МСКТ bubrega: priprema, rizici, kontraindikacije

Jedan od osnovnih i najučinkovitijih načina za istraživanje bubrega s primjenom novih tehnologija je МСКТ mokraćnog sustava. Ova metoda uživa zasluženu popularnost u modernoj kliničkoj praksi, jer daje dovoljno precizne rezultate u kratkom roku.

Pojam МСКТ bubrega, indikacije i kontraindikacije

Мультиспиральная ili многосрезовая kompjutorizirana tomografija (МСКТ) bubrega i nadbubrežne žlijezde je metodologiju istraživanja temelji se na primjeni suvremene спецоборудования. X-zrake se spajaju u obliku grede i kreću se u spiralama oko promatranog pacijenta. Dobiveni mnoštvom senzora послойные многосрезовые slike se prikazuju na zaslonu računala i omogućuju detaljno razmotriti vlasti u najmanji detalj u двухмерном i tri dimenzije. Debljina ruba može doći do manje od 1 mm, što daje visoku preciznost i izražajnost rezultat. МСКТ se provodi primjenom kontrastne tvari i bez njega.

Postupak dovoljno необременительна, ne uzrokuje bolnih senzacija, ne zahtijeva posebne pripreme, a može trajati od par minuta do pola sata (kada se koristi kontrast proces duže). Još jedna neosporna prednost ove metode je smanjenje količine nastalog pacijenta zračenju zbog značajnog ubrzanja pregleda (do 30% niže u usporedbi s analognim varijante CT).

Indikacije

МСКТ široko primjenjuje za istraživanje različitih bubrežne patologije:

 • otkrivanje raka u bubregu i надпочечниках (maligni ili benigni tumori, ciste, itd.);
 • otkrivanje uzroka kod bubrežnih grčeva;
 • određivanje veličine i gustoće stijena kod bubrežnih kamenaca bolesti;
 • posljedice ozljeda, krvarenja i drugih oštećenja na bubrezima;
 • istraživanje prohodnosti mokraćnog sustava;
 • određene urođene anomalije razvoja organa;
 • otkrivanje lezija kada инфекционно-upalnih procesa u bubrezima (apscesi, carbuncles, itd.);
 • poremećaji protoka krvi u arterijama i krvnim žilama bubrega;
 • utvrđivanje stanja organa nakon zahvata.

Kontraindikacije

Kontraindikacije za obavljanje МСКТ mogu biti:

 • težina pacijenta više od 120 kg;
 • trudnoća i dijete u dobi do 14 godina (korištenje МСКТ nije poželjno u ovom slučaju, ali se može održati ako nema sigurne alternative ili ako je potrebno u kritičnom položaju);
 • dostupnost u teškim oblicima bolesti (poremećaj rada srca, dijabetes);
 • nemogućnost zadržavanja pacijenta nepomičnu položaja tijekom postupka istraživanja (клаустрофобия, mentalnih poremećaja, izražava bol i sindrom).
READ  Plava, zelena i urin kod djece i odraslih: uzroci

МСКТ pomoću kontrastne tvari kontraindiciran u sljedećim slučajevima:

 • dostupnost декомпенсированной zatajenja bubrega (sprječava izlučivanje kontrasta iz organizma);
 • alergije na йодосодержащие lijekovi (bez mogućnosti niveliranja alergijske reakcije pomoću антигистаминных sredstava).

Ženama u razdoblju laktacije nakon provođenja МСКТ s primjenom kontrastne tvari poželjno da se suzdrže od hranjenja djeteta do pune izlučivanje razliku od tijela, kako bi se izbjegla izloženost tvari na dijete putem majčinog mlijeka. Proces iznošenje može potrajati od 24-ih do 48 e-h.

Priprema za postupak МСКТ

Posebne pripreme za provođenje МСКТ bubrega i nadbubrežne žlijezde ne želite, osim u slučaju postojanja alergije kod pacijenta na kontrastno sredstvo, ako postoji potreba za primjenu kontrasta. U takvim slučajevima potrebno je unaprijed uzeti antihistaminici kako biste izbjegli alergijske reakcije. Osim toga, kada se koristi kontrast preporučuje se ne konzumirati hranu najmanje tri sata prije predviđenog procesa. Pacijent mora biti obučen u prostranu odjeću od prirodne tkanine i neće imati na sebi metalne proizvode. Međutim, vozači otkucaja srca, эндопротезы i drugi металлосодержащие pomoćne mehanizme koji osiguravaju vitalne funkcije pacijenta, nije prepreka za postupak.

Kako se provodi pregled metoda МСКТ?

Pacijent se smješta na sklopivi stol томографа u ležećem položaju na leđima, držeći ruke iznad glave. Sve što se traži od pacijenta u roku od procedure — pridržavati se nepokretnost i možda se kratko zadržati dah tima stručnjaka, upravno prilikom testiranja. Томограф opremljen dvosmjerne glasovne komunikacije, preko koje se odvija komunikacija između pacijenta i liječnika, i kamera omogućava диагносту vidjeti pacijenta. Stručnjak se nalazi u povezanim sobu za računalom i upravlja aparatom na daljinu.

Upotreba kontrasta u postupku МСКТ

Korištenje контрастирующего tvari omogućuje dobivanje slike najviše visoke razlučivosti. Kao kontrast uglavnom se odnosi materija na bazi joda. Lijek se ubrizgava u organizam oralno ili intravenozno, u drugom slučaju može se postaviti kateter. Prvo se uobičajena procedura, kroz neko vrijeme postupak s primjenom контрастирования. Konačni rezultat istraživanja određuje se usporedbom slika dobivenih s kontrastom i bez njega.

READ  Курантил kao diuretik: upute za korištenje

Primjena МСКТ bubrega i nadbubrežne žlijezde s kontrastom osobito vrijedi:

 • pri otkrivanju bulk novotvorina (контрастирующая materija se akumulira u tkivima tumora i zadržava u njima duže nego u zdravih tkiva);
 • ako sumnjate na poremećaj prohodnosti krvnih žila (kontrast jasno vizualizira krvotok bubrega i nadbubrežne žlijezde i zadržava na mjestima okluzije);
 • u dijagnostici bubrežnih kamenaca bolesti (kontrast materija koristi se za ocjenu prohodnosti mokraćnog sustava, otkrivanje kamenih formacija i određivanje njihove veličine).

Mogući rizici primjene МСКТ

Postoji minimalni rizik od utjecaja томографа na rad medicinskih implantata. Rizik od pojave cancer bolesti od nastalog u toku МСКТ štetnih zračenja x-zraka je zanemariv pri нечастом korištenje procedure, jer je doza zračenja je minimalna. Rizik manifestacije teške alergijske reakcije na kontrast upozoreni kroz provođenje unaprijed alergijskih testova. U većini slučajeva potrebno točne dijagnoze nadmašuje potencijalne rizike.

Alternativne dijagnostičke metode

Kao alternativa МСКТ moguće korištenje sljedećih metoda:

 • Magnetska rezonancija (MR) — metoda istraživanja s pomoću magnetskih polja i radio-frekvencija impulsa, pruža detaljne многоплоскостные slike dijelova tijela. Smatra se da je više informativan, nego МСКТ nadbubrežne žlijezde, za snimanje mekih tkiva. Osim toga, pacijent ne prima zračenja, x-zrake jer u ovom slučaju se ne koristi.
 • Kompjutorizirana tomografija (CT) — metoda x-ray istraživanje unutarnjih organa, dajući fotografiju x-zrakama s послойным slike promatranog tijela. Малоинформативен u usporedbi s МСКТ, jer primljene slike imaju manji stupanj detalja, ne daje mogućnosti razlikovanja vrsta tumorske izrasline u bubregu.
 • Сонография (ULTRAZVUK) — pregled tijela s primjenom ultrazvučnih valova. Ovaj put manje informativno, ali više dostupan u cjenovne kategorije i nema nuspojava, jer je pogodan za čestu primjenu. Vrijedi za istraživanje promjene stanja nadbubrežne žlijezde i bubrege u dinamici.

Tehnike МСКТ i MRI su jednaki i smatraju se oko равнозначащими u području suvremene medicinske dijagnostike poremećaja rada bubrega i nadbubrežne žlijezde. CT nekoliko zastarjeli način i zato je manje poželjno, međutim, još uvijek uživa s uspjehom. ULTRAZVUK se najčešće koristi kao primarni pregled.

READ  Гемангиома bubrega kod odraslih: liječenje, dijagnostika