Uklanjanje ciste u гайморовой пазухе эндоскопом: video napretka

Endoskopska uklanjanje ciste гайморовой sa sinusima

Glavobolje i nelagode od vrtoglavica, otežano je nosna dah i čestih recidiva prehlade – prilika da se detaljno ispitati nosnu šupljinu na dostupnost formacija. U 70 od 100 slučajeva utvrđeno je cista, koji je izvor problema. I iako su mogućnosti liječenja može se naći dosta, uklanjanje ciste na гайморовой пазухе эндоскопом (video predstavljen u galeriji web stranice) – zlatni standard moderne kirurgije.

Kao što je formirana cista: faktori rizika

Cista u nosne šupljine izgleda kao mala kuglica oblačno ili transparentan sadržajem, ograničen na dva эластичными zidova. Najčešće, ona je formirana u гайморовых sinusima, kao što su oni više skloni воспалениям od drugih синусы.

Mehanizam obrazovanja jednostavno objasniti: u sluznicu, kojima je obložen sve носовая šupljinu nalaze se posebne žlijezde. Oni proizvode tajna, potrebna za hidrataciju i zaštitu tkiva, i za svaku žlijezda nalazi svoj «osobni» выводной prolaz. Česte infekcije dovode do zadebljanja sluznice, što je rezultiralo propusnog tajna kanali su zatvoreni. A sluzi je u to vrijeme sve je također producirao, međutim, ona sada nije u mogućnosti izaći van. Na kraju, povećava pritisak u sinusima, visine školjke šire, a rezultat toga je formiranje ciste.

Faktori rizika:

 • česte prehlade i PREHLADA;
 • kronični sinusitis;
 • trajne komplikacije u vidu upale синусов protiv uobičajenih infekcija;
 • iskrivljenost nosne pregrade;
 • problem stomatološke prirode, пускаемые na laissez-faire stavu;
 • neuspješne intervencije zubni tehničari;
 • genetska predispozicija.

Iako cystic obrazovanja u gornje sinuse rasprostranjena i dovoljno dobro istražena, najčešće ih prepozna ima karakter slučajnog «sretno». Na primjer, pacijent se šalje na x-zrake u vezi sa predstojećim brisanja zub mudrosti, a vraća se s dodatnom dijagnozom u obliku cista гайморовой sa sinusima.

Operacija nužna?

U većini slučajeva operacija za uklanjanje ciste гайморовой sinusa (video objavljen u nastavku) – obranjiva potreba, jer takvi obrazovanje nadležan samo radikalne metode liječenja. Konzervativne mjere dok se ne može nositi sa ovim problemom, iako oni imaju pozitivno djelovanje u toku terapije. To je u ublažavanju stanja pacijenta i povlačenje simptoma – bol zapara sinusa. Tako je unutarnji sloj ciste predstavlja эпителиальную tkanina, proizvodnja sluzi, наполняющей «lopta», ide stalno. Biti uvećani u rasutom stanju, tajna izaziva rast obrazovanja u cjelini, a to već može rezultirati ozbiljnim problemima. Jao, samo takva pojava ne prolazi, tako raste ciste predmet neposredne brisanje.

READ  Liječenje kašlja kada ларингите: kako izliječiti ako ne prolazi

Međutim, nisu u svim slučajevima dostupnost «lopte» u nosne šupljine je indikacija za hitnu likvidaciju. Ako pritužbe pacijenta i симптоматика nedostaju, a ciste se ponaša «tiho», stručnjaci preferiraju наблюдательную taktike i kontrolu.

«Zlatni standard» uklanjanje izrasline iz nosne šupljine

Endoskopska uklanjanje ciste гайморовой sinusa priznata najbolja opcija radikalnog liječenja na današnji dan.

Ova metoda se odnosi na minimalno invazivni mikrokirurgija i primjenjuje se ne samo za uklanjanje formacija, ali i za vađenje stranih tijela, upao u nos poteze. Prvi put pojavio se u 50-tim godinama prošloga stoljeća, on je počeo uspješno i univerzalno primjenjivati već početkom sljedećeg desetljeća.

Glavni alat pri tom intervenciji – endoskop. To je fleksibilna cijev od светопроводящего materijala, opremljena mikroskopskih kamere i окуляром. Kirurg izvodi manipulacija, dobiva veliku priliku vidjeti sve svoje akcije na zaslonu računala. To čini intervencija, mnogo lakše, preciznije i sigurnije. Štoviše, takva oprema pomaže stručnjacima istražiti sve mogućnosti anatomski strukture nosne šupljine pacijenta, jasno odrediti lokalizacija ciste i unaprijed isplanirati i taktike. Tako endoskop se često primjenjuje u dijagnostičke svrhe, uz рентгенографией i računalne томографией.

Operaciju za uklanjanje cystic obrazovanje iz гайморовой sinusa uključuju endoskopske tehnike se održava pod utjecajem lokalne anestezije. Ako je lokalna anestezija, iz nekog razloga ne odgovara (u vrlo rijetkim slučajevima), koriste opću anesteziju.

U većini slučajeva, kirurg na кисте dobiva kroz соустье. To je prirodna poruka između гайморовой пазухой i ostatak oralne nosa. U slučaju poteškoća, možda ćete morati dodatno disekcija tkiva ili mali puknuti. Posebnim instrumentima i pod kontrolom endoskopa liječnik odvaja кистозное obrazovanje, a zatim lagano ekstrakti preko соустье.

Analogni endoskopske tehnike – uklanjanje cista гайморовой sinusa laserom.

Metoda je učinkovita, ali vrlo ograničen u smislu univerzalne primjene. Da bi se uklonili novi rast, grupu laserskih proizvoda potreban je puni pristup, koji u većini slučajeva nije moguće zbog lokalizacije ciste. I liječnici moraju otvarati šupljine nosa također, kao i kod klasične гайморотомии. Rizik i složenost takve intervencije nisu usporedivi na kraju s эндоскопическими manipulacijom.

READ  Dvostrani sinusitis: liječenje i simptomi, kao što i nego liječiti, da je to

Što se tiče radikalnog pristupa u obliku klasične гайморотомии, onda se primjenjuje u većini uke zemlje do danas, i dalje ne manje moždani opcija likvidacije su ciste. Međutim, rizik травматизации zdravog tkiva, smanjena brzina oporavka nosne šupljine i объемность način je još uvijek visoka. Jao, endoskopska oprema dostupan je daleko od svugdje, tako i stručnjaka, posjedovanje takvog aparata intervencije, nije dovoljno.

Prednosti metode эндоскопического

Priznanje endoskopija je dobila ne samo u području funkcionalne operacije sinusa, ali i u svim drugim smjerovima radikalnog liječenja. Ali, to je za uklanjanje ciste od верхнечелюстного odjel nosne šupljine ovaj način najbrže širi, što je objašnjeno nezamjenjivi prednosti:

 • procijenjeno vrijeme rada (20-30 minuta;
 • smanjena bol i sindrom kao i tijekom intervencije, tako i nakon njega;
 • smanjenje roka za rehabilitaciju;
 • održavanje zdravog tkiva;
 • sigurna резекция i uklanjanje ciste;
 • softver slobodnog disanja, odmah poslije operacije;
 • brza regeneraciju sluznice;
 • poboljšanje odljev sluzi iz sinusa;
 • povratak punog njuh;
 • mogućnost ambulantnog provođenje;
 • nedostatak ožiljke, ožiljke i drugih nedostataka izgleda nakon manipulacije.

Niska vjerojatnost za razvoj komplikacija i očite prednosti metoda s pravom napravili эндоскопическую operaciju zlatni standard.

Na pitanje o komplikacije

Iako nagle neželjene posljedice nakon primjene endoskopa – što je rijetkost, takve situacije ipak se događaju. To su:

 1. Krvarenje. Oni češće nastaju kod pacijenata s poremećajima u sustavu zgrušavanja ili osobe koje uzimaju lijekove koji utječu na hematopoeze. Za osiguranje i zaustavljanje protoka krvi, primjenjuju se posebni tamponi.
 2. Loše osjeća nakon operacije najčešće povezana s djelovanjem protiv bolova sredstava. Iako je takva situacija opasnosti za zdravlje ne nosi i je privremeno okolnost, njegova rangirani među komplikacija.

 3. Odabir cerebralne tekućine. U većini slučajeva takva smetnja zaustavljen odmah u toku intervencije, ali u složenijim slučajevima može razviti post-operativne infekcije.
 4. Promjena тембральной boje glasa pacijenta, što je povezano s резонированием u гайморовых sinuse.
 5. Kao i kod sve djece, postoji rizik od postoperativnih upale.
 6. Kratkotrajna ukočenost krila nosa, gornje usne ili obraza, što je povezano sa oštećenjem živčanih receptora.

Zapravo rizik suočiti sa komplikacija nakon эндоскопического izdvajanje ciste vrlo mali, međutim poznavanje mogućih posljedica može spasiti pacijenta od nepotrebnog iskustva.

Kako ukloniti cista u гайморовой пазухе: laser, uz pomoć endoskopa ili klasična metoda – samo rješava liječnik na temelju dijagnostičkih podataka, povijesti i složenosti situacije.