Laparoskopija bubrega: brisanje, резекция, postoperativni period

Kirurški zahvat, koji se vrši u trbuhu, zove laparoskopija bubrega. Obavlja se uz pomoć uvođenja u брюшину malog лапароскопа (kamkorderi) i malih alata. Metoda laparoskopija je široko rasprostranjena, jer omogućuje izliječiti mnoge bolesti. Uz pomoć njega možete ubrzati postoperativni period i zadovoljava bol.

Vrste operacija

Нефропексия

Predstavlja kirurški zahvat лапароскопическим metoda, tijekom kojih stručnjaci bilježe bubreg u fiziološkoj položaju. Indikacija za provođenje djeluje malar bubrega. Лапароскопическое intervencija, za razliku od običnog, ima manje травматичность. Traje to oko sat vremena, međutim, ponekad se duljina može iznositi i po nekoliko sati.

Uklanjanje bubrega

Лапароскопическое uklanjanje bubrega (нефрэктомию) provode isključivo u onim situacijama kada ne postoji drugi način za spašavanje života pacijenta. Na takve situacije su kancerogene tumore, пустившие metastazirao u bubreg, pucanj oštećenja, akutno zatajenje bubrega i bubrežne lezije tkiva. U toku нефрэктомии stručnjaci čine nekoliko rezova promjera 35 milimetara, gdje se ubrizgava лапароскоп i kirurški instrumenti za uklanjanje bubrega.

Адреналэктомия

Najčešće se primjenjuju operaciju kod malignih tumora i ukloniti jedan ili oba надпочечника. Laparoskopska адреналэктомия postaje sve češća zbog toga što pomoću njega dr. mogu smanjiti područje intervencije u organizam. Nedostatak operacije smatraju se nekoliko dulje drži, za razliku od uobičajene operacije. Održavaju manipulacije pomoću 4-x malih uboda, gdje je potom ušao kamkorder i potrebne alate.

Uklanjanje ciste bubrega

Uklanjanje ciste na bubregu pomoću laparoskopije dobiva sve više prevladava, jer je laparoskopija omogućava provođenje manipulacije, utjecaja na minimalnu područje tijela. Stručnjaci napraviti nekoliko malih rezova na koži na boku ili na prednjem zidu trbuha, gdje se ubrizgava лапароскоп i određene kirurški instrumenti, omogućuju da biste dobili osloboditi od cistične formacije.

Геминефрэктомия

Se izvodi laparoskopija za uklanjanje patološkog dijelu dvostruko bubrega. Ovaj poremećaj je vrlo čest među pacijentima, međutim, najčešće se promatraju ga među ženskog spola. Laparoskopska геминефрэктомия omogućuje vam da u potpunosti zadržati funkciju bubrega, što pri tome najviše sigurne i efikasne manipulacije, u procesu u kojem je pacijent uopće ne osjeća bol.

Пиелолитотомия

Laparoskopska пиелолитотомия se primjenjuje za dobivanje osloboditi od bubrežnih kamenaca. Najčešće uklanjaju kamenje uz pomoć эндоскопических metodologija, međutim, kada je riječ o коралловидных ili velikih opasnosti, stručnjaci propisuju лапароскопию. Provode manipulacije uz pomoć 3-x posjekotina, gdje su umetnute alat, nakon čega je dr. luči bubreg i ureter., reže kroz svaku cijev metalni лоханку i uklanja kamen. Kamen se stavlja u posebnu vrećicu i izlučuje iz брюшины. Zatim kirurg зашивает лоханку, provjerava postoji li krvarenje, izvadi alat i зашивает uboda.

READ  Взвесь u mokraćnom mjehuru (мелкодисперсная i гиперэхогенная), da je to

Пиелопластика

Predstavlja brz zahvat na почке, s pomoću kojega se izgrađuju odnos лоханки bubreg i ureter. Pribjegavaju пиелопластике u slučajevima kada je prisutan zaključavanje bubreg i ureter, zbog čega nastaje povećanje bubrega, a kasnije proširenje bubrežne лоханки i šalice. Dijagnosticiranje patologiju s pomoću ultrazvučnog istraživanja i ct. Trajanje laparoskopija je oko 2-3 sata.

Резекция tumora bubrega

Laparoskopska резекция bubrega predstavlja nepotpuno uklanjanje organa, koji se provodi u slučajevima parcijalnih ga porazi. Primjenjuje se laparoskopska резекция tijekom tuberkuloze, malih tumora i bolesti mokraćnog bolesti. Obavljaju zahvat s 3-x 4-x posjekotina, gdje je umetnut kameru i kirurški instrumenti, omogućuju brisanje zahvaćena odjel za bubrege. Trajanje resekcije je oko 2-3 sata.

Indikacije za provođenje laparoskopije bubrega

Laparoskopija daje mogućnost predočiti sve organe koji se nalaze u брюшине. Propisana je kirurški zahvat u takvim slučajevima:

 • razvoj tumora u брюшине i njihovo širenje;
 • neplodnost, bez razloga;
 • bol u trbuhu i jetre nepoznatog podrijetla.

Kontraindikacije

Liječnici zabranjuju posegnuti za laparoskopije, ako kod pacijenta prisutni akutni oblik takve bolesti:

 • gnojni перитонит;
 • smetnje u кровоснабжении mozga;
 • zatajenje jetre;
 • bolesti kardiovaskularnog sustava;
 • upale u organizmu;
 • alergijske reakcije na anesteziju.

Prednosti i nedostaci laparoskopije

Prednosti kod ove vrste kirurškog zahvata mnogo više od nedostataka. Glavne prednosti:

 • minimalni gubitak krvi i rizik od ozljeda tkiva, zbog čega postoperativni period prolazi lakše;
 • bol nakon provođenja laparoskopije znatno slabiji nego nakon uobičajenog kirurškog zahvata, zato liječnici minimiziraju oznaka lijekova protiv bolova;
 • pacijent ubrzo se vraća u normalu i može brže napustiti bolnicu;
 • ograničen kontakt unutarnjih organa i alata, zbog čega je rizik od nastanka infekcija je vrlo niska;
 • nedostatak velikih postoperativnih ožiljaka.

Nedostatci laparoskopije uključuju:

 • немаленькую troškovi manipulacije;
 • komplikacije u toku operacije;
 • visoki zahtjevi na specijalizacije kirurga.

Priprema za operaciju

Pripremne faze laparoskopije polazi od toga da je stručnjak i pacijent raspravljaju nijanse predstojeće manipulacije i moguće komplikacije nakon njega. Liječnik mora detaljno reći pacijentu o svim sastavnicama terapije. Priprema za laparoskopije se sastoji od takvih koraka:

 1. Dodavanje u meni pacijenta hrane koja doprinosi poboljšanju aktivnosti gastrointestinalnog trakta i nije razdražljiv.
 2. Za 5 dana prije kirurškog zahvata treba početi provoditi čišćenje crijeva.
 3. Navečer, prije manipulacije koriste najnoviju hranu. Treba odustati i od uzimanja tekućine, izuzetak se može napraviti samo pijenje vode, kojoj запивают odredi lijekovi.
 4. Prije same лапароскопией trebati ukloniti sve čvrste pokrivača na području zahvata.
 5. Nekoliko sati prije zahvata pacijentu se stavlja enema i proizvodi higijenski postupak.
READ  Boli slabine kada cistitis, uzrok boli kod žena

Osim pripremnih radnji prije лапароскопией pacijentu je potrebno uzeti sve potrebne analize i proći ankete, da bi stručnjak mogao točno odrediti algoritam akcija. Potrebne manipulacije:

 • analiza krvi koja pokazuje količine u njoj kolesterola, šećera i njeno zgrušavanje;
 • analiza krvi na zarazne bolesti kao što su AIDS, hepatitis i sifilis;
 • fluorography i elektrokardiogram.

Manipulacija dodjeljuje se samo u slučajevima kada bolesnik nema srodnih prehlade, na primjer, kašlja i povišene temperature. Osim toga, zabrana nametnuta vođenje operacije i kod kroničnih oboljenja. Dopuštaju provesti лапароскопию samo u vrijeme remisije. U slučajevima iste bolesti GIT je propisan postupak ne ranije od 2-og tjedna nakon izlječenje bolesnice.

Kako prolazi laparoskopija?

Provesti kirurški zahvat u općoj anesteziji. Za početak pacijenta se stavlja na radni stol, koji podržava nagib 30 stupnjeva, kako bi glava bila smještena malo ispod trbuha. U slučajevima kada pacijenti doživljavaju snažno uzbuđenje pred predstojeće manipulacije, stručnjaci im propisuju sedativi lijekovi, kako bi se opustite. Prolazi operacija u nekoliko faza:

 1. Mjesto kirurškog zahvata obrađuju specijalizirani sapunom.
 2. Proizvode 3 puknuti posebnom iglom čiji promjer iznosi oko 8 milimetara. Rupice se nalaze na različitim mjestima, ovisno o destinaciji operacije.
 3. U jednom od uboda stavljaju cijev, u kojoj je služio ugljičnog dioksida, zbog kojeg zid trbuha приподнимается i omogućava kirurzima da je bolje uzeti organe.
 4. Nakon toga, u suknji ubrizgava лапароскоп, na kraju kojeg se nalazi kamera prenosi sliku na monitor. U toku operacije stručnjaci prate sliku na zaslonu, gdje su svi unutarnji organi su zastupljeni u većem obliku, što omogućuje primjenu mali alat.
 5. U preostalih 2 rez smještaju kirurški instrumenti, pomoću kojih se vrši operacija.
 6. U мочевую šupljine se stavlja kateter, pomažući u mokrenju.
 7. Cijela operacija traje oko sat vremena, nakon čega su stručnjaci izvađeni kirurški instrumenti, vadi ugljični dioksid i ušivenim gore uboda.
READ  Nego liječiti bubrega: lijekovi, tablete, da se prilikom bolova u bubregu

Moguće komplikacije

Komplikacije u procesu laparoskopije i nakon nje se javljaju rijetko, međutim, nisu isključeni. Liječnici su sljedeće:

 • oštećenja unutarnjih organa, kada kirurzi ubrizgava лапароскоп ili kirurški instrumenti;
 • hit ugljičnog dioksida u potkožna-жировую sloja;
 • ozljede krvnih žila;
 • učestalo mokrenje;
 • krvarenje nakon laparoskopije, ako se u toku operacije krv prestali da nije dovoljno dobar.

Postoperativni period

Nakon što je provođenje uklanjanja bubrega ili druge laparoskopske operacije pacijenti doživljavaju bol koja traje desetak dana. Liječnici propisuju primjena lijekova protiv bolova, koje prestaju uzimati već na 2. dan. Najčešće bolesnici se počinju kretati do kraja 2-og dana, tada se događa i početak konzumiranja hrane. Povećavaju fizičku teret malo po malo, s obzirom na određeni faktori, među kojima su starost pacijenta, specifičnost provodi kirurški zahvat i prisutnost dodatnih bolesti. Propisuju od стационара pacijenata otprilike tjedan dana, kada je došlo normalizacija mokrenja, nedostatak bolnih senzacija i mučnine.

U prvo vrijeme ljudi će trebati promatrati posebna dijeta prehrana, koja se s vremenom puniti sve većim brojem proizvoda. Liječnici propisuju način prehrane, koji uključuje sve potrebne vitamine i mineralne elemente potrebne organizmu za brzu rehabilitaciju. Ožiljke od posjekotina ozdravi brzo, ostavljajući iza sebe male jedva vidljive ožiljke.

Ponekad bolesno može biti potrebno nositi zavoj ili posebna donje rublje koje mora propisati liječnik. U prvo vrijeme mora se ograničiti bilo kakve fizičke aktivnosti za oporavak tekao normalno. Zabranjeno je podizati teške predmete, trčati, dizati i snažno uzgajati na stranama nogu, pretjerano nagnite torzo. Sve to može negativno utjecati na заживающих organima i zglobovima. Vraćaju se na posao pacijenti često i kasnije 2-og tjedna nakon laparoskopije.