Риноскопия nosa: što je to, stražnji i prednji риноскопия

Što je риноскопия?

Pri pregledu bolesnika oboljelih od kroničnih bolesti nosa, koristi риноскопия. Nakon primitka preporuke ljudi često ne znaju kako da se pripremi za postupak. Oni se pitaju o tome, što je риноскопия?

Indikacije za provođenje

Риноскопия je instrumentalna pregled nosne šupljine.

U procesu učenja nazofarinksa liječnici koriste poseban alat – риноскоп.

Izgled ovog uređaja podsjeća na cijev koja ima debljinu od 4 mm;

Za proučavanje nazofarinksa ga opremiti svjetiljku, kamera i окуляром. Postupak pomaže liječnicima staviti ispravnu dijagnozu.

Prednost endoskopske риноскопии u tome da je istraživanje otkriva patološke promjene nazofarinksa u ranim fazama. Uz njegovu pomoć, liječnici mogu provesti ogradu i analiza sekreta, скапливающихся u nosnim sinusima pacijenta.

Dijagnoza omogućuje otkriti postojanje tumora i stranih tvari, koji mogu biti prisutni u nosu. Риноскопия se koristi za praćenje stanja pacijenta nakon kirurške operacije.

Na broj indikacija za provođenje postupka može pripisati:

 • sinusitis;
 • rinitis;
 • polipoza;
 • ozljede nosa;
 • deformacija nosnog septuma.

Kako se izvodi риноскопия

Postoji nekoliko varijanti риноскопии: prednji, stražnji, prosječna i kirurški.

Prednji риноскопия

U procesu prednje риноскопии liječnik istražuje nos na dostupnost гнойников i mesta upale. Lampu tijekom postupka postavili na razini odstojeće ili deformirane uši. Pri pregledu liječnik može iskoristiti 2 metode:

 1. Stručnjak ocjenjuje stanje prednjih odjeljenja nosa. Pri tome, pacijent je glava u normalnom položaju.
 2. Druga mogućnost leži u tome da pacijent traži запрокинуть glavu. Uz pomoć ove metode je liječnik dobiva pristup, ne samo na prednji odjel. Na taj način moguće je ispitati i srednju područje grla.

Prosječna риноскопия

Pacijent запрокидывает glavu natrag. Kako bi proširili svoje poteze pati usadio otopine s сосудосуживающим djelovanje.

U procesu dijagnostike liječnik pregledava praznine, koji se nalazi u blizini gornjih sinusa. Stručnjak pažljivo ispituje stanje frontalnog sinusa i полулунной rascjepa.

READ  Kao suhi kašalj prevesti u vlažnom i zašto ne prelazi

Lopaticom liječnik надавливает na jezik, jer to ograničava pregled. Pacijent tijekom srednje риноскопии mora disati kroz usta. Potrebno je poduzeti mjere za maksimalno opuštanje neba, provesti pregled nazofarinksa.

Pacijentu se preporuča široko otkriti usta, kako bi se izbjeglo pojavljivanje рвотного refleks. Izbjeći emetics позывов kroz korištenje анестезирующего otopine. Pri korištenju lijekova protiv bolova treba uzeti u obzir dostupnost pacijent alergije.

Za što je potrebno stražnji риноскопия?

Pomoću stražnjeg риноскопии liječnici обследуют stražnja području nosne šupljine.

Stručnjak uzima u lijevu ruku lopaticu i надавливает na jezik. Nakon toga, on uvodi u носоглотку ogledalo.

Međutim manipulacije s alatom u ovoj oblasti izazivaju napadaje povraćanja.

Organizam na taj način pokušava zaštititi od vanjskog predmeta.

Pacijentu se preporučuje u procesu učenja nazofarinksa maksimalno otvori usta. Pri tome se mora dogoditi instinktivno relax neba.

Za obavljanje stražnjem риноскопии liječnik koristi фиброскоп. Ovaj uređaj predstavlja savjet, opremljen осветителем. Takva metoda ankete omogućuje liječnicima utvrditi postojanje polipa, koje se formiraju u nosnim sinusima.

Važno! Kako smanjiti bolne senzacije i eliminirati рвотные nagon, sluznicu орошают анестезирующим otopinom.

Kontraindikacije za obavljanje риноскопии

Postupak se ne provodi u sljedećim slučajevima:

 • oboljeli previše uski зев;
 • došlo je do značajnog povećanje krajnika;
 • pacijent pati od alergije na анестезирующие lijekovi;
 • u глотке su prisutni tumori;
 • postupak se ne može provoditi u slučaju ako je kod pacijenta prisutni ožiljke na sluznice;
 • ankete će morati odustati pacijentima koji pate od upalnih bolesti grla.

Koji lijekovi se koriste za anestezije sluznice nosa

U postupku istraživanja nosne šupljine i grla s pomoću endoskopa liječnici krećemo nakon obrade анестезирующими rješenja. Da biste spriječili pojavu рвотного refleks se može iskoristiti Дикаином, Ксилокаином ili Лидокаином. Анестезирующие mase dolaze u obliku aerosola.

READ  Akutni i kronični bronhitis: simptomi i liječenje

Fokus je na stranicama sluznice, koji su najviše izloženi pritisku alat. Pacijenta treba obavijestiti liječnika prije kihanjem, jer to može dovesti do oštećenja tkiva nosa. U tom slučaju, specijalist mora imati vremena da se izvadi риноскоп.

Za anestezije sluznice kod djece liječnici koriste Lidokain. Primjena rastvora na bazi kokaina može uzrokovati da se dijete halucinacije.

Značajke риноскопии kod djece

Prednji риноскопия – to je osnovna metoda диагностки, koja se koristi za pregled nosne šupljine kod djece.

Prije zahvata morati zaključati u ruke dijete.

U procesu dijagnostike stručnjaci koriste mali alat dizajniran za razgledavanje uske nosnice dijete.

Redoslijed риноскопии kod djece se ne razlikuje od ankete odraslih pacijenata.

Pregled nosa эндоскопом kod djece starije dobi odvija se u prisustvu roditelja. Na sluznice nanosi anestetički lijek za izbjegavanje bolnih senzacija.

Za istraživanje grla od грудничков риноскоп ne odgovara. Umjesto toga, liječnici koriste ušne dimnjak malog promjera. Najbolnije smatra se da je stražnji риноскопия.

Kod neke djece se javlja panika strah postupak, jer su se bojali da se gušiti. Nisu svi mališani mogu disati na usta. Zadatak liječnika – pokazati djetetu kako treba disati tijekom ankete. Prije zahvata potrebno je umiriti dijete. To će pomoći da se nose s anksioznošću, koja će ometati provođenje istraživanja nosne šupljine.

Da biste riješili bolne senzacije sluznice nazofarinksa dijete obrađuju анестетиками. Pri odabiru analgetik otopine liječnik uzima u obzir individualne karakteristike djeteta.

Prije nego prolaziti kroz ankete potrebno kako bi bili sigurni da nema bebe alergije na анестезирующий lijek.

Kirurški риноскопия

Endoskopska риноскопия može se koristiti ne samo za pregled pacijenta. Stručnjaci koriste ovaj postupak za uklanjanje tumora i polipa, koji se formiraju u nos pacijenta.

READ  Liječenje sinusitisa: kao što se može izliječiti sinusitis

U tu svrhu, na zahvaćenog placu se izrađuju male rezove. Oni se koriste za pristup pacijentu mjesto. Pomoću риноскопа liječnik istražuje šupljine nosa. Nakon toga je stručnjak upušta uklanjanje polipa. Trajanje rehabilitacije u prosjeku 2 dana.

Zaključak

Риноскопия – postupak koji se koristi za proučavanje stanja nosne šupljine. U procesu dijagnostike stručnjaci otkrivaju tumori koji kompliciraju nosna dah. Analiza gnojan iscjedak je potreban za utvrđivanje zlonamjernih bakterija koje izazivaju razvoj sinusitis.