Kako razlikovati cistitis od pijelonefritisa: simptomi

Pijelonefritis i cistitis bolesti su poznate mnogima. Kako isti razlikovati cistitis od pijelonefritisa? Uostalom, to je od pravilno je bio dijagnoza će ovisiti i efikasnost tretmana. U tome mora pomoći iskusni stručnjak i temeljito dijagnostički postupak. Kako bi izbjegli negativne posljedice treba na prvi znak nelagode tražiti pomoć od kvalificiranih tehničara.

Opće informacije

Pijelonefritis — upalni proces razvija u bubrežnim strukturama. Uglavnom uzročnik bolesti djeluju prodiru iz mokraćnog sustava, bubrega stafilokoki ili crijevna синегнойные štapići. Bolest se uglavnom odnosi na žene, zbog kraćeg zgrade uretre, zbog toga bakterije lako prodiru u bubrežne vlasti.

Cistitis — upala, utječe na эпителиальную tkanina i подслизистую osnovu mokraćnog mjehura. Žene i djeca (pogotovo cure) češće podnose ovu bolest. Glavna opasnost od ove patologije перерастание akutnog u kronični. Da biste to izbjegli, ne treba se baviti samo-liječiti, a pravovremeno kontaktirati stručnjaka i provoditi učinkovitu terapiju.

Симптоматика bolesti

Симптоматика pijelonefritisa i cistitis slično. Karakteristična симптоматика cistitis se očituje u čestim позывах na мочеотделению, bolova pri мышечном neizvjesnosti mjehura i ispod trbuha. Pijelonefritis se događa u akutnom i kroničnom obliku. Tijekom akutnog bolest manifestira ознобом, mučninom, napadaje povraćanja, porastom temperature pokazatelja u tijelu, opće slabosti organizma i pretjerane performanse sadržane proteinskih komponenti u урине. Ako ne držati tečaj učinkovite terapije, bolest prerasti u kronični oblik, koji će se manifestirati samo u обостренные razdoblja. Međutim, u vrijeme невылеченный pijelonefritis dovodi do promjene паренхимы bubrega, i ona se suočava s hipertenzijom i bubrežnom insuficijencijom.

U čemu je glavna razlika cistitis od pijelonefritisa?

Glavna razlika bolesti postoji nešto što je u slučaju cistitisa ne događa povišenim pokazatelja temperature u tijelu i несвойственны интоксикационные manifestacije (slabost, mučnina i glavobolje), a pijelonefritis uvijek prati takve симптоматика. Postoje mogućnosti u lokalizacije bolnih senzacija: kod upalnih poremećaja mokraćnog mjehura boli nad лобком, a kad je upala u почечном tijelu — u lumbalnom dijelu. Razlike biti prepoznati i u kliničkim analizama krvi i urina: prenosivost bubreg upale mijenja krvne indikatori, pri cistitis tako nešto ne događa, a analiza урины kada пиелонефрите razlikuje od cistitis specifičnim pogledom bakterija.

READ  Tablete od cistitis za žene: kako izliječiti bolest, koji lijekovi piti

Dijagnostika

Specijalist opće stanje pacijenta može se pretpostaviti kakvu bolest prenosi pacijent. Za više točne dijagnoze propisana kao zajedničke studije: klinička pretraga mokraćnog tekućine i krvi, bakterijski sjetva урины (za određivanje uzročnika i odabira osjetljive antibakterijski lijek). Za tumačenje cistitis provode dodatno ultrazvuk mokraćnog mjehura, цистоскопию, микционную цистографию, istraživanje ritmova urinarnog toka i урофлометрию. Kada sumnjate na upalu bubrega organima propisana kao pomoćne metode istraživanja: pregled i экскреторную урографию, ultrazvuk bubrega, uzorak Зимницкого i ct prsnog koša bubrežne organa.

Da li postoji razlika u liječenju?

Klinička slika upalnih procesa u mjehuru i bubrega organa slično. Osim toga, širenje infekcije može biti iz mjehura u bubrežne лоханки, zbog čega će započeti razvoj pijelonefritisa. Kako biste izbjegli neugodne komplikacije, važno je pravovremeno obavljanje tretmana. Возбудителями podataka bolesti, u osnovi iste bakterije (клебсиелла i протеус). Zbog toga se terapija provodi se primjenom identičnih antibakterijskih sredstava. Ne upuštajte se samo-liječiti, trajanje i lijek propisan samo liječnik, s obzirom na sve individualne karakteristike pacijenta i tijekom bolesti. Važno je zapamtiti da je pravovremena terapija pomaže da se brže nositi s bolesti i izbjeći negativne posljedice.