Obrazovanje urina: primarna, sekundarna faza, sastav

U ljudskom tijelu postoje organi koji potiču čišćenje organizma. Jedan od njih je i bubreg. Filtriranje krvi i obrazovanje urina se događa upravo u tom tijelu. Mjesto lokalizacije bubrega — slabine. U redu lijeva 2 cm iznad desne. Urin — rezultat iscjedak iz organizma krajnjeg proizvoda katabolizam, koji dolaze u organizam uz obrok. Proces čišćenja se odvija u 3 faze. U prvoj fazi nastaje gomilanje otpada i uzimajući ih u krv. Na drugoj fazi — pokret zajedno s krvlju u organ za izlučivanje. U trećoj fazi — izlaz iz tijela kroz мочевыводящие putu.

Opće informacije o obrazovanju urina, njegova svojstva

Postoje 3 faze obrazovanja urina.

Урина formirana u нефронах — strukturna jedinica bubrega. Tamo se nalazi više od 1 milijuna kom. Svaki нефрон sadrži u sebi biku, koji se sastoji od клубка kapilara. Na vrhu se nalazi kapsula, u slojevima укрыта эпителиальными stanicama, membranom i programima. Shema obrazovanja urina prilično složen: plazma klizi kroz нефроны, zbog čega je formiran primarni urin, onda sekundarne urin i u završnoj fazi konačan. Plazma krvi se filtrira: svaka noć 1500 litara krvi протесняется kroz bubreg. Iz svega ovog prostora se formira urin, broj kojoj ima približno 1/1000 prošlog krvi. Zbog ovih procesa se događa ukupno čišćenje organizma čovjeka.

Fizikalna i kemijska svojstva urina navedeni su u tablici:

Nekretnine Norma
Boja Соломенно-žuta
Miris Ne oštar
Transparentnost Bistra
Broj 1,5―2 l
Gustoća 1,002―1,4 g/ml
Talog Nema
Kiselost PH 5,5―6,5

Primarni faza: ультрафильтрация

Obrazovanje primarne mokraće nastaje zbog čišćenje plazme od koloidne čestice почечными клубочками. Tijekom dana broj primarne mokraće proizvodi oko 160 litara. Sinteza se vrši u pozadini visoke hidraulički tlak u krvnim žilama нефрона i male juriš u kapsulu oko njega — razlika je oko 40 mm hg. žlice. zbog takvih razlika tlaka tekućine filtrira iz krvi: voda sa vezama koje sadrže ugljik, a uz anorganske субстанциями, molekule koje vrlo male mase ulaze u otvor posude. Elementi, rasuti molekule kojih je više od 80.000 atomska jedinica, već ne skliznuti kroz zid kapilara i drže u krvi. To su:

  • лейкоциты;
  • razgrađuju;
  • trombociti;
  • veliki dio proteina.
READ  Урофлоуметрия: kako se provodi istraživanje, indikatori norme

Sekundarna faza: реабсорбция

Sekundarna mokraća se stvara kroz x-2 metode: aktivni (protiv gradijenta koncentracije) i pasivni usisavanje (difuzijom). Zbog aktivnosti dolazi jako veliki потребляемость kisika. U почке ona je znatno veća nego u drugim organima. Na drugoj fazi ультрафильтрат ulazi u zakrivljene i ravne канальцы нефрона i događa se suprotno apsorpciju ili реабсорбция. Složen sustav kanala нефрона potpuno prekriven krvnim krvnim žilama. Vitalne tvari za organizam primarne mokraće (voda, glukoza, amino kiseline i drugi elementi) idu u moždanog udara i dobiti usisan u krv. Na taj način se događa obrazovanje sekundarne urina. U krvi stream реабсорбируется više od 95% ультрафильтрата, i, stoga, od 160 litara ispada 1,5 litara koncentrata, odnosno sekundarne urin.

Najnovija faza: želučanog

Primarni urin razlikuje od sekundarne. Sastav sekundarne urin sadrži veliki postotak vode i samo 5% od suhog otpada koji se sastoji od uree, mokraćne kiseline, kreatinina i drugih Sastav primarnog urina — plazma u kojoj se gotovo ne sadrže proteine. Samo hemoglobin i albumina se mogu nalaziti u primarnoj urinu zahvaljujući svojim malim dimenzijama. Proces lučenja slično реабсорбцией, ali u obrnutom smjeru. Paralelno sa usisavanjem-ide proces sekrecije, čime se formira krajnji urin. Zahvaljujući izlučivanje iz tijela izlaze tvari koje u obilju ima u krvi ili ne prođe filtriranje. To mogu biti antibiotici, amonijak i ave

Dnevna norma urina

Za noć bubrega odrasle zdrave osobe razviju 1-2 litre urina, pri tome, noću oni funkcioniraju 2 puta manje. Литраж ovisi o težini, dobi, količine potrošnje tekućine, kao i razine znojenja. U mokraći nalazi tekućina, soli i toksina. Međutim, virusa, bakterija ili nedostaju.

Luče određene norme količine kemijskih elemenata u mokraći. Zato uz pomoć svojih analiza može se provesti usporedba i pronalaženje razliku utvrditi koliko je povrijeđeno razinu tvari u tijelu. Norma, manjak ili višak kreatina, уробилина, ксантина, kalija, natrija, индикана, urea, mokraćna kiselina, soli хлороводородной kiseline pokazuje u kakvom je stanju zdravlja pacijenta. Svi ovi elementi se dijele na organske i mineralne. U principu, njihov dnevni težina bi trebala biti oko 60 g. Ali ako osoba pije puno alkohola, lijekova koji su ili nepravilno se hrani, onda s vremenom toksina i dalje će se gomilati u krvi, jer oni ne mogu stalno reciklirati bubrezima.

READ  Тубулопатии bubrega kod djece i odraslih

Sastav urina

Ponekad je formiranje krvi u mokraći. Postoji mnogo razloga za udaranje eritrocita (crvenih bik) u mokraću. U prvom redu to može biti povezano sa stvaranjem bubrežnih kamenaca. Drugi je po učestalosti razlog — unutarnje ozljede. Tablica pokazuje koliko komponenti u redu spada u mokraći za odrasle zdrave jedinke.

Tvari Norma u noć, g
Organska tvar
Urea 20-35
Креатинин 0,5
Peptidi 0,3―0,7
Aminokiseline 1
Mokraćnog kiselina 0,27―0,6
Ukupni dušik 10-16
Mineralne tvari
Natrij 3-6
Kalij 1,5―3
Kalcij 0,1―0,3
Magnezij 0,1―0,2
Аммоний 0,6―1,3
Klor 3,5―9
Гидрокарбонат 0-3
Fosfati 2,5―4
Anorganski sulfat 0,6―1,8

Odredba мочеобразования

Odredba — promjena procesa obrazovanja urina rezultat aktivnosti hemostaze (sustav tijela, koji je odgovoran za održavanje tekuće konzistencije plazme). Proces formiranja urina zavisi u prvom redu od ukupnog tlaka u krvi koja utječe na tlak u мальпигиевых клубочках. Utjecaj i snaga protok krvi u njima. To ovisi o razini расширенности ili суженности kapilara. Na to utječu hormoni, živci, proizvodi metabolizma.

U procesu sužavanja ili proširenja krvnih žila нефронов вегетативная živčani sustav, regulira rad bubrega: симптоматические živce stisnuti kapilare i protok krvi postaje manji. Lutanje živce, naprotiv, širi kanal i protok je više. Središnji živčani sustav je također utječe na njihov rad. Diureza (proces obrazovanja i isticanje mokraće) se povećava kod nadraživanja продолговатого mozga, a kada se bolne senzacije obustavljen. I гуморальная sustav utječe na mehanizam stvaranja urina. Kemikalije koje se nalaze u krvi, su некими podražaja za epitela bubrega. Zahvaljujući tome vrši se мочеобразование: tekućina upija u zavisnosti od koncentracije soli u mokraći.

Utjecaj hormona

Na rad bubrega utječu neki hormoni:

  • Картикоиды nadbubrežne žlijezde, muški spolni hormon tiroksin deprimirati реабсорбцию vode, čime pomaže da se poveća диуреза.
  • Паратгормон i антидиуретический hormon (вазопресин), smanjuju izlučivanje урины podizanjem всасываемости vode. Вазопресин je formirana u нейрогипофизе i regulira živčani sustav, ovisno o količini tekućine u krvi pomoću осморегулирующего refleks. Višak hormona se izlučuje mokraćom.
  • Adrenalin u malom broju sužava выводящие žile bubrega, podižući pritisak u нефронах. U većim dozama može dovesti do prestanka диуреза zbog suženja arterija dovode.
READ  Da može stisnuti mjehur imaju žene, muškarce: uzroci

Put urina izlučivanje

Образовавшаяся urin se nakuplja u bubrežnim лоханке, a zatim se spušta na cilindrična cijev, u kojoj se odaju 3 ljuske: sluznicu, mišića i vanjsku волокнистую. To ureter., kojemu je svojstvena stalna sužavanje i proširenje, zbog čega se događa prolaz urina kroz malu rupu u njegovom zidu u mokraćni mjehur. Proreza nalazi se nekoliko nabora sluznice mokraćnog mjehura, zbog čega urin ne pada natrag u ureter..

Mjehur uključuje vrhu, dnu, tijelo i vrat. Volumen tijela ovisi o spolu i dobi (kod odrasle osobe muškog spola može doći do 1. litra). Zid mjehura sastoji se od mišićnih vlakana, a sluznica ljuska od vezivnog tkiva, koji je glatko pretvara u складчатую подслизистую.

Izlučivanje štetnih produkata metabolizma, odnosno pražnjenje mokraćnog mjehura, dolazi рефлекторно u 2 faze. Nakupljanje mokraće u mjehuru na određenoj količini doprinosi povećanju tlaka i na taj način uzbuđuje receptore ga zidova. Odjel leđne moždine, zadužen za proces mokrenja, izdvaja zamah u mišić mjehura, i otvara unutrašnji sfinkter. Onda je kod čovjeka se javlja želja za mokrenjem. Drugi (vanjski) sfinktera uretre sastoji se od mišićnih vlakana, koja stvaraju mišića dijafragme. Ona zatvara mjesto za bijeg urina iz male zdjelice. Izlaz mokraće iz vanjskog sfinktera reguliran svjesno.