Funkcije i struktura bubrega osoba: proces rada

Bubreg osobu — to je glavna komponenta dio mokraćnog sustava čovjeka. Struktura bubrega čovjeka i fiziologija bubrega prilično složene i specifične, ali upravo oni omogućuju tih organa obavljaju vitalne funkcije i imati ogroman utjecaj na homeostaze svih ostalih organa u ljudskom tijelu.

Malo o porijeklu

Tijekom svog razvoja bubrega prolazi kroz tri faze: пронефрос, мезонефрос i метанефрос. Пронефрос — to je izvorni предпочка, koji je рудиментом, koji osoba ne funkcionira. U njoj nema клубочков, a канальцы nisu povezane s krvnim krvnim žilama. Предпочка potpuno редуцируется kod fetusa, na 4 tjedna razvoja. U isto vrijeme na 3-4 tjedna kod embrija stavite ga primarni bubreg, ili мезонефрос — glavni выделительный tijelo ploda u prvoj polovici fetalnog razvoja. Ona već ima клубочки i канальцы, соединяющиеся s dva para kanali: Вольфов rupa i Мюллеров kanala, koji će u budućnosti dati početak muške i ženske genitalije. Мезонефрос aktivno djeluje kod fetusa negdje do 4-5 mjeseca razvoja.

Definitivni bubreg, ili метанефрос, stavite ga kod fetusa, na 1-2 mjeseca, u potpunosti je formirana na 4 mjeseca razvoja i u budućnosti radi kao glavni выделительного organa.

Topografija

Bubrega u ljudskom tijelu dva. Smješteni ovi organi za брюшиной s obje strane grebena. Njihov oblik malo slični na grah. Visina njihove projekcije na leđa i kod odraslih, a kod djeteta odgovara 11 i 12 majčino позвонкам i 1 i 2 поясничным, ali desna zbog svoje nedavne od jetre odredbe pošta malo ispod lijeve. U tim organima opisuju dvije površine — stražnje i prednje, dva ruba — srednji i bočni, dva pola — donja i gornja. Gornji pol smješteni malo bliže jedan na jedan, nego donje, jer oni više nagnuta do kralježnice.

Na srednjem rubu smješteni vrata — zona, koju napuštaju ureter. i zatajenje beč i gdje riječ bubrežna arterija. Osim jetre, desni bubreg se sastoji u bliskom susjedstvu dio debelog crijeva sprijeda i vremena dvanaesnika na svoju srednju i srednje rubu. Mršavi crijevo i želudac zajedno sa gušterača смежны s lijeve na njegove prednje površine, a slezena zajedno s isječkom debelog crijeva, po njenom bočnom rubu. Na katu, iznad svakog izvoda pošta надпочечная željeza, ili надпочечник.

Gdje i kako se namještaju bubrega?

Elementi popravljajući aparata — upravo oni omogućuju oba tijela ostati na istom mjestu i ne lutati po cijelom tijelu. Obrazovan učvrsni uređaj iz takve strukture:

 • vaskularne noge;
 • skupovi: печеночно-zatajenje s двенадцатиперстно-bubrega — desno i диафрагмально-usmjerene (silazno debelo — lijevo;
 • vlastita opšav, povezuje organe sa membranom;
 • masno kapsula;
 • почечное loža formirana mišića leđa i trbuha.
READ  Klasifikacija гломерулонефрита: kronični, oštar i druge vrste

Zaštita: bubrežne ljuske

Oba organa sa vanjske strane nestled vlaknastih kapsula, koja je formirana эластичными vlaknima i гладкомышечными stanicama. Od ove kapsule unutra polaze междольковые jaz od vezivnog tkiva. Izvana na vlaknastih kapsuli se nalaze masno, ili адипозная zatajenje kapsula, koja omogućava pouzdanu zaštitu organa. Ova kapsula je nekoliko gušće na stražnjoj bubrega površine i oblika околопочечное адипозное tijelo. Nad адипозной kapsula pošta opšav bubrega, formirana dva листками: предпочечным i позадипочечным. Oni su čvrsto utkana između sebe na gornjim polovima i bočnih rubova, dna isti oni ne rastu zajedno. Neki dio vlakana fascije probija жировую kapsulu bubrega, ispreplitanja s vlaknastim. Ljuske pupova osigurati njihovu zaštitu.

Почечное zgrada

Корковое tvar bubrega i moždani protok tvari, a upravo oni čine unutrašnju strukturu bubrega. Vanjski корковый sloj graniči s vlaknastim kapsula. Dio pod nazivom «bubrežne stupovi» prožima moždani protok tvari bubrega, dijeleći ga na određene dijelove — piramide. Po obliku, oni su slični u konus i zajedno sa susjednim stupova tvore почечную udio. Na više komada, oni će u segmente: gornji segment, gornji prednji, zadnji, donji prednji i donji. Пирамидные vrh tvore сосочки s rupama. Oni su idući u mali почечную šalicu, a iz njih se dalje образовываются velike bubrežne koljena. Svaka velika šalica, ili čaške se stapa s drugim tvoreći лоханку, čiji oblik podsjeća na dimnjak. Njezine stijenke građene od vanjske ljuske, mišića i sluzokože, koju čine valjanje epitela i базальная membrana. Лоханка bubrega postupno sužava i na vratima uliva u ureter..

Takva anatomija bubrega je od ključne važnosti za ostvarivanje njihovih funkcija.

Bubrežne нефроны

Strukturna i funkcionalna jedinica u bubregu zove нефрон. Formirana je dva sastojci: почечным тельцем Мальпиги i канальцевым противоточно-okretanje kompleksa. Sažeto struktura нефрона izgleda ovako: biku, stvorena клубочком žila sa vanjske kapsula Шумлянского-Боумена, uvodna riječ proksimalni извитой каналец, nakon proksimalni izravan каналец, zatim petlje нефрона, poznat kao petlja Генле, za njom — distalni извитой каналец. Nekoliko дистальных kanala čine собирательные канальцы, объединяющиеся u собирательную протоку. Oni tvore сосочковые kanale, okrenuti otvorom na сосочках.

Milijuni нефронов čine obje tvari organa: корковый, ili vanjski sloj bubrega obrazovan тельцем i složenim извитых kanalića, ostatak противоточная sustav predstavlja nervni sloj sa svojim piramida. I svaki od tih organa ima svoj mali эндокринный aparat, poznat kao JUG (юкстагломерулярный aparat). On sintetizira hormon ренин i nastaje iz stanica nekoliko vrsta: юкстагломерулярные stanice, мезангиальные, юкставаскулярные stanica, kao i gusta mrlja.

READ  Подтекание urina kod žena i muškaraca: liječenje, razlozi za prisilno mrlje

Značajke prokrvljenost

Почечное cirkulaciju daje potpuno bubrežne arterije i vene. Arterija daje početak stražnjeg i prednjeg веткам. Od prednjeg ответвляются сегментарные arterije koje opskrbljuju segmenti bubrega. Prateće piramide, dalje slijede междолевые arterije, trag — luk u obliku arterije između oba sloja, onda — междольковые, ili лучевые encrusting arterije, odvojak od kojih baš opskrbljuju волокнистую kapsulu. Osim toga, междольковые arterije se automatski produžuje još u donose клубочковые arterijskim opskrbnim, образовывающие kugla bika. Od posljednjeg dolazi выносящая клубочковая артериола.

Sve выносящие arterijskim opskrbnim tvore mrežu kapilara. Kapilare dalje spajaju u венулы, koji tvore междольковые, ili лучевые encrusting beča. Oni kombiniraju s дугообразными venama, dalje slijede междолевые, сливающиеся trag u почечную, покидающую bubrežne vrata. U skladu s tim, na arterijama krv ulazi u bubreg, a kroz vene napušta ih. Zahvaljujući činjenici da je vaskularna sustav bubrega dostupno je na taj način oni ostvaruju svoje osnovne funkcije.

Bubreg лимфоток

Bubrežne limfne žile raspoređeni tako da slijede pored krvnim. Među njima odaju duboke i površinske. Лимфокапиллярные mreže bubrežne školjke čine površinske žile, a duboko imaju svoj početak u междолевом подпространстве. U lobules i bubrežnih тельцах лимфокапилляры i žile nedostaju. U zoni vrata duboke žile stapaju s površnim, i dalje spadaju u поясничные metastaza.

Иннервация bubrega i njegove osobine

Živčani иннервация strukture bubrega se događa pomoću živčanog pleksusa, koji je formiran od strane tri vrste vlakana: osjetljivi, парасимпатическими, kao i симпатическими. Najnoviji daju početak gornji брыжеечный i trbušne mjesta, парасимпатические vuku podrijetlo od vagus, a osjetljiva — od vagus i верхнепоясничных i нижнегрудных spinalnih živaca čvorova. Симпатические vlakna su odgovorni za sužavanje krvnih žila i povećanje filtriranje u клубочках, парасимпатические stimulaciji-renina i proširenje kalibra клубочковых kanalića.

U čemu su funkcije bubrega kod osoba?

Temeljna funkcija je da luči: bubrezi tvore i proizlaze iz tijela urin. Ali, osim toga, oni obavljaju mnoge ne manje važne funkcije:

 • podešavanje osmotskog pritiska;
 • endokrini;
 • азотовыделительная (uklanjaju iz tijela азотистые ostaci);
 • гидроуретическая (reguliraju količinu внеклеточной tekućine);
 • гемопоэтическая (potiče кроветворению);
 • odredba ravnoteža iona (podržavaju makro — i mikronutrijenata).

Proces rada

Struktura i duboko povezane, a za proces rada bubrega i экскрецию urina odgovoran otklopno-противоточная, ili противоточно-множительная sustav kanalića. Почечное biku zbog povećanog капиллярному pritisak клубочка čisti plazmi krvi — to je početak formiranja urina. Ishod čišćenje je do 120 litara primarne mokraće u dan. Dalje, kompleks kanalića kroz dodjelu različitih tvari i reapsorpcija, ili povratni usisavanje vode iz primarne mokraće, predstavlja sekundarnu zaštitu. Zatim je na собирательной протоке spada u сосочковую, nakon čega je kroz сосочковые rupe, ispada da se u male bubrežne чашечках, trag — u veće, a zatim — u bubrega лоханке, a onda — u uretera. Samo dan ljudskih bubrezi stvaraju i luče otprilike 1,5−2 litre sekundarne urina dnevno.

Takva razlika u broju između sekundarne i primarne mokraće moguće zahvaljujući concentrative funkcije bubrega.

Anomalije razvoja

Obično anomalije nastaju kada ima mjesto povrede oznake i razvoj organa u внутриутробном razdoblju. Oni su prilično rijetko i njihove pojave obično promiče mnogo faktora i razloga, među kojima su i genetske bolesti, utjecaj nepovoljnih faktora na organizam fetusa: zarazne bolesti majke, uzimanje određenih lijekova, pušenje, alkohol, lijekovi, zračenje. Primjeri bubrežne anomalije mogu biti erythroid (nedostatak jednog bubrega), treći bubreg, дистопия (nepravilan položaj bubrega), сращение bubrega, urođene ciste, anomalije krvnih žila (na primjer, udvostručenje bubrežne arterije, njegova stenoza, aneurizme). Također, česte anomalije u vašem uretera, na primjer, ventil ureter. Ovi ventili se obično dovode do razvoja bolesti гидронефроз.

READ  Kronični nefritis: upalni proces, simptomi, liječenje

Moguće bolesti

Najčešće se nalaze takve bolesti bubrega:

 • мочекаменная bolesti;
 • pijelonefritis (upala паренхимы);
 • glomerulonefritis (upala канальцево-клубочкового kompleksa);
 • zatajenje bubrega (akutni i kronični).

Ljudski organizam zapravo je vrlo slab, a ti organi su također često iznenađeni s onim u bolesti drugih organa, tako da za svoje zdravlje treba pratiti s posebnom pažnjom. Ne može se ni u kojem slučaju prehladiti, također je potrebno pratiti питьевым režim, ne konzumirati hranu previše veliku količinu soli.