Bol bubrega nakon antibiotika: što da radim, kako da se oporavim

Liječenje mnogih bolesti mokraćnog sustava omogućuje vam da antibakterijskih sredstava, ali onda pacijent može osjetiti — bol bubrega nakon antibiotika. U ljudskom tijelu je glavni njihova funkcija — luči, zbog čega je ovaj organ nije samo jedan od najvažnijih, ali i jedan od najviše izloženi štetnim uticajima (kemijski, okoline, bakterijske). U isto vrijeme, antibiotici uništavaju болезнетворную микрофлору, negativno utječu i na potrebne za bubrega bakterija, što uzrokuje poremećaj u njihov rad.

Opasnost uzimanja antibiotika za bubrege

Princip djelovanja antibakterijskih lijekova sastoji se u inhibiciji rasta živih stanica i provocirajući njihovu smrt. Međutim, podaci медпрепараты imaju niz ozbiljnih kontraindikacija i nuspojava, pa uzimati određeni lijek može propisati samo liječnik, znajući potpunu sliku zdravlje svog pacijenta. Svaka grupa противобактериальных lijekova na različite načine utječe na organizam. Najagresivniji sljedbenici Hipokratovoj vjeruju аминогликозидную. Pokretanje procesa антибиотического lezije bubrega doprinose faktori: svojstva medicinskih proizvoda, trajanje i učestalost primjene, zadužena doza, privatna osjetljivost pacijenta na komponente u sastavu, obliku lijeka. U nastavku su vrste antibiotika, od kojih mogu početi boljeti bubrezi.

Koje lijekove uzimati s oprezom?

 1. Diuretici, ace-inhibitori, vasodilating agenti imaju velika akcija na bubrežne žile.
 2. Sulfonamidima, аминогликозидные antibiotici ako imate predispoziciju izazivaju direktne poraz tubularnu acidozu.
 3. Beta-laktamski antibiotici, sulfonamidima ponekad uzrokuju akutni intersticijski žada.
 4. Bol u bubregu može značiti i postojanje akutnog гломерулонефрита, nastala zbog primanja «Пеницилламина».
 5. Цефалоспориновая skupina antibiotika, najčešće uračunati u primjeni prilikom нефритах kao najučinkovitiji, je katalizator zatajenja bubrega, koja često završava fatalnog.
 6. «Демеклоциклин», «Амфотерцин U» stisnuti krvne žile bubrega, pogodio дистальные канальцы, doprinose razvoju u tijelu gestacijski dijabetes insipidus i središnje. Razina нефротоксичности pripravak je visok — i do 80%.
 7. Kada je u kombinaciji aminoglikozida s «Цефалотином», «Фуросемидом», «Полимиксином» kod trećine oboljelih promatrane funkcionalne promjene u radu bubrega.
 8. Primjena «Рифадина», «Римактана», «Макокса», «Rifampicin» za borbu protiv tuberkuloze može negativno utjecati na vlastito bubrega i dovesti do njihove disfunkcije.
 9. Hemoragijski cistitis — opasnost kod uzimanja citostatici, među kojima i «Ифосфамид», «Холоксан», «Ciklofosfamid». Osim toga, postoji mogućnost nastanka bubrežnih kamenaca i гиперуремии kao negativni efekt od njihova uzimanja.
 10. Uspješno se koriste za borbu protiv грамотрицательными bakterija aminoglikozidi hit proksimalne bubrežne канальцы. Primećuje se kod 10% pacijenata koji koriste podatke antibiotici.
READ  Žuta mokraća dijete, zašto grudnichka svijetlo žute boje urina

Mehanizmi lezije bubrega antibioticima

Znakovi poremećaja rada mogu biti ne samo bolove u bubregu, ali i drugi simptomi: promjene ukupnih dodijeljeno urina (kako u manjim, tako i u veliku strane), jaka žeđ za pacijenta i povećanje razine ureje u krvi. Oni ukazuju na kršenje выделительной i usisne funkcije organa nakon uzimanja antibiotika. Ako pacijent — pobjednik zdravih bubrega, rizik od komplikacija je minimalna. Ako organ mokraćnog sustava ne radi na 100%, kada primite bilo antibakterijskih lijekova potrebno savjetovanje stručnjaka koji mogu objektivno procijeniti buduće koristi i štete od takvog liječenja.

U medicinskoj teoriji postoji 2 mehanizam bubrežnih lezija. U prvom slučaju, antibakterijski lijekovi utječu na почечную tkivo i izazivaju promjene epitela kanalića izgorjelo-degenerativne prirode. U drugoj varijanti razvoja patologije antibiotici remete cirkulaciju krvi, što rezultira poremećajima гемодинамики u bubregu, što kasnije dovodi do njihove ishemije.

Što učiniti u slučaju bolova u bubrezima nakon konzumiranja antibiotika?

Prije svega, potrebno je utvrditi uzrok je poremećaj rada bubrega. To nije jednostavan proces i vrlo često čak i liječnik izvor disfunkcije bubrega vidi u osnovi bolesti. Potrebni su laboratorijski testovi krvi i urina, koji će pokazati da je upravo doveo sustav reda. Samo-pacijenta kada sumnjate na нефропатию neprihvatljivo. Pokrenute njegovom obliku u budućnosti, dovesti do гломерулонефриту, интерстециальному нефриту, uremija, печеночно-zatajenja bubrega. Međutim, zaustaviti uzimanje antibiotika poželjno samo nakon savjetovanja s urologu — nagli prestanak njihove uporabe do potpunog oporavka samo pogoršati tijekom osnovne bolesti.

Kako obnoviti rad bubrega?

Nuspojave od antibiotika može smanjiti ili ih uopće mogu se izbjeći ako se poštuju osnovna pravila uzimanja antibiotika:

 1. Uzeti samo one медпрепараты koje propiše liječnik.
 2. Pridržavati se propisane dr. liječenja, nije podešavanje doze sami.
 3. Nemojte prekinuti liječenje antibioticima.
 4. Strogo se pridržavati uputa o primanju lijeka (koliko puta na dan uzimati, nego i u kolikoj perete, pojesti prije, poslije ili za vrijeme jela).
 5. Pacijenti bi trebali slijediti preporuke za brz oporavak (mod dan, prehrana tijekom liječenja, periodična iznajmljivanje analize).
READ  Нефроптоз i trudnoća: uzroci, симптоматика

Ako su antibiotici ipak izazvali bol u bubrezima, pokupiti učinkovit tretman može liječnik koji je odredio антибактериальную terapiju, uzeti u obzir mnoge čimbenike: uzrokovane štete, kontra-znak poraza. Dobar će biti i dubina disfunkcije мочевыделительного organa — kod insuficijencije bubrega potreban tečaj hemodijalizu. Obično se propisuju uzimati probiotike, koje izgrađuju potrebne tijelu korisne bakterije, propisati dijetu. Važno je konzumirati dovoljno tekućine, kao i preparata od ljekovitog bilja, na primjer, šipak, ортосифона тычиночного. Teška fizička opterećenja i прогревания bubrega može samo usporiti oporavak organizma.