Funkcija bubrega u ljudskom tijelu: endokrini, luči, экскреторная

Pupoljci služe kao prirodni «filter» krvi, koji, uz pravilan rad, proizlaze iz tijela štetne tvari. Kontrola bubrežne funkcije u organizmu od životne su važnosti za stabilan rad organizma i imunološkog sustava. Za ugodan život, potrebno dva tijela. Postoje slučajevi da netko ostane sa jednim od njih — živjeti pri tome je moguće, ali cijeli život morati ovisiti od bolnice, da, i zaštita od infekcija smanjit će se za nekoliko puta. Za koje su zaduženi bubrega, zašto su potrebni u ljudskom tijelu? Za to treba istražiti njihove funkcije.

Struktura bubrega

Dobili malo u anatomiju: dodjele organa uključuju bubrega je u parovima organ бобовидной oblika. Smješteni su u lumbalnog područja, pri čemu lijevi bubreg biti iznad. Takva je priroda: iznad desni bubreg se nalazi jetre, koja se ne daje joj bilo gdje prekoračene. Glede veličine, vlasti je gotovo isti, ali imajte na umu da je desna malo manje.

Koja je njihova anatomija? Izvana organ je prekriven zaštitnim omotom, a unutar organizira se sustav moći akumulirati i izlaz tekućine. Osim toga, sustav uključuje i паренхимы, koji stvaraju moždani protok i корковое tvar i pružaju vanjski i unutarnji slojevi. Паренхимы — skup osnovnih elemenata koji su ograničeni na vezivnog jezgra i plašt. Sustav akumulacije predstavlja mali zatajenje čaške, koja je u sustavu formira većinu. Veza posljednjih oblikuje лоханку. Zauzvrat, лоханка spojena s mjehurom kroz vašem uretera.

Glavne vrste aktivnosti

Tijekom dana bubrega i jetre recikliraju i čisti krv od slagging, toksina, izlazni proizvodi raspada. Kroz bubrege pumpa više od 200 litara krvi po danu, što joj daje čistoću. Negativni mikroorganizmi prodiru u кровяную plazmi i šalju u mokraćni mjehur. Tako da isto čine bubrezi? S obzirom na količinu posla, da pružaju bubrega, čovjek ne bi mogao bez njih postojati. Osnovne funkcije bubrega obavljaju sljedeće posao:

 • экскреторную (выделительную);
 • гомеостатическую;
 • metaboličku;
 • endokrini;
 • izlučivanje;
 • funkcije krvi.

Экскректорная funkcija — što je glavna odgovornost bubrega

Luči je funkcija za uklanjanje štetnih tvari iz interne okoline. Drugim riječima, to je sposobnost bubrega prilagoditi ranije kiselo stanje stabilizirati voda-sol razmjena, sudjelovati u podršci krvnog tlaka. Glavni zadatak ići upravo na ovu funkciju bubrega. Osim toga, oni reguliraju količinu soli, proteina u tekućine i pružaju metabolizam. Kršenje экскреторной bubrega dovodi do ужасному rezultata: komi, poremećaj homeostaze, pa čak i kobne. Pri tome kršenje выделительной bubrega se očituje visoke razine toksina u krvi.

READ  ULTRAZVUK i УЗДГ žila bubrega i arterija: priprema za istraživanje, допплерография

Luči funkcija bubrega se provodi kroz нефроны — funkcionalnih jedinica u bubregu. S fiziološke perspektive, нефрон — to почечное biku u kapsuli, s проксимальными канальцами i kumulativnog cijevi. Нефроны obavljaju odgovoran posao — kontroliraju pravilno izvođenje internih mehanizama kod ljudi.

Luči funkcija. Faze rada

Экскреторная funkcija bubrega prolazi kroz takve faze:

 • sekrecija;
 • filtriranje;
 • реабсорбция.

Kada se izlučivanje iz krvi se izlučuje proizvod razmjene, ravnotežu elektrolita. Filtriranje je postupak ulaska tvari u mokraći. Pri tome je tekućina koja je prošla kroz bubrege, podsjeća кровяную plazmi. Kod filtriranja odaju pokazatelj koji karakteriše funkcionalni potencijal organa. Ovaj pokazatelj se naziva brzinom клубочковой filtriranje. Ova vrijednost se treba odrediti brzinu isticanja urina za određeno vrijeme. Sposobnost apsorbirati važne elemente iz urina u krvi naziva реабсорбцией. Ti elementi su proteini, amino kiselina, urea, elektrolite. Pokazatelj reapsorpcija mijenja indikatori od količine tekućine u hrani i zdravlje tijela.

U čemu se sastoji секреторная funkcija?

Još jednom napominjemo, da je naša гомеостатические vlasti kontroliraju unutarnji mehanizam i pokazatelji metabolizma. Oni se filtrira krv, prate krvnim pritiskom, sintetiziraju biološki aktivne tvari. Pojava tih tvari izravno povezan s izlučivanje aktivnosti. Proces odražava lučenje tvari. Za razliku od выделительной, секреторная funkcija bubrega sudjeluje u formiranju sekundarnih urina — tekućine bez glukoze, aminokiselina i drugih korisnih tijelu tvari. Razmotrimo pojam «lučenje» u detalje, jer je u medicini postoji nekoliko tumačenja:

 • sinteza materija, koji se kasnije vrati u tijelo;
 • синтезирование kemikalija, kojima je zasićen krv;
 • uklanjanje stanice нефронов od krvi nepotrebnih elemenata.

Гомеостатическая rad

Гомеостатическая funkcija služi za reguliranje vodno-солевого i kiselo-baznu ravnotežu organizma.

Voda-sol ravnoteža se može opisati ovako: održavanje stalnog količine tekućine u ljudskom tijelu, gdje гомеостатические tijela imaju utjecaj na ionska sastav внутриклеточных i izvanstaničnog voda. Kroz ovaj proces od клубочкового filter реабсорбируется 75% iona natrija, klora, dok анионы slobodno lutaju, a voda реабсорбируется pasivno.

Odredba organ acidobazne ravnoteže — fenomen je složen i запутанное. Podrška stabilnog rasta рһ u krvi ide kroz «filter» i буферным sustavima. Oni uklanjaju kiselo-alkalne komponente, da normalizuje njihov prirodni broj. Kada pokazatelj рһ krvi mijenja (ovaj fenomen je dobio naziv тубулярный acidoza), formira urin lužina karaktera. Тубулярные ацидозы nose opasnost za zdravlje, ali i posebne mehanizme u obliku sekrecija h+, аммониогенеза i glukoneogenezu, prestaju oksidacije mokraće, smanjuju aktivnost enzima i sudjeluje u izradi кислореагирующих tvari u glukozu.

READ  Otežano mokrenje kod muškaraca i žena: uzroci, liječenje

Ulogu metaboličke funkcije

Metabolička funkcija bubrega u tijelu se događa sintezu biološki aktivnih tvari (- renina, eritropoetin i drugih), jer oni utječu na zgrušavanje krvi, metabolizam kalcija, pojava eritrocita. Ova aktivnost se definira ulogu bubrega u metabolizmu. Sudjeluje u metabolizmu proteina osigurava реабсорбцией aminokiseline i nadalje je uklanjanje tkiva organizma. Odakle potječu aminokiseline? Pojavljuju se nakon katalitičke razgradnje biološki aktivnih tvari, kao što su inzulin, гастрин, паратгормон. Osim procesa katabolizam glukoze u krvi, tkiva mogu proizvesti glukozu. Глюконеогенез se događa unutar коркового sloj, a гликолиз — u moždani tvari. Ispada, pretvarajući kiselih metabolita glukoze u krvi regulira ph.

Što čini endokrini funkcija?

S obzirom da je u bubregu nema endokrinih tkanine, njegova zamjena stanica u kojima se odvijaju procesi sinteze i sekrecije. Posljednjih imaju svojstva hormona кальцитриол, — renina, eritropoetin. To jest, endokrini funkcija bubrega podrazumijeva proizvodnju hormona. Svaki od tih hormona igra svoju ulogu u metabolizam čovjeka.

Кальцитриол prolazi kroz složen proces transformacije, koji je podijeljen na tri dijela. Prva faza počinje u koži, drugi nastavlja se u jetri, a završava u bubregu. Кальцитриол pomaže apsorbirati kalcij i nadzire njegov rad u stanicama tkiva. Nedostatak кальцитриола hormona dovodi do mišićne slabosti, рахиту, kršenje razvoj hrskavice i kostiju kod djece.

Ренин (проренин) vrši юкстагломерулярным aparat. To je enzim расщепляющий alfa-globulina (pojavljuje se u jetri). Govoreći o ne-medicinskih jezik, hormon ренин regulira почечное cirkulaciju krvi, volumen cirkulaciju krvi, prati stabilnost voda-izmjene soli u ljudskom tijelu.

Eritropoetin (drugo ime гемопоэтин) kontrolira mehanizam obrazovanja эритропоэза — proces nastajanja crvenih krvnih stanica (eritrocita). Sekrecija eritropoetin se javlja u bubrezima i jetri. Ovaj mehanizam je poboljšana pod utjecajem glukokortikoidi, što dovodi do brzog podizanja razine hemoglobina u stresnim situacijama. Eritropoetin igra važnu ulogu u кроветворении.

Uloga organa u кроветворении

Normalan rad bubrega, čisti krv i stvara nove krvne. Ranije je navedeno da je endokrini funkcija je odgovoran za proizvodnju hormona eritropoetin. Ovaj hormon je odgovoran za stvaranje krvnih zrnaca (eritrocita). Tako definirana vrijednost bubrega u кроветворении. Imajte na umu, ne samo u parovima tijelo sudjeluje u procesu. Međutim, kada ga nema obilježava pad pokazatelja eritropoetin, pojavi neki faktor koji inhibira эритропоэз.

READ  Talog u mokraći: razlozi za žene i muškarce, tretman

Bubrežna disfunkcija

Za razliku od drugih organa, ovaj unutrašnji organ oštećen gotovo neprimjetno. Ali neki lagani simptomi mogu «mrmljanje» na događaju promjene. Koji su ti «savjeti»? Pogledajmo primjere:

 1. Oteklina ispod očiju pojavljuju niotkuda i neprimjetno nestaju, tako isto koža blijedi.
 2. Bolovi su vrlo rijetko, samo u slučaju upale ili kamenja u почке. Bol nije sama tijelo, a мочеточники — način na koji se kreće kamen.
 3. Veliki pritisak — ne samo znak hipertenzije. Povećavaju tlak nefritis ili sekundarne lezije kod drugih oboljenja (dijabetes, ateroskleroza).
 4. Procjena boje urina. Kada se pojavljuje crvenkaste boje, su moguće мочекаменная bolesti ili ozljede. Bezbojan urin ukazuje na to da je концентрационная funkcija ne radi ispravno.
 5. Učestalo mokrenje ili, naprotiv, nedovoljna proizvodnja.
 6. Bubrega kod djece je također do zadnjeg ne pokazuju disfunkcije, odrediti prekršaje može uz pomoć laboratorijskih analiza na količinu i sastav urina.

Bez bubrega naš organizam ne bi mogao ispravno funkcionirati, te ocijenite opseg posla — teško. Najmanji odbijete funkcionalnog stanja bubrega treba odmah obratiti stručnjaku. Kod kronične bolesti, važno je da se zaustavi napredak i učiniti, tako da preostali funkciju. Ostatak funkcija — sposobnost tijela ukloniti toksine iz krvi, kao i višak tekućine iz organizma. Od ispravan rad tih organa ovisi druge procese života u tijelu, pa je oporavak tih funkcija mora biti važan događaj.