Сцинтиграфия bubrega: dinamička, statička, rezultati

Kada osoba ima poremećen rad bubrega, važno je otkriti uzrok kvara pomoću dijagnostičkih metoda. Сцинтиграфия bubrega pomaže prepoznati bolest u različitim fazama razvoja, što daje mogućnost liječnika odabrati željeni tretman, prema trenutnoj situaciji. Što razlikovati vrste ankete, kako da ih pravilno pripremiti, a da za komplikacije se mogu javiti kod bolesnika nakon dijagnostičkog postupka?

Što je нефросцинтиграфия?

Радионуклидная нефросцинтиграфия — dijagnostički način, zasnovan na primjeni радиологических vozila, u sklopu kojih se radioaktivni нуклид. To ne utječe na tjelesne funkcije, njegov cilj — koncentracija u почке za dobivanje maksimalno precizna slika da će pomoći liječnik pravilno dijagnosticirati. Postupak uvođenja lijeka provodi iskusan liječnik-уролог, jer je potrebno biti u stanju pravilno izračunati dozu lijeka za svakog bolesnika. Zahvaljujući реносцинтиграфии dr. диагностирует tumori različitih etiologija i druge bolesti koje zahtijevaju неотложного liječenje. Takva vrsta сцинтиграфии pruža liječniku informacije o povredi funkcioniranje vlasti na godinu dana ranije nego što je to выявят ostale metode dijagnosticiranja. Procjenjuje ranoj fazi razvoja patologije, kada pacijent nema simptoma i karakterističnih manifestacija bolesti.

Prednosti

Dijagnostičke procedure vrste ultrazvuka, ct i radiografija daju podatke o strukturi tkiva, organa, a zahvaljujući радионуклидной сцинтиграфии liječnik dobiva podatke o funkciji bubrega. Tako da se ova metoda omogućuje da identificiraju urođene anomalije, почечную bubrega, обструкцию mokraćnog sustava, pri ozljedama i strastima žila i arterija organa. Ali treba zapamtiti da je takva vrsta dijagnostičke studije выявит poremećaj rada organa, ali ne i uvijek će dati informacije o первопричине patologije. Сцинтиграфия korisna za dobivanje podataka o radu različite strukture bubrega, što pomaže liječniku u postavljanju točne dijagnoze.

Vrste сцинтиграфии bubrega

Dinamička

Dinamička нефросцинтиграфия bubrega pokazala da nadzor nad radom organa. Prilikom saslušanja реносцинтиграфии doktor nadgleda rad organa na svim razdobljima rada. Радионуклидная dinamička нефросцинтиграфия (ДРСГ) propisuje da u tkiva organa uvedena radiološka kontrast, koji se kreće po stanicama bubrega, zajedno s nedostatka krvi. Vrijedne rezultate реносцинтиграфии u trenutku pada sredstva u tkivo мочевика. Dinamička сцинтиграфия bubrega vam daje priliku da dobijete informacije o zajedničkom radu bubrega i njihov rad.

READ  Diuretici hrana: popis nekretnine

Ako kod pacijenta postoji sumnja na bolest bubrega, реносцинтиграфия (ДРСГ) se koristi s bilo koje dobi. Za dobivanje pouzdanih podataka je dozvoljeno uzimanje pojedinačnih uzoraka pomoću specifičnih lijekova. Da biste dobili točne brojke, sat vremena prije dijagnoze pacijentu je potrebno ispuniti mjehur. Za to popiti na litre tekućine, a netom prije istraživanje balon i razarati. Dinamička нефросцинтиграфия (ДНСГ) traje 1,5—2 sata, trajanje ovisi o stanju na rad organa. Радиоизотопная dinamička нефросцинтиграфия s микционной pauza ne provodi bolesno, kod kojih je poremećen proces kontrole mokrenja. Riječ je o starijim ljudima, male djece, bolesnika s anomalija razvoja mokraćnog mjehura.

Statička

Statička сцинтиграфия bubrega pruža mogućnost da se vidi patologije u vlastito bubrega i poremećaja u radu. Takva vrsta istraživanja možete saznati dimenzije tijela, oblik i položaj, kako cirkulira kroz krvotok i ima li nepravilnosti u strukturi tkiva organa. Sve ove postavke neće uspjeti pratiti tijekom ULTRAZVUK-dijagnoza ili kada fluoroskopijom. Ne traje više od sat vremena, ali sve ovisi o tome koliko je teško stanje pacijenta i koje patologije razvijaju.

Takva vrsta tumačenje se primjenjuje i pri otkrivanju bolesti kod djece. Zahvaljujući сцинтиграфии doktor vidi anatomski lice organa, njegova lokacija, karakteristike protoka krvi. Ньюансом obavljanje нефросцинтиграфии je da je nakon uvođenja kontrasta dijete treba da prođe 2 sata, zatim liječnik počinje postupak istraživanja.

Indikacije za postupak

 1. Postupak реносцинтиграфии učiniti kada sumnjate na razvoj cancer tumori.
 2. Odrediti этиологию tumori. U tom slučaju, istraživanje ДРСГ se provodi u suradnji s drugim dijagnostički postupci.
 3. Pri poremećajima rada bubrega i mokraćnog mjehura.
 4. Kada je veličina bubrega ne odgovara normalno i postoji sumnja na razvoj tumori.
 5. Prije operacije na bubrezima, kada liječnika trebate znati svoje stanje i mogućnosti.
 6. Nakon što je tijek kemoterapije kako bi se dobili podaci o kvaliteti liječenja.
 7. Kada liječnik sumnja patologiju i anomalije rada bubrega.
 8. Kako bi se utvrdilo česte li na vlasti metastazirao.
 9. Prije bilo kojeg zahvata na tijelu.
READ  Šipak s kamenjem u bubregu: korijen, plod, sjeme i listovi

Priprema

Da dijagnostika ДРСГ je dao maksimalno točan rezultat, trebate pripremiti za to. Za to se u tijelo pacijenta intravenozno liječnik uvodi lijek-oznaku. U drugom slučaju, pacijentu je prikazano popiti kontrasta sredstvo za 3 sata prije procedure. Zahvaljujući lijekove možete dobiti jasne i kvalitetne slike, na kojima se vidi sve patologije.

ДРСГ s primjenom радионуклида što je prikazano u bolesnika kod kojih se sumnja razvoj opstrukcije. U tom slučaju, pacijentu je potrebno piti diuretik. Skeniranje renalne arterije održava se brzo, čovjeku ne treba biti u стационаре, dovoljno pripremnih postupaka, prema preporuci liječnika. Tijekom сцинтиграфического skeniranje pacijenta ne smiju se kretati i govoriti, budući da slike izgledaju zamrljane. Na tim liječnika pacijentu trebate promijeniti položaj tijela kako bi dobili slike iz različitih kutova.

Kako to čine?

Радиоизотопное skeniranje bubrega obavljaju u posebnom odjelu bolnice, gdje postoji specijalizacija iz nuklearne medicine. Kako napraviti slike, osoba treba leći u stroj koji se sastoji od 2-x kamera s gama-излучениями. Unaprijed upisana kontrast koncentrira u tkivu bubrega, zbog čega je liječnik istražuje rad organa i donosi patologije. Uređaj provodi skeniranje bubrega i kroz određeno vrijeme slike se vidi na zaslonu monitora. Радиопрепарат kada сцинтиграфии ne izaziva negativne efekte. Da on brže od vas iz tijela, pacijentu je potrebno piti puno tekućine.

Rezultati ankete

Procjena rezultata ДРСГ-istraživanje provodi liječnik-уролог. Uz pomoć slika on će je vidjeti stanje bubrega, rad, dostupnost, ili patologije i promjena u strukturi vlasti. Ako je slika kada сцинтиграфии pokazuje patologiju, pacijentu je dodijeljen dodatni ULTRAZVUK-istraživanje, MR i CT dijagnostika bubrega. Rezultati сцинтиграфии pokazati kao patologija:

 • funkciju bijega urina pri upalnim procesima na почке i mjehuru;
 • почечную bubrega i uzrok;
 • kamenje i tumori u bubregu, mjehuru i mokraćnih kanala;
 • maligni tumor u tijelu;
 • patologija bubrežnih arterija, kod kojih je poremećen protok krvi u tijelu.
READ  Šipak diuretski ili ne: nekretnine, kako je konzumirati

Moguće komplikacije

Skeniranje i primjene kontrastne tvari siguran i ne šteti organizmu. Oboljeli mogu razviti komplikacije, kao što su povišeni krvni tlak, česta je želja otići u wc. Za kontrast prije izašao iz tijela, treba piti čistu vodu u velikom broju, onda droga u mokraći će se pojaviti i simptomi prolaze.

Ograničenja i kontraindikacije

Сцинтиграфия bubrega kontraindiciran bolestan u teškom stanju, kao i postupak traje do 2 sata, osobi će biti teško izdržati takvo vrijeme. Kontraindiciran dijagnoza i u trudnoći i u vrijeme dojenja, jer je kontrast ima радиационными svojstva. Ali kada je apsolutno neophodno nakon сцинтиграфии i uvođenja lijekova morat će odustati od dojenja na dan.

Kontraindiciran proći skeniranje nakon tečaja kemoterapiju i zračenje svjetlosti. Нефросцинтиграфия kontraindiciran bolestan, перенесшим teške uvjete rada, kao i pri uvođenju kontrast u bubregu će накопляться puno tekućine, a to je opasno. Ne može se koristiti сцинтиграфию pacijente kod kojih su pokazani su alergijske reakcije na радионуклид. Pod drugim okolnostima dijagnostički postupak ne nosi opasnosti i дискомфортных senzacija.