Funkcije i struktura нефрона osoba: klasifikacija

Normalan filtriranje krvi jamči pravo struktura нефрона. On nosi procesi povratni hvatanje kemijskih tvari iz plazme i stvaranje niza bioloških aktivnih spojeva. U почке sadrži od 800 tisuća do 1,3 milijuna нефронов. Starenje, krivi način života i povećanje broja bolesti dovode do toga da se s godinama broj клубочков postupno smanjuje. Za razumijevanje načela rada нефрона vrijedi se upuštati u svoje vlastito.

Opis нефрона

Osnovna strukturna i funkcionalna jedinica bubrega je нефрон. Anatomija i fiziologija strukture odgovoran za stvaranje urina, povratni transport tvari i proizvodnju spektra bioloških tvari. Shema strukture нефрона predstavlja эпителиальную cijev. Dalje se formiraju mreže kapilara različitih promjera, koji se ulijevaju u zbirni posudu. Šupljine između strukture ispunjen vezivnog tkiva u obliku интерстициальных stanica i matriksa.

Razvoj нефрона položio u эмбриональном razdoblju. Različite vrste нефронов su odgovorni za različite funkcije. Ukupna znakova kanalića oba bubrega iznosi do 100 km. U normalnim uvjetima nije sve broj клубочков zaposleno, radi samo 35%. Нефрон se sastoji od bika, kao i iz kanala. Ima sljedeću strukturu:

 • penetrantima kugla;
 • kapsula bubreg клубочка;
 • bliski каналец;
 • silazni i uzlazni fragmenti;
 • duge ravne i извитые канальцы;
 • spojni put;
 • собирательные kanale.

Opcije нефрона osoba

U dan 2 milijuna клубочков formirana do 170 l primarne mokraće.

Pojam нефрона uveo talijanski liječnik i znanstvenik, biolog Marcello Мальпиги. Jer нефрон smatra holistički strukturna jedinica bubrega, onda je i odgovoran za obavljanje sljedećih funkcija u organizmu:

 • čišćenje krvi;
 • formiranje primarne mokraće;
 • povratni penetrantima prijevoz vode, glukoze, aminokiselina, bioaktivnih tvari, iona;
 • obrazovanje sekundarne urina;
 • softver солевого, vodoprivrede i kiselo-baznu ravnotežu;
 • regulacija razine krvnog tlaka;
 • lučenje hormona.

Bubreg kugla

Нефрон počinje капиллярным клубочком. To tijelo. Морфофункциональная jedinica mreže kapilarne petlje, ukupnim brojem do 20, koji okružuje kapsula нефрона. Dotok krvi u tijelo dobiva od ostvaruju arterijskim opskrbnim. Stijenke krvnih žila predstavlja sloj endotelnih stanica, među kojima se nalaze mikroskopske praznine promjera do 100 nm.

U kapsulama odaju unutarnji i vanjski epitelnih lopte. Između dva sloja ostaje щелевидный pedalj — мочевое prostor, gdje se nalaze primarni urin. Ona obavija svaki vrč i oblikuje jednodijelni loptu, na taj način dijele krv, koja se nalazi u miniscule kapilara, od prostora kapsule. Базальная membrana služi podržava baze.

READ  Metastaza raka mokraćnog mjehura: liječenje, dijagnostika

Dizajniran нефрон prema vrsti filtera, pritisak u kojoj nije stalna, ona se mijenja ovisno o razlici širine praznine приносящего i выносящего žila. Filtriranje krvi u bubregu se javlja u клубочке. Uniformu elementi krvi, proteina, obično ne mogu proći kroz pore i kapilare, kao i njihov promjer je znatno veći i oni zadržavaju bazalnom membranom.

Подоциты kapsule

U sastav нефрона dolaze подоциты tvore unutarnji sloj u kapsuli нефрона. To звездчатые эпителиоциты velike veličine, koje okružuju bubreg kugla. Imaju ovalno jezgra koja uključuje multipla хроматин i плазмосому, bistra цитоплазма, izduženi mitohondrije, razvijen aparat Гольджи, ošišan cisterne, malo лизосом, микрофиламенты i nekoliko рибосом.

Tri vrste izdanaka подоцитов čine педикулы (цитотрабекулы). Outgrowths usko врастают jedni u druge i leže na vanjskom sloju bazalna membrana. Struktura цитотрабекул u нефронах čine решетчатую otvor objektiva. Ovaj dio filtra ima negativan naboj. Za njihov normalan rad i potrebni su proteini. U kompleksu se događa filtriranje krvi u lumen kapsule нефрона.

Базальная membrana

Struktura bazalna membrana нефрона bubrega ima 3 kugle debljine oko 400 nm, koji se sastoji od коллагеноподобного proteina, глико — i lipoproteina. Između njih nalaze se slojevi gustog vezivnog tkiva — мезангия i lopta мезангиоцититов. Ovdje se također nalaze pukotine veličine do 2 nm — pore membrane, oni imaju značaj u procesima pomirenja u plazmi. S obje strane odjela vezivno konstrukcija pokrivena sustavima гликокаликса подоцитов i эндотелиоцитов. Filtracija plazme koristi dio tvari. Базальная membrana клубочков bubrega djeluje kao barijera kroz koju ne smije prodrijeti velike molekule. Također i negativan naboj membrane, sprječava prolaz od.

Мезангиальный matriks

Osim toga, sastoji se нефрон od мезангия. On je predstavljen sustava elemenata vezivnog tkiva, koja se nalazi između ali i kod razmnožavanja мальпигиевого клубочка. I to je podjela između krvnim žilama, gdje nedostaje подоциты. U njegov osnovni sastav ulaze nekonsolidirano priključci tkanina, sadrži мезангиоциты i юкставаскулярные elementi koji se nalaze između dva артериолами. Glavni posao мезангия — potporno, сократительная, kao i softver za regeneraciju komponente bazalna membrana i подоцитов, tako i apsorpciju starih komponenti komponente.

READ  Analiza urina za Нечипоренко: norma kod djece, kako skupiti urin dijete

Proksimalni каналец

Proksimalne kapilarne bubrežne канальцы нефронов bubrezi su podijeljene na zakrivljene i ravne. Lumen je malih dimenzija, da ga oblikuju cilindričnih ili kubni tip epitela. Na vrhu se stavlja щеточная rub, koji je predstavljen dugim resice. Oni čine upija sloj. Široka površina proksimalni cijevi, veliki broj mitohondrija i lokaciji u neposrednoj перитубулярных žila dizajniran za selektivno snimanje tvari.

Отфильтрованная tekućina dolazi iz kapsule na druge odjele. Membrana se nalazi blizu stanični elementi su odvojeni razmacima, kroz koji se javlja cirkulacija tekućine. U miniscule kapilara извитых клубочков vrši proces reapsorpcija 80% komponenti plazme, među njima su: glukoza, vitamini i hormoni, aminokiseline, a osim toga, urea. Opcije kanalića нефрона uključuju proizvodnju кальцитриола i eritropoetin. U segmentu proizvodi креатинин. Stranih tvari koje spadaju u filtrata iz međustaničnu tekućinu, экскретируются s mokraćom.

Petlja Генле

Strukturno-funkcionalna jedinica bubrega je u sastavu tanke odjeli, nazivaju se petlja Генле. Ona se sastoji od 2 segmenta: silazni tankog i uzlaznog debelog. Zid prema dolje zemljišta promjera 15 mikrona formirana ravnog эпителием sa multiplom пиноцитозными mjehurićima, a podznak — кубическим. Funkcionalna vrijednost kanalića нефрона petlje Генле pokriva ретроградное kretanje vode u silaznom dijelu koljena i njezin pasivni povrat u tankom поднимающемся segmentu, obrnuti hvat iona Na, Cl i K u gustoj intervalu uzlaznog puta. U miniscule kapilara клубочков ovog segmenta молярность urina je poboljšan.

Distalni каналец

Дистальные odjeli нефрона su u blizini мальпигиевого bika, kao i penetrantima kugla čini savijanje. Dođu do promjera do 30 mikrona. Imaju slične дистальным извитым канальцам strukturu. Epitel prizmatičan, nalazi se na bazalna membrana. Ovdje nalaze se mitohondriji, omogućavaju obrasce potrebne energije.

Stanične elemente distalnih извитого канальца čine prihvatanje bazalna membrana. U mjestu dodira kapilarne trakta i vaskularni pol малипигиевого bika, bubreg каналец mijenja, stanice postaju столбчатыми, kernel se približavaju jedna na drugu. U bubrežnim канальцах se događa razmjena iona kalija i natrija, utječe na koncentraciju vode i soli.

Upale, dezorganizacija ili degenerativne promjene epitela bremeniti smanjenjem sposobnosti aparata u odgovarajućoj mjeri da se koncentrišete ili, naprotiv, uzgajati urin. Poremećaj funkcije bubrežnih kanalića izaziva promjene ravnoteže domaćih medija ljudski organizam, a očituje se pojavom promjena u urinu. Takvo stanje nosi naziv тубулярной insuficijencije.

Za podršku kiselina-glavni ravnotežu krvi u дистальных канальцах секретируются ioni vodika i amonijev nitrat.

Собирательные cijevi

Собирательная cijev, također poznat kao Беллиниевые kanale, ne odnosi se na нефрону, iako i izlazi iz njega. U sastav epitela uključuje svijetle i tamne stanice. Svijetle эпителиоциты odgovorni za реабсорбцию vode i sudjeluje u obrazovanju prostaglandina. Na апикальном kraju light stanica sadrži jednu ресничку, a u складчатых tamne formirana solna kiselina, koja mijenja ph urina. Собирательные cijevi nalaze se u паренхиме bubrega. Ti elementi sudjeluju u pasivna reapsorpcija vode. Funkcija kanalića bubrega regulacija količine tekućine i natrija u tijelu koje utječu na vrijednost krvnog tlaka.

READ  Нейрогенный mjehur kod djece: liječenje, simptomi

Klasifikacija

Polazeći od toga, u kojem sloju se nalaze kapsule нефронов, odaju takve vrste:

 • Encrusting — kapsule нефронов su u корковом balona, u sastav ulaze клубочки malog ili srednjeg kalibra sa odgovarajućom dužinom zavoja. Ih афферентная артериола je kratka i široka, a отводящая — već.
 • Юкстамедуллярные нефроны smješteni u mozak oštećenjem tkiva. Njihova struktura je prikazana u obliku velikih bubrežnih bik koji imaju relativno duže канальцы. Promjer афферентной i эфферентной arteriole iste. Glavna uloga — концентрирование urina.
 • Субкапсулярные. Struktura raspoloživog direktno u kapsulama.

Sve u svemu za 1 minutu oba bubrega pročistiti do 1,2 tisuća ml krvi, a za 5 minuta filtrira cijeli volumen tijela. Smatra se da нефроны, kao funkcionalne jedinice nije sposoban za oporavak. Bubrezi — nježan i ранимый organ, tako čimbenici koji negativno utječu na njihov rad dovesti do smanjenja broja aktivnih нефронов i poticati razvoj zatajenja bubrega. Zahvaljujući znanju liječnik u mogućnosti razumjeti i prepoznati uzroke promjene u mokraći, kao i provesti korekciju.