodi koji sadrže hren, češnjak, daju neugodan smrad.

Transparentnost

Замутненность određuje stupanj raspada dijelova. Svježi urin bi trebao izgledati transparentan, ako ona u sebi sadrži masti, soli, stanične kulture, onda postaje oblačno. Uzrok mutnoće možete instalirati, nakon analize: ako zagrijavanjem cijevi sadržaj postalo transparentno, zamagljen izazvao soli (ураты). Ako zamućenosti nije nestala, primjenjuje se pomoćna tvar (sadrži уксусную ili klorovodične kiseline) i definiran je razlog zamućenja (fosfati, оксолаты ili masti).

Kemijski sastav

Fizikalno—kemijske kvalitete urina vrlo složene. U njih je uključeno više od 150 pokazatelja органичных i неорганичных čine. Koliko u mokraći proteinskih spojeva, šećera, pigmenata, уробилина, ацетоуксусной kiseline, sadržane u strukturi urina, određuje ukupnu kemijsku analizu:

READ  Нефроптоз 2 stupnja: simptomi, liječenje, dijagnostika

Kiselost

Za opskrbu organizma razmjenom tekućine, elektrolita, aminokiselina, glukoze i refluks ravnoteže, bubrega prikazuju štetne komponente i ostavljaju potrebne. Kiselost (ph) — to je definicija učinkovit rad bubrežnih mehanizam. Norma se smatra слабокислая reakcija kada odgovara ph 5,0—7,0. Na ono što će se razina kiselosti, utječe mnogo faktora:

 • temperatura tijela;
 • dobne specifičnosti;
 • prehrana;
 • opterećenje;
 • fizičko stanje bubrega.

Najniža stopa kiselosti ujutro, najviše nakon obroka. Alkalni ph odgovara razvoj kroničnih infekcija mokraćnih kanala. Povišena razina kiselosti sastavni dio лихорадочному stanje сахарному dijabetesa, zatajenja bubrega, tuberkuloznih bolesti bubrega ili mokraćnog mjehura.

Određivanje proteina

Proteini u mokraći se nalaze u minimalnom iznosu. Njihov sadržaj je u redu ne smije biti više 0,002 g/l, a pri разовом analizi se ne utvrđuje i pojavljuje se samo kada bubrežne патологиях. Za koliko je veći stupanj poraza u tijelu, toliko više koncentracije organskog materijala. Drugo ime — proteinurije. U kojem iznosu proteinurije može se odrediti za istraživanje dnevne potrebe.

Razgrađuju i лейкоциты

Stupanj prisutnosti eritrocita i leukocita govori o radu cijelog organizma u cjelini. Svaka upala se očituje na биожидкости, to otkrivaju njezine opće studije. Ljudskim dostavi kisik u tkivo, štite od otrova. Лейкоциты su odgovorni ne samo za uklanjanje stranih bik, a za imunološke funkcije organizma u cjelini. Njihovo neslaganje normalno da govori o problemima sa zdravljem.

Biološka norma razinu eritrocita iznosi 1-2 jedinice. Njihov potpuni nedostatak previše je norma. Povećanu razinu crvenih krvnih stanica govori o инфекционном, аутоиммунном ili ekološkoj porazu upravo u bubregu. U sličnoj situaciji čak i blagi porast zahtijeva dodatno istraživanje i ponovno istraživanje urina, ako je potrebno liječenje.

Normalne razine bijelih krvnih stanica u биожидкости oko 5 u vidno polje. Svi indikatori koji premašuju ovu marku, govore o инфекционном ili асептическом procesu. Ako je količina leukocita iznad 10 — to govori o gnoje procesima. Definicija aktivnih leukocita govori o upalne procese u mokraćni sustav, ali ne ukazuje na njegove koncentracije.

Soli u sastavu

Pri istraživanju se mogu naći i razne soli. Koliko soli dopušteno, a o čemu govori njihova dostupnost? Ako je količina soli mali, a ostali indikatori dolaze u normalu, odbijanje nije vrlo precizan. Sol se događa je rezultat uzimanja određene hrane i nije povezana s патологиями. Stalna prisutnost солевого mulja govori o nepravilnostima u radu probavnog trakta ili bolesti bubrega. Pretjeranu količinu soli dovodi do stvaranja kamenaca. Najčešće se nalaze ураты, fosfati, оксолаты.

READ  Mogu li uzeti mokraću za vrijeme menstruacije: kako utjecati, zašto ne mogu

Dostupnost motora

Svaka patologija bubrega dovodi do скапливанию organskog materijala u kanalima bubrega. Organska klasteri zajedno s эритроцитами i лейкоцитами обволакивают канальцы unutra. Dobiveni njihove kopije, ime kojim cilindri. Samo kiselo okruženje pogodno za njihovo obrazovanje. U alkalnom okruženju cilindri ne formiraju ili otopiti i izlaze. Oblik, bojanje motora je raznolika i ovisi od njihove strukture. Pri istraživanju ukazuju ne samo broj cilindara, ali i njihovih varijacija. Postoje sljedeće vrste:

 • гиалиновые;
 • budu zrnast;
 • восковидные;
 • эритроцитарные;
 • pigmentne.

Norma se smatra prisutnost samo hrskavica motora i to ne više od 1-2, prisutnost ostalih norma ne smatra.

Šećer u urinu

Prema normi, dostupnost glukoze neprihvatljivo. Njegova pojava govori o sljedećim problemima:

 • stresni status;
 • povećana količina ugljikohidrata;
 • dijabetes;
 • bubreg dijabetes;
 • zatajenje bubrega;
 • moždanog udara i drugih bolesti.

Билирубин i уробилиноген

Билирубин, prema normi, ne smije biti u rezultatima istraživanja. Njegov izgled govori o:

 • hepatitisa b;
 • циррозе, холостазе;
 • žutica;
 • trovanje токсическими tvarima.

Уробилиноген ostavlja svoje «otiske», ali to je dovoljno niska akumulacija. Njegova dostupnost povećava se:

 • токсическом i воспалительном lezije jetre;
 • crijevnih bolesti;
 • patološkog žutica.

Razlike ženske i muške

Za razliku urina žene od inkontinencije muškaraca, prema liječnika odobrenje, sasvim mali:

 1. Лейкоциты. Ženska dopuštena stopa je nešto viša, nego muška. To je povezano s анатомическим struktura, uretre, koja se nalazi blizu vaginu.
 2. Biokemijskih parametara. Pri provođenju istraživanja može se usporediti, биожидкость muškarci razlikuje povećanjem razine pojedinih komponenti.
 3. Razlikovati urin muškarci možda po tome što imaju u njoj spermija.

U ove tri paragrafa, a sastoji se osnovna razlika. Indikatori urina muškarci se gotovo i ne razlikuju od pokazatelja žene. Način pripremanja urina za istraživanje previše je isti, vanjskih razlika ne postoji. Dakle, utvrditi razliku u mogućnosti pri provođenju ankete samo stručnjak. Osim toga, kako tvrde poznavatelji уринотерапии, energija ove dvije vrste je potpuno drugačiji.