MR bubrega: da pokazuje priprema, kao što to čine

Kod bolesti unutarnjih organa propisan MRI studija. MR bubrega se održava na dva načina — s контрастированием i bez njega. U kojim slučajevima je potrebno provesti MR sa kontrastom, kao što je pravilno pripremiti za taj postupak, što je moguće otkriti u prolazu magnetska rezonancija i da li postoje kontraindikacije?

Da pokazuje?

Korištenje metoda magnetskih rezonancija predviđa primjenu svojstva magnetskog polja i radio-frekvencija impulsa, uz pomoć kojih je moguće dobiti maksimalno pouzdane послойные slike koje će pokazati prisutnost bolesti i mjesto njegove lokalizacije. Zahvaljujući MRI se može dobiti takve podatke:

 1. magnetska rezonanca pokazuje na veličinu tijela, stanje krvnih žila i postoje li promjene u strukturi tkiva;
 2. normalnog li strukture bubrega, ili postoji patologija;
 3. postoje li novi rast i postoje li pretpostavke za njegovo povećanje;
 4. u kakvom je stanju žile zakona, postoje li stagnira ili druge procese u njima;
 5. u kojoj mjeri djeluju na bubrege, ima li zatajenja bubrega ili bolesti krvnih žila, razvija li se u tijelu upalne ili drugih patoloških procesa.

Prednosti i nedostaci

Postoje prednosti i neke nedostatke ovog postupka. Glavna prednost MRI je u tome da se pomoću ove dijagnostičke metode mogu bolje napraviti opsežne i precizne slike ravnini tijela, stanje tkiva, mjesta lokalizacije oštećenja ili prisutnost tumora. Između ostalog, kada MRI ne događa nema zračenja ili druge opterećenja na organizam, što čini ovu vrstu istraživanja univerzalna. Pacijent ne osjeća nelagodu, postupak se može provesti mala djeca, kada postoji velika potreba da se u tome.

Među nedostatke može razlikovati trajanje postupka. Ona može trajati i po pola sata, a ako patologija ozbiljan, onda se postupak odvija duže. Pri tom čovjeku je zabranjeno bilo kakvo kretanje, jer to će negativno utjecati na jasnoću i točnost slika. Nedostatak magnetska rezonancija je da je kontraindiciran ljudima koji imaju bilo kakve metalni implantati, srčani i drugi приживленные dijelovi od metala. U svakom slučaju, prije nego što će poslati čovjeka na takvu vrstu dijagnosticiranja, dr. uzeti u obzir karakteristike tijela pacijenta i odluči koja vrsta istraživanja preferirani u konkretnom slučaju.

MRI ili ULTRAZVUK bubrega?

Korištenje ULTRAZVUK metoda rješava u slučaju kada je pacijent postavljena dijagnoza i treba ga potvrditi, pri tome na raspolaganju ima karakteristične simptome. ULTRAZVUK pokazuje postoji li prisutnost raka, bubrežnih kamenaca. Ako osoba nije bilo trauma, onda u tom slučaju ova vrsta tumačenje će vam pomoći da utvrdite prostranstvo poraza i mjesto njegove lokalizacije.

READ  Шеечный cistitis mjehura: liječenje, simptomi

Ako se osoba ne osjeća dobro, a da pri tome ne do kraja jasan razlog za takvo stanje, metoda je ULTRAZVUK nije dao konkretne rezultate, onda u tom slučaju pacijenta poslati na MR ili CT studija. Uz pomoć ove vrste dijagnosticiranja liječnik će biti u mogućnosti da biste dobili pravu sliku o bolesti, saznati u kojoj je fazi razvija bolest, posebno odlučiti sa načine liječenja i daljnji plan djelovanja.

Indikacije

Pomoću ovog metoda istraživanja moguće pouzdano saznati o tome, da li postoje patologije u vlastito mokraćnog sustava, postoji li povreda njezina rada te da je uzrok. Kako bi se točno utvrdilo nepravilnosti ili bolest, ubrizgava kontrastno sredstvo. Međutim, češće MR bubrega propisana i rade u slučaju kada je kod pacijenta sumnja dostupnost tumori maligne etiologije. Zahvaljujući MRI može odrediti:

 • dimenzije tumori;
 • neke vrste ovaj tumor, je li to opasnost za osobu kao što je ubrzano razvija;
 • ima li metastaza u соседнерасположенные vlasti;
 • ima li smisla raditi operaciju za uklanjanje izrasline.

Uz pomoć MRI-istraživanja moguće odmah postaviti dijagnozu, pri tom odrediti neke vrste tumora, da li je ona opasna za čovjeka, i koja vrsta terapije je najbolje odgovara u konkretnom slučaju.

Kontraindikacije

Unatoč svestranost ove metode i jednostavnost u primjeni, postoje ograničenja i kontraindikacije. Prvenstveno MRI se ne preporuča ljudima s težinom, jer aparat nije u stanju provesti kvalitativno istraživanje. Kontraindiciran provesti MR ljudima, kod kojih se u tijelu вживлены metalni implantati, proteze, pacemaker. Ljudima s teškim anomalije bubrega nije poželjno unositi kontrastno sredstvo, dakle, takva dijagnoza će biti opasno, i svrsishodnosti primjene odlučuje liječnik.

Tijekom trudnoće i nije poželjno provesti takav pogled tumačenje, budući da magnetska polja mogu potencijalno naškoditi fetusu, pogotovo na početku trudnoće. Zabranjeno ići u zatvoreni prostor томографа ljudima koji pate klaustrofobična, napadaje epilepsije i drugim psihičkim bolestima. To je glavni čimbenici u kojima je napraviti snimku je kontraindicirano. Međutim, liječnik će sam odlučiti kakvu vrstu tumačenje željena u konkretnom slučaju.

READ  Radioterapija cistitis: liječenje, simptomi, lijekovi i narodni lijekovi

Priprema

Priprema za MR bubrega zahtijeva poštivanje određenih pravila, tada moći maksimalno bolje napraviti slike. Postoje opća pravila, kojih se mora pridržavati osoba, stvar koju ignoriraju jeste dolazeći proći MRI dijagnostike. Međutim, u specifičnim slučajevima mogu biti i specifične zahtjeve o kojima pacijenta treba upozoriti liječnik. Osnovni zahtjevi za obuku su:

 1. ako se tijekom istraživanja контрастирование primijeniti neće biti, posebne propise ne, čovjek može jesti i piti gotovo sve, osim alkohola i teške, masne hrane;
 2. prije zahvata potrebno je ukloniti sa sebe metalne stvari i nakit, iza vrata kabineta želite ostaviti mobilni telefon, ključevi, kreditne kartice i ostale stvari na koje se može utjecati magnetsko polje;
 3. u procesu skeniranja osoba zamoljeni da ne kreću, jer će to znatno utjecati na kvalitetu slike. Ako će postojati potreba, zatim pacijenta mogu popraviti posebnim trake, koje imaju томографы.

Kako to čine?

Ovisno o tome koliko je težak pacijent je bolest, kao i od drugih faktora, MR organa može trajati od 15 do 40 minuta. Osoba rađa se u posebnu sobu, on mora da legne na stol томографа i on kreće u kameru do željenog mjesta. Dalje osoba sigurno popraviti, a on mora uravnotežiti disanje i da se smiri. U to vrijeme, kada se pokrene skener, pacijent može osjetiti zvukove i поклацивания. To je normalno i ne brinite. Ako pacijentu je postalo slabo, treba odmah obavijestiti svog liječnika ili лаборанту. Za to u kameru uređaja ima poseban mikrofon, uz pomoć kojih se može držati u kontaktu s uslužnim osobljem. Koliko se pripremaju rezultate? Da liječnik odgonetnuo slike i postavio dijagnozu, potrebno je oko 2 sata.

Drži MR sa kontrastom

MR bubrega s kontrastom provodi se u slučajevima kada liječnik sumnja da je pacijent postojanje malignog tumori. Kontrastno sredstvo se ubrizgava intravenozno, dalje je na krvne žile proširila po tijelu i akumulira u tijelu, a to omogućuje preciznije vidjeti potrebne parametre, koji će ukazati na razvoj pojedinih bolesti.

Međutim MR bubrega s kontrastom ima niz kontraindikacija, a prvi od njih su ozbiljne smetnje u radu bubrega, kada je povrijeđeno opcije za izlučivanje tekućine. U tom slučaju kontrast će se zadržavaju u tijelu i truju ga. Oboljeli može imati alergijsku reakciju na koji je uveden lijek, dakle, prije zahvata potrebno je da unesete pre malen dio tvari i pratiti reakciju. MR bubrega s kontrastom kontraindiciran malom djecom, jer je ova tvar može imati negativan utjecaj na несформировавшийся tijelo.

READ  Kako otkriti cista bubrega: CT, ULTRAZVUK, чрезкожная punkcija

MR bubrega i mokraćnog sustava s primjenom kontrasta omogućuju maksimalnu točno prepoznati razlog prestanka rada organa, ako je dostupnost tumori, onda u tom slučaju ova vrsta istraživanja pomoći otkriti tumor čak i u slučaju kada njegove dimenzije su minimalne. Kao takva pravila pripreme za MR bubrega s kontrastom nema. Pacijentu se održava uoči suđenja, koji će odrediti da li postoji alergijska reakcija na kontrast, doktor govori o mogućnosti postupka, da očekuje osobe, kako se ponašati tijekom skeniranja.

Rezultati istraživanja

Nakon što je skeniranje završeno, liječnik istražuje primljene slike i postavlja dijagnoza. Ako postoje promjene u tijelu, povećanje veličine, neravne konture, onda možemo govoriti o tome da je u bubrezima javljaju patološke procese. Uz pomoć MRI, uključujući i контрастированием, može odmah utvrditi postojanje i karakter tumori, koliko je ona raširena na vlasti i okolno tkivo, određeno mjesto lokalizacije. Međutim, možda podataka ove vrste dijagnoza će biti dovoljno i onda kod doktora usmjerava osobu napraviti dodatne testove — što i koliko reći liječnik. Nakon toga, kao i rezultati će biti poznati, a dijagnoza je potvrđena, liječnik odabire odgovarajuće taktike liječenja, pri čemu se pacijentu je potrebno staviti na medicinski recept, da bi tretman bio učinkovit.