Реабсорбция kamenaca: proces, vrste, laboratorijska procjena

Реабсорбция doslovno znači — suprotno apsorpciju tekućine. Ima pogled funkcija apsorbira iz urina različitih elemenata i njihov transport natrag u лимфу i krv. Takve tvari mogu djelovati protein, dekstroze, natrij, aminokiseline, voda i druge, organske i anorganske spojeve.

Opće informacije

Suprotno apsorpciju organskih tvari događa se kroz bubrežne канальца s pomoću posebnih stanica — «переносчиков». Oni igraju ulogu vrsta filtera i njih eliminirati one elemente, koji su u tijelu, višak ili u kojima nema potrebe (proizvodi raspada). Na primjer, kada dijabetesa tijelo ne treba u sahari i on će automatski ostati u ionske kanale.

Takozvani фильтрационный aparat okružen апикальной membranom, u kojem su i koncentrirana «pokretne trake», upravo oni su odgovorni za isporuku tvari s drugim stanicama. Oni obavljaju funkciju pumpe i rade na energiju, koju otpuštaju mitohondrija. Dakle, potrebne veze spadaju u межклеточную tekućina, a zatim u korita žila.

Vrste reapsorpcija

Primanje hranjivih tvari, događa se kroz različite odjele kanala, u ovom ovisnosti razlikuju dvije vrste reapsorpcija:

Proksimalno

Ona predstavlja prijevoz u tijelo iz primarne mokraće aminokiselina, proteina, dekstroze i vitamina. Apsorpcija u ovom slučaju to se događa gotovo u cijelosti, izlučuje filtriranjem samo 1/3 ukupnog volumena. Mehanizam reapsorpcija vode pasivni i nalazi se u zavisnosti od sadržaja u mokraći hidroklorida i lužine. Bikarbonat može apsorbirati kao i brz i spor način — prilikom ulaska i izvođenje iz kanalića, element se ponaša dinamički, a kada prolazi kroz membranu ponašanje se može opisati kao заторможенное. U ulozi prijenosnik ovdje djeluje гидрокарбонат.

Pri prolasku kroz канальца volumen urina se smanjuje — tako je kao tekućina реабсорбируется pasivno, a to dovodi do visoke koncentracije bikarbonata. Oni će усваиваться zajedno s tekućinom. Takva retardacijom u канальцах osigurava dosljednost urina, sličnu krv s plazmom. Osim toga, u proksimalnog dijela apsorbira fosfati, katione, ioni kalija, hidroklorid, uree i mokraćne kiseline.

READ  Koliko je mokraće je potrebno za analizu грудничка i djeteta nakon godine?

Amino kiseline i dekstroze se prenose u krv uz pomoć stanica epitela, koji se nalaze u щеточной каемке апикальной membrane. Unos podataka tvari moguće je samo uz istovremenu komunikaciju s гидрохлоридом. Da se ovo dogodilo — koncentracija mora biti niska. Dakle, u procesu transporta bikarbonata aktivno se uklanja iz kaveza — takav proces se naziva симпортом.

Proksimalno реабсорбция glukoze zahtijeva veze njegove molekule s транспортирующей kavezu. Ali u tom slučaju, kada se njegov sadržaj u primarnoj urinu previše veliko događa preopterećenja mogućnosti переносчиков. To dovodi do toga, da je ovaj element se više ne može pasti natrag u krv. I prema tome, koncentracija ove tvari u krajnji urinu povećana. Iz toga se može zaključiti da je postignut bubreg prag luče ili postići vrijednost maksimalni protok prometa tvari.

Dopušteni sadržaj šećera u krvi je različita za muškarce i žene. Za prvih ovaj pokazatelj iznosi 375 mg/min, a za drugi -303 mg/min. Glukoza je primjer da se izbjegnu tvari, odnosno onih koji imaju maksimalnu koncentraciju. Primjer isti spojeva koji se ne apsorbira u krv ili malo apsorbira, mogu poslužiti kao inulin, манитол, sulfat, urea. Ih još zovu непороговыми. Pretpostavljamo da je kod njih nedostaje prag luče. U procesu proksimalne apsorpciju peptidi i proteini gotovo u potpunosti vraćaju u krv i лимфу. Samo mali njihov udio je sadržana u krajnji urinu.

Distalno

Ova vrsta reapsorpcija mnogo manje proksimalnog. Ali, to je дистальное apsorpciju tvari utječe na konačni sastav urina i njegova koncentracija. U tim odjelima kanalića lužina prolazi реабсорбцию aktivno, a klorid, naprotiv, — pasivno. Aktivno se prevoze kalij, ione kalcij i fosfati. Osim toga, zahvaljujući ovom elementu, kao vazopresina koji увеличевается усваиваемость uree i ona spada u межклеточную tekućina.

READ  Рези u mjehuru kod žena i muškaraca: uzroci i karakter bolova

Zatajenje sustav se sastoji od собирательных cijevi i spojnice Гентле. Takva struktura daje почкам mogućnost obrazovanja urina različite koncentracije i uvjetuje izdržljivosti реабсорбцию. U bubrezima se kreće u različitim smjerovima, a filtriranje se odvija u нефроне. Filtriranje u нефроне uzrokuje obrazovanje više zasićene otopine u području koljena prema dolje i manje zasićenih zbog broja гидрокарбоната — u području diže koljena petlje Гентле. Собирательная cjevčica ili водонепроницаема i mogućnost reapsorpcija postoji samo ako postoji вазепрессина. Zbog toga se voda nakuplja malo i povećava zasićenost krajnji urina.

Proces regulacije канальцевой reapsorpcija u bubregu

Odredba može se održati na živčane i гуморальном razinama:

  • Živčane utjecaja dogoditi uz pomoć vodiča kroz апикальную membranu u канальцах. To se očituje kroz apsorpciju organskih i anorganskih tvari. Važnu ulogu ovdje igra simpatički živčani sustav — regulira metaboličke procese u bubrežnim tkivima.
  • Гуморальная kontrola — vrši se putem внутрипочечный aparat. Ispravljači mogu djelovati кининовая, ангиотензинная i drugih sustava. Kada sisanče tvari važan faktor je vazopresina koji hormon koji se u krvi od нейрогипофиза. On utječe na prohodnost stjenke kanala.

Povrede reapsorpcija

Poremećaji očituju se u povećanju ili smanjenju apsorpcije tekućine i bikarbonata. To se događa zbog nekoliko razloga:

  • Višak альдостерона — hormona надпочечных žlijezde. On potiče apsorpciju natrija u krvi, a to podrazumijeva prekomjerno nakupljanje tekućine u stanicama i međustanična prostoru. Ova činjenica može uzrokovati edem, gubitka kalija, гиперволемии.
  • Akutna insuficijencija bubrega — u ovom slučaju, tekućina ulazi u tijelo pasivno. Razlog tomu je visok sadržaj ureje.
  • Kršenje hormonalnim — očituje nedostatak альдостерона. To dovodi do toga da voda i hidroklorid реабсорбируются gore, nakuplja kalij u međustaničnu membrani, smanjuje se koncentracija urina.
  • Smanjeni sadržaj u urinu amonijaka i vodika.
  • Visok sadržaj u urinu aktivnih elemenata, kao što su glukoza i urea.
  • Abnormalne promjene stanica u канальцах— mogu dovesti do gubitka funkcije kontrole koncentracije urina почечным aparat.
READ  Kako skupiti urin grudnichka (novorođenče), kako ga čuvati i predati

Laboratorijska procjena

Kako bi se utvrdilo koliko je učinkovito curi proksimalno реабсорбция, potrebno je utvrditi koncentraciju glukoze u tijelu — njen najveći eksponent. Za to se pacijentu ubrizgava šećerna otopina, što povećava sadržaj ove veze u krvi. Nakon što je provedena analiza urina i rezultata određuje se koeficijent sadržaja veze. Norma se smatra 9,5−10 mmol/l Za istraživanje distalne реабсорбации provode drugi test. Pacijent je na neko vrijeme zabranjuju piti tekućinu, onda je fiksna stanje urina i plazme. Kroz vrijeme lijekovima uvodi vazopresina koji. Nakon što se može piti. U zavisnosti od reakcije mogu se dijagnosticirati несахарный ili нефрогенный dijabetes.