Dimenzije bubrega kod novorođenčeta i odrasle: norme, odstupanja

Zatajenje sustava preuzima na sebe funkciju čišćenja organizma čovjeka. Dimenzije bubrega — to je pokazatelj ispravan rad ovog uređaja, koji prikazuje otpadne proizvode i toksina iz stanica. Выделительный mehanizam sastoji se od dva bubrega, koje su u interakciji s nadbubrežne žlijezde i jetre, s селезенкой i želudac, прилегая na blendi. U svakom organu sadrži i do milijun нефронов, nastalim iz žila i kanalića, koji sudjeluju u čišćenju krvi.

Što utječe na veličinu bubrega kod odraslih i novorođenih?

Veličina bubrega varira ovisno o dobi, spolu ili mase tijela. Ako se visina kreće se od 80 do 130 mm, debljine do 50 mm, a širina — do 70 mm — indikatori odgovaraju normi. Veličina desnom i lijevom bubregu odrasle osobe se razlikuju — pretpostavlja se da je jetra sprječava raste pravo i zbog toga lijeva po veličini više za 5%.

Što je norma za odrasle?

Kod muškaraca dimenzije bubrega više ženskih, jer i tijela imaju različite veličine. Sve u svemu, može se reći da je dužina tih zakona se odnosi na njihov širini je u omjeru 2:1. Pupoljci rastu zajedno sa strane tijela do 20-25, nakon čega je njihova veličina i kod zdravih ljudi ne treba mijenjati. Veličina bubrega kod odrasle osobe po dužini jednaka udaljenosti opsegu 3-x kralješka u donjem dijelu leđa. Pod uvjetom, ako se u njih ne teče patoloških procesa koji dovode do hipertrofije. Do 50 ljudi, naprotiv, može se primijetiti smanjenje tih organa. Za promjenu veličine bubrega odrasla osoba može utjecati na promjenu tjelesne težine. Pri povećanju pokazatelja težine — količina мочеобразующих tijela se povećava, a njihova širina i visina. Norma se smatra povećanje parametara do 10 mm.

Utjecaj trudnoće

Promjene u količinama bubrega kod žena se može promatrati u trudnoći. To se događa zbog povećanja veličine materice, koja сдавливает organa mokraćnog sustava. Tako se javljaju redovito potrebu za mokrenjem i zatajenje opterećenje se povećava. Dozvoljene norme su promjene do 20 mm. Ako su brojke napuhane, buduća majka treba poduzeti mjere da se ne šteti младенцу.

READ  Nego liječiti mjehur kod muškaraca i žena, kao i liječenje u kućnim uvjetima

Što je norma za djecu?

Kod novorođenčeta, bubrezi se razlikuju ne samo po veličini, ali i po strukturi — imaju gruba površina, okruglog oblika. Kasnije su oni dobili glatku strukturu. Dimenzije bubrega kod djece čine 72-79 mm do 5 godina, i dalje u porastu zajedno sa porastom organizma. U adolescentnoj dobi od normalne smatra se da je vrijednost tih organa, dostizanje 105 mm. Povećanje mase i debljine bubrega u novorođenčeta se može promatrati u dobi od jedne godine do 10 godina, nakon toga tijelo se povećava zbog корковой površine. Na primjer, kod bebe broj ovog tvari jednak je 2 mm, a kod adolescenata postiže 35-40 mm. isto, uzdužne osi u ranoj dobi paralelno kralježnice, a kasnije oni se nalaze pod kutom.

Bilo odstupanja treba se bojati?

Odstupanja se mogu očitovati u povećanju i smanjenju veličine bubrega relativno norme. Dostupnost promjene mogu ukazivati na ozbiljne nepravilnosti u radu unutarnjih organa. Mnoge bolesti povezane s почечным aparatom, u početku ne pokazuju simptome, tako da nije loše preventivni pregled.

U ranoj dobi мочеобразующие organi rastu uz tijelo, tako da povećanje ovih organa kod djece — normalan proces. A ako su takve promjene se javljaju kod odraslih osoba — potrebno je provesti istraživanje i otkriti uzrok. Rast veličine bubrega promatrane kod žena u dobi od 20 do 40 godina, što praktički nema muškaraca. Odstupanja mogu biti urođene i stečene: prvi poremećaji se pojavljuju zbog patoloških procesa, javljaju u organima male zdjelice. Za drugi razlog je daleko više — upalne bolesti mokraćnog sustava, ozljede bubrega, онкология (kao što su maligni i benigni), dostupnost bubrežnih kamenaca bolesti i ostale

Ako je otkriveno smanjenje parametara bubrega, uzroci mogu biti urođene i stečene prirode. U prve spadaju:

  1. Odstupanja na razini gena — najčešći razlog (više od polovice slučajeva). Zbog činjenice da je u organizmu došlo je do deformacije gena, odgovornog za strukturu tkiva bubrega. U tom slučaju za provođenje nema normalne uvjete za razvoj. U najgorem slučaju to može dovesti do аплазии — nedostatak bubrega. Ovaj poremećaj dovodi do smanjenja ljudskog života.
  2. Utjecaj kemijskih i zračenja tvari na plod, infekcije. Posebno je to opasno u prvom mjesecu trudnoće. Pri tome se može dogoditi deformacija gena koji nosi smanjenjem organa. To može uzrokovati почечную bubrega u djece.
READ  Infekcije mokraćnog sustava u djece: liječenje, simptomi, uzroci

Razloga, izaziva povrede, koje nastaju u procesu života, uključuju:

  1. Bolest пиелонефритом u ranom djetinjstvu. To je zarazna bolest, u kojem je upaljena паренхима — mekih tkiva. Zbog toga je razvoj bubrega je usporeno i njihova veličina je manja od normalne.
  2. Bolest, upečatljiv почечную tkanina — glomerulonefritis. To je uzrokovano neispravan rad imuniteta, приводящими na upalni proces паренхимы i postaje uzrok, koji se mijenja veličina bubrega odraslih osoba.
  3. Previše nizak krvni pritisak može doprinijeti poremećaja cirkulacije u почечном uređaju. Od ove stanice tijela odumiru i smanjuje količina bubrega. Takva je problem ozbiljan — ona dovodi do razvoja akutne nekroze i predoziranje organizma toksinima. A rok manifestacija simptoma je nekoliko mjeseci.
  4. Dostupnost u bubrežnim stanicama амелоидов veze imaju proteinske strukture. Njihov nastanak može biti potaknuta teških bolesti kao što su hepatitis, dijabetes, hipertenzija. To dovodi do zatajenja bubrega.

Kako bi se izbjegle ozbiljne probleme i imati zdravu djecu, potrebno je pratiti na unutarnje stanje. Za to sve trebali proći redovite preventivne ispit — najmanje jednom godišnje. Takav pregled uključuje urina i krvi, ULTRAZVUK — rezultat koji će tabela pokazuje vrijednosti bubrega. U ovoj tablici navedena potpuna procjena trenutne promjene. To će vam pomoći spriječiti ozbiljne bolesti u njihovoj početnoj fazi, обезопасит od pojave sličnih problema za buduće generacije.