LFK kada cistitis: vježbe, neželjene sportovi

Za poboljšanje cirkulacije u zoni organa male zdjelice i za poboljšanje kvalitete rada mokraćnih puteva korisnih događa gimnastika u slučaju cistitisa. Ali nisu sve vrste vježbi su jednako korisne. Neki sportovi mogu biti čak i opasni i samo će pogoršati tok bolesti. Kao akutni cistitis je pridržavati se posteljina način i odustati od bilo kakve fizičke aktivnosti.

Neželjene sportovi u slučaju cistitisa

U nastavku će biti navedeni su sportovi koji su iz raznih razloga, opasni su kada cistitis. Dakle, ako ne želite naštetiti vašem tijelu i zdravlju, od njih je bolje odustati. Tim više što postoje kompleksi aktivnosti koje mogu donijeti korist, ubrzati i olakšati proces ozdravljenja, tako da je poželjno napraviti izbor u njihovoj strani.

Na prvom mjestu je odustati od плаванья, jer je to povezano s dugoročnim boravak u hladnoj vodi. U vezi s hlađenjem organizma, kroz nekoliko sati mogu imati mjesto manifestacije cistitis, kao što su bolovi u trbuhu, bolno mokrenje, promjene boja i miris urina. Posebno se očituje opasnost za trudnice, koje imaju predispozicije za bolesti mokraćnog mjehura. Odaberite za kupanje samo termalnim bazenima sa temperaturom od ne manje od 30-ak stupnjeva. Mokro nakon kupanja rublje treba odmah promijeniti, o моржевании morati zaboraviti.

Ne treba ići u sportovima u kojima se odvija prekomjerno opterećenje u organima trbušne šupljine. Da treba odustati od boks, borba, body building, dizanje utega, biciklizmu, energetskih vježbi i vježbi s utezima. Ako ne želite u potpunosti odustati od potrage, a zatim odaberite pojednostavljeni kompleks treninga i izbjegavajte povišenje tlaka внутрибрюшной području.

Sve zimske sportove vezane uz переохлаждением neprihvatljiva za ljude s kroničnim циститом. Ne vodite физкультурой na ulici, ako je temperatura manja od 10-ak stupnjeva. Slijedeći shvatio skijanja, ni u kom slučaju neće sjesti na led. Također obratite pozornost na izbor odjeće: ne nositi uske traperice ili tajice, koje otežavaju cirkulaciju krvi, a područje zdjelice i slabina treba držati u toplini.

READ  Гидронефроз bubrega: što je to, ishod bolesti, simptomi i liječenje

LFK s ljekovitim učinkom u slučaju cistitisa

Liječnici preporučujemo da se ne bavi sportom u razdobljima pogoršanja bolesti, ali u većini slučajeva, tjelovježba će vam pomoći. Važno je sveobuhvatni pristup u nastavi vježbe te ih treba redovito davati sklonosti tema, koje uključuju sve skupine mišića. Korisni za prevenciju i liječenje cistitisa su orijentalni ples, joga, hodanje, dišnog gimnastika, vježbe za intimne grupe mišića. Ovisno o fizičkoj aktivnosti, dobi i toka bolesti razvijeni 3 vrste kompleksa zanimanje: laka, srednja i jaka. Do toga kako se početi baviti LFK u slučaju cistitisa preporučujemo konzultirati se s liječnikom, koji će biti u mogućnosti pokupiti odgovara vam vježbe za postizanje pozitivnog učinka.

Bave lekovitim gimnastiku možete kod kuće ili u bolnici pod nadzorom liječnika.

Laki izbor vježbi

Razmislite o nekoliko najpoznatijih treninga. Laki kompleks:

 1. Kontrolirati disanje s pokretima ruku. Lezite na leđa i podignite ruke uz pomoć dišnih pokreta grudnog koša i trbuha, uzdisati pod pritiskom šake. Ponoviti 6-7 puta.
 2. Kick-off položaja — ležećem položaju, noge savijte u koljenima. Izvršiti pletiva nogu u stranu (5-6 puta lijevo/desno).
 3. Izvorni položaj — kao u vježbi 2. Podići zdjelicu, run — 4-8 puta.
 4. U стоячем položaju, da se osloni na stolicu, prvo popeti na čarape, a onda приседаем, treba izvršiti 3-6 pristupa.
 5. U stojećem položaju, savijene u laktovima gornje ekstremitete, pritisnite za tisak na туловищу, prste сжимаем u šake. Predavanje pletiva gornje polovice tijela (spore) lijevo-desno (3-5 puta u svaku stranu).
 6. U stojećem položaju, zajedno četke straga i tkati prstima. Podići ruke gore i da se popne na носочки — vratite se u početni položaj, malo nagnut prema naprijed. Napraviti od 4 do 6 puta.

Prosječna нагруженность

Prelazak na kompleks sa srednjim opterećenjem:

 1. Slijedite vježba broj 1 na jednostavan kompleksa, ali sjedi. 5-10 pristupa.
 2. Sjednite, razdvojite ruke u ruku i malo прогнитесь. Slijedite 5-8 puta.
 3. Polazna situacija — stoji, jednu nogu podignite na stolicu, ruke držite na bokovima. Maksimalno savijte nogu u koljenu i istovremeno povucite naprijed. 5-6 pristupa s obje noge.
 4. U stojećem položaju, ruke na bokovima, ispunjavamo nagib u stranu. Ponovite 5-7 puta lijevo/desno.
 5. Početni položaj — laže, gornje udove u prtljažniku. Обхватываем ruke savijene u koljenima noge. Ponovite 7-12 puta.
 6. 4-7 puta ispunjavamo 1 vježba.
READ  Паренхима bubrega: što je to norma debljine, паренхиматозная skakač

Ponderirana opcija

Razmislite vježbe u slučaju cistitisa, koji se odnose na kompleks pojačana opterećenja:

 1. U стоячем položaju tkati svoje prste i posegnu usmjeravanjem dlan prema gore. Od 3 do 6 puta.
 2. Stoji, noge odvojeno. Izvodite udarce, kao u boks (po 10-20 za obje ruke).
 3. Noge odvojeno, obavljati radi torzo u stranu, pri tom podići ruku, drugu na nagib prema gore (3-5 puta).
 4. Ležeći, gornje udove, utisnuvši na туловищу, podići noge ravno gore. Ponoviti 3-6 puta.
 5. Izvesti čučanj, u приседе ruke nužno vuče naprijed. 4-10 puta.
 6. U stojećem položaju, podignite ruke iznad sebe i ispuniti «udaraca», kao kada рубке sjekirom, napravite mahi 4-8 puta.

Vježba Кегелю

Odvojeno se fokusirati na trening za intimne grupe mišića, i to na poznatom kompleksu vježbe Kegelove vježbe, učinak koji se očituje u tome što ubrzava protok krvi u organe male zdjelice, a trenirani mišić pomažu kontrolirati mokrenje. Prednost ovog kompleksa je u tome što ne će trebati puno vremena i dodatnih uređaja. Vježbe možete izvesti ležeći u krevetu, a učinak se osjetiti već za nekoliko tjedana. Jedino nastavu moraju biti redoviti. Primjer vježbe Kegelove vježbe:

 • Stisnite mišiće vagine na 10 sekundi, a zatim opustite se na 10 sekundi. Ponovite 5 puta.
 • Učinite kontrakcije mišića u kratkom vremenu, a zatim smanjite s maksimalnom snagom, i držite tako, koliko izadju.
 • Manji mišići su maksimalno dugo i oštro se opustite. Napravite 3 serije.
 • Vježba «lift» ili «podovi». Postupno jačanje kontrakcije mišića, do maksimalnog (uspon na podovima). Zatim počnete «skok» između katova.

Yoga i njezina ljekovita svojstva

Йогатерапия korisno za zdravlje — neosporna činjenica. Ali vam mogu li yoga kada cistitis? Odgovor — potvrdan. Većina tehnika koji se koriste u jogi povećavaju dotok krvi do organa male zdjelice, a također poboljšavaju apsorpciju hranjivih tvari u organizmu. U razdoblju pogoršanja, vježbati jogu prostorijama, kao i druge vježbe. Dozvoljena su samo tehnike disanja. Krećemo na tečaj možete нормированием tjelesne temperature i nedostatak jakih bolnih senzacija. Možete izvesti tehnika svih smjerova: disanje, uvijanje, nagib, прогибы, вытяжения i alternacije sve tehnike.

READ  Kako odrediti boljeti bubrezi ili spin: simptomi

Najkorisnija kada cistitis asana «Kobra»: leći na trbuh, ruke povucite prema sebi. Izdaha, maksimalno povucite prema gore glave, pokušati što je moguće jači savijati u kralježnici. Duboko udahnite i zamislite kako se zrak kreće unutar naslova za копчику. Izdaha, zamislite kako se zrak kreće natrag. Pojačati efekt može, выгнув leđa i istovremeno okrenuti glavu, pokušavajući vidjeti svoju petu. Ne manje je poznato asana «Skakavac» — lezite na trbuh, ruke povucite ispred sebe, šireći joj ih što je moguće šire. Oslanjajući se na gornje ekstremitete, podižite glavu i prsni koš prema gore, što je moguće jače učvrstiti mišiće nogu i stražnjice, ako ste u ovom položaju maksimalno dugo vremena. Izdaha, vratite se u početni položaj.

Nedvojbeno, fizička opterećenja pri cistitis koristan i učinkovit, ako vam se na izboru i izvođenju vježbi odgovorno. Ali ne zaboravite, da potpuno izbavljenje od bolesti moguće je samo na integriranom pristupu — fitness i lijekovima, jer cistitis prilično ozbiljna bolest koja se bez odgovarajuće liječenje razvija u kronični oblik.