Hormoni bubrega: da otpuštaju, funkcije, uzroci poremećaja

Endokrini sustav čovjeka nema sekundarnih hormona, a hormoni bubrega svijetao primjer. Svaki od njih igra važnu ulogu za zdravlje organizma. Oni pružaju vitalne procese, bez kojih je postojanje tijela bilo bi nemoguće. Smetnje u njihovu sintezu dovesti do ozbiljnih posljedica. Ali zahvaljujući napretku moderne medicine, očajna situacija u ovom području nema.

Koji hormoni proizvode bubrezi

Rad bubrega nije ograničena samo na очищением i выведением toksina. Oni sudjeluju u stvaranju hormona, iako nije priznata od strane organa unutrašnje izlučivanje. Određene bolesti bubrega često povezane s hormonska radom. Uzrok bolesti mokraćnog bolesti često postaju smetnje u radu štitnjače, a stalne циститы mogu biti uzrokovane problemima sa ženskim spolnih hormona.Bubrezi su odgovorni za sintezu aktivne tvari, kao što su ренин, eritropoetin, кальцитриол i prostaglandina. Svaki od njih ima svoje mjesto u složen sustav organizma.

Hormon ренин

To je tvar koja regulira krvni tlak čovjeka. Ako organizam gubi veliku količinu vode, a zajedno s njom i sol (na primjer, kada je znojenje). Zbog nedostatka krvni tlak je niži. Srce gubi sposobnost za opskrbu krvlju sve organe. U to vrijeme bubrezi počinju aktivno da proizvodi ренин. Hormon aktivira proteine koji stisnuti krvne žile i zbog toga tlak poraste. Više od toga, hormon «daje naredbe» надпочечникам i oni povećavaju volumen synthesizable ih альдостерона, zbog čega bubrezi počinju «spasiti» i ne daju puno vode i soli.

Visok sadržaj-renina u krvi izaziva niz bolesti:

  • Hipertenzija. Najčešća manifestacija povećane razine hormona, iako pati od toga, cijeli kardiovaskularni sustav. Složen proces dobne promjene krvnih žila, zbog čega se kod 70% ljudi koji su stariji od 45 godina, povećava se krvni pritisak.
  • Bubrežne bolesti. Zbog hipertenzije bubrega da filtrira krv pod velikim pritiskom, filterima pada teško, i oni mogu suza. Rezultat je krv filtrira nije ispravno, pojavljuju se znakovi intoksikacije, upaljene sami bubrega.
  • Zatajenje srca. Zbog visokog tlaka srce gubi sposobnost da pumpa veće količine krvi.
READ  Urinarna inkontinencija: vrste (noću, kada kišete i skakanje, kod staraca) razlozi

Sinteza eritropoetin

Još jedan hormon, продуцируемый bubrezima, zove eritropoetin. Njegove osnovne funkcije — poticanje proizvodnje eritrocita. Razgrađuju su potrebne kako bi se osigurala sve stanice tijela kisikom. Prosječni životni vijek eritrocita — 4 mjeseca. Ako je njihov broj u krvi smanjen, kao odgovor na гипоксию bubrezi počinju aktivno sintetizirati eritropoetin. Uz njegovu pomoć se događa stvaranje crvenih krvnih stanica.

Ljudima koji pate od anemije različite gravitacije, propisuju lijekovi s эритропоэтином. Posebno se to odnosi na ljude s rakom, prođe tečaj kemoterapije. Jedna od njegovih nuspojava je suzbijanje procesa krvi, i u ovom slučaju anemija je neizbježna. Primjena lijeka «Eritropoetin» u razdoblju od 2 mjeseca je na neki način povećava razinu hemoglobina.

Кальцитриол

Bubrezi proizvode metabolit vitamina D3 — hormon koji sudjeluje u procesu razmjene kalcija. Pomoću кальцитриола tijelo je u stanju proizvesti vitamin D. Ako je hormon koji sintetiziraju bubrega, ulazi u krv u nedovoljnoj količini, ruši u proizvodnji vitamina D. Ovo je posebno opasno za djecu, iako nedostatak ovog vitamina je opasno i za odrasle. To je vitamin D potiče apsorpciju kalcija. Na kraju, zbog nedostatka кальцитриола nije uključen u cijenu rahitis, poraz нейромышечной razdražljivost, zbog čega je slabljenje mišića, kosti postaju krhki, pojavljuju se problemi sa zubima.

Prostaglandin

U bubrezima se sintetizira prostaglandin, točnije, njihovi moždani odjelu. Od svih hormona bubrega su najmanje istražena. Na proces njihove proizvodnje utječu na različite bolesti, kao što su pijelonefritis, koronarna i hipertenzivna bolest. Jedna od posljedica pada u stvaranju prostaglandina je энурез. Poznato je nekoliko svojih glavnih funkcija:

  1. Prostaglandin sudjeluju u održavanju normalnog krvnog tlaka.
  2. Tvari reguliraju voda-sol u ravnotežu.
  3. Od njih ovisi o kontrakcije glatkih mišića.
  4. Hormoni pridonose stvaranju-renina.

Uzroci poremećaja funkcije proizvodnje hormona

Sve hormone koje proizvodi bubrezima, od vitalnog značaja. Oni se sintetiziraju tvari koje se znatno razlikuju jedna od druge po svojim značajkama. Neke bolesti izazivaju kvar u proizvodnji, zbog čega se oni razviju u nenormalno velikim ili malim količinama. Najčešće, to je kao razloge:

  • Smanjenje veličine паренхимы kada zatajenja bubrega dovodi do nedostatak eritropoetin i кальцитриола. Stoga, kada je gubitak mjesta radnje (паренхима) hormoni gube učinkovitost.
  • Ako je rezultat bolesti bubrega prestao obavljati экскреторную funkciju, полураспад aktivnih tvari odvija mnogo duže. Kao rezultat toga, инсулинозависимых dijabetičara može nastati hipoglikemija.
  • Kada uremija (kašnjenje izlaza toksičnih metabolita) mijenja djelovanje hormona.
READ  Express analizator urina AM 2100: opis, za što se primjenjuje

Koji od navedenih procesa najviše je opasno, teško odgovoriti. Ljudsko tijelo, kao satni mehanizam. Dovoljno najmanjeg kvara u bilo koji od sustava, kako bi se u potpunosti poremetiti rad organa i sustava. Posebno pozoran na njihovo zdravlje moraju biti sportaši, jer je tijekom aktivnog vježbanja tijelo gubimo puno vode i soli. Gubitak je potrebno ispuniti da bubrezi čuvaju vode slan ravnotežu u redu.