Gdje su bubrezi osoba: lokalizacija, izgled

Mnogi će pokazati nalaz organa u vlastitom tijelu samo onda kada je on u bolovima. Ali nije tako jednostavno definirati, gdje se nalaze bubrezi, oslanjajući se samo na vlastite senzacije. Bubrežna bol raspršene, a ponekad se to može uzeti za želučanih problema, gušterača, bolesti leđa. Poznavanje i razumijevanje za pronalaženje nekoga ili organa u našem tijelu pomoći da na vrijeme otkrijete neki problem. Mnogi нефрологические bolesti vrlo teško odrediti u ranoj fazi. Dakle, ne okrecuci pravodobno liječnika, morati platiti dug i skupo liječenje, možda čak i kirurški zahvat. Za pravilno utvrđivanje da je ozlijeđen upravo bubrega, potrebno je istražiti strukturu tog organa.

Gdje se osoba nalazi bubrega?

Bubrege (греч.-nephros) — par zaokruženi, nalik na grah organa, svaki veličine šake. Oni igraju važnu ulogu u мочевыводящей sustav, tako da služe kao prirodni filter krvi, proizlaze iz tijela otrovne tvari, regulira krvni tlak, jačaju imunitet. Svake minute te трудяги propuštaju kroz sebe oko 1 litre krvi. Pri tome viška tekućine i toksina odvojiti i izlučuju mokraćom, a pročišćena krv je poslana u krvotok.

Lokalizacija

Provodeći istraživanje, liječnik obavezno provjerava položaj bubrega u ljudskom tijelu, kao i odstupanja od norme, svjedoče o kršenju normalan rad ovog tijela. U zdrave osobe u paru organi se nalaze na unutarnjoj površini stražnjem dijelu trbušne stijenke na obje strane kralježnice, tj. iza leđa u području slabina. Lokalizacija bubrega lijevo oko 2-3 cm veći nego na desnoj strani. Slojevi masnog i vezivnog tkiva drže bubrega se kreće, i štite ih od oštećenja. Organ karakterizira neke pokretljivosti — pri promjeni položaja iz vertikalne u horizontalnu bubrega u tijelu se nalaze malo iznad. Ako je offset veći od 5 cm, to svjedoči o prisutnosti određenih problema.

READ  Ofloxacin ako cistitis: naši, učinak lijeka, kontraindikacije

Odrediti točan položaj tijela može se na nekoliko načina:

  • Пальпация se održava, ako bubrezi povećati u veličini ili izostavljeni. Kod zdravog pacijenta пальпация otežano. Ponekad se kod djece i kod odraslih s худощавым stas može ispitati donji rub je na desnoj strani bubrega zbog slabije objekata.
  • Panoramic snimka trbušne šupljine omogućuje odrediti položaj tijela kod 60% обследуемых, u nekim slučajevima je učinkovit kada se naiđe na kamen.
  • X-zrake s uvođenjem kontrastno tvari točno vizualizira konture tijela i pomaže otkriti različite patologije.
  • Kompjutorizirana tomografija — najbolja opcija za dijagnostiku tumora. Jedan od najskupljih vrsta istraživanja.
  • Ultrazvuk je potpuno bezopasna metoda, nema nuspojava. Ne samo da pomaže odrediti lokaciju i veličinu tijela, ali i pravovremeno otkriti različite bolesti мочевыводящей sustava.

U zavisnosti od toga koja vrsta istraživanja provodi liječnik imenuje jednu ili više metoda dijagnostike, kombinirajući ih s obavljanjem analize. Za prevenciju se preporučuje jednom godišnje održati fizikalni pregled. Vrijeme provedeno istraživanje omogućuje precizno postaviti dijagnozu i propisati adekvatnu terapiju.

Lokacija je relativno drugih organa.

Bubrezi osoba granici sa mnogim domaćim tijelima. Ih jačaju masno kapsula i vlastitu opšav, a присоединяют s drugim tijelima mišića брюшины i otvora objektiva. S desne dio naslanja jetra, двенадцатиперстная crijevo i usmjerene (silazno debelo crijevo. Lijeva odozgo djelomično pokrivena селезенкой, iza njega se nadovezuje na silazni usmjerene (silazno debelo crijevo. Prednje površine je uparena s želuca, uz gušterače i mršavi crijevu.

Razlike u položaju u odraslih i djece

Lokacija bubrega kod muškaraca, žena i djece razlikuje. U muškom tijelu bubrezi su između jedanaesti majčino i treći поясничным kralježaka. Po veličini su više ženskih. U odnosu sa muškarcem, žena bubrega izostavljen na полпозвонка. Veličina i položaj bubrega kod djeteta se mijenja ovisno o dobi. U tijelu novorođenčeta oni se nalaze niže nego kod odraslih, a veličina tijela je relativno velik. Postupno kreće, desni bubreg je imala na svom stalnom mjestu u dobi od 5-7 godina, a lijeva oko 8-10 godina.

READ  Spermiji u mokraći: uzroci, metode dijagnostike

Anomalije položaja

U procesu fetalnog razvoja embrija bubrega seliti iz male zdjelice prema gore dok se ne usvoje pravilan položaj. Ali kod oko 1-og djeteta od 1000 premještanje bubrega zaustavlja na krivom mjestu. Neprirodan položaj bubrega se zove «дистопия». Дистопия događa jednostrani (kad krivo se nalazi jedan od organa) ili cross (jedan bubreg pristran prema suprotnoj, pa obje su s jedne strane). Ponekad se događa сращение: jednostrane, dvostrane, ili S-oblik. Zbog spajanja organa, normalno se kreće u tijelu embrio postaje nemoguće, pa сросшаяся bubreg uvijek se nalazi u krivu. Obično je ona leži u zdjelici.

Kako bi se izbjeglo posjet нефрологу, valja pridržavati se jednostavnih pravila:

  • Pravilna prehrana: svježe voće, povrće, low-fat vrste mesa i ribe, nedostatak u prehrani соленостей i pušio.
  • Ravnotežu. Potreban broj выпиваемой u dan vode — oko 1,5 litara. Isključiti konzumiranje slatkih gaziranih pića i alkohola.
  • Fizička aktivnost. Sport pomaže normalizirati krvni tlak, jača mišiće leđa, što smanjuje pritisak na unutarnje organe;
  • Izbjegavanjem izloženosti vremenskim nepogodama.

Nakon što je ideja o tome gdje se nalaze one ili druge organe, čovjek će shvatiti što su signali donosi tijelo ako dođe do problema. Kada se raspadati zemlju izuzetno važno je da se odmah zatražiti liječničku pomoć, ni u kom slučaju ne bave samo-liječiti. Uostalom, bol u bubrezima коварна, ona s lakoćom se maskira kao išijas, pankreatitis, a почечную колику može uzeti kao manifestacija slijepog crijeva. Ni u kojem slučaju ne može samostalno riješiti, ugrijati li lumbalne odjel leđa (uzeti topla kupka, mazati согревающие masti, uložiti grijanje jastučić), jer kada se upale situacija усугубится sve do pojave gnoja. Pa je slijedila самодиагностикой i liječenje u kući, postoji veliki rizik uzrokovati nepopravljivu štetu na vlastitom tijelu. Nužno trebaju proći potpuni pregled u zdravstvenoj ustanovi i slijediti sve upute liječnika.

READ  Переходноклеточный rak mokraćnog mjehura: prognoza, liječenje