Operacije oporavka sluha — što su operacije i kako oni rade

Kako se odvija rad na poboljšanju sluha?

U današnjem svijetu pojavu različitih oblika poremećaja slušnog funkcije u dječjoj i odrasloj dobi, nažalost, nije rijetka pojava. Stoga je pitanje o vraćanju sluha na dnevnom redu kod svakog drugog čovjeka.

Ako takva odstupanja nosi privremeni karakter, onda je nadležno konzervativno liječenje može eliminirati u potpunosti. Teški stupanj pogoršanja sluha i podložan terapije, no ovdje već primjenjuju kirurški zahvat. Pogledati detaljnije načine i metode za poboljšanje sluha.

Metode za oporavak sluha

Za oporavak ili djelomično poboljšanje sluha u početku se primjenjuje lijekovima. Za tu svrhu imenuje kao ljekovito sredstvo:

 • antibakterijska i antiseptička lijekovi — eliminiraju infekciju i smanjiti upalu;
 • nosni kapi s сосудосуживающим učinak – uklanjanje natečenost i obnoviti normalan rad ORL organa;
 • uho kapi – imenuje se u slučajevima kada je uzrok pogoršanja sluha postao srednjeg uha;
 • nootropics – poboljšava mikrocirkulaciju krvi, potiču rad mozga i CNS;
 • vitamini skupine b – poboljšavaju vodljivost živčanih vlakana.

Primjena takvih lijekova treba provoditi samo pod nadzorom stručne osobe i striktno прописанному recept.

Pomoć. Oporavak sluha pomoću медикаментозных sredstava učinkovito samo u slučaju manjih povreda, na primjer, nakon što je pretrpjela bolesti, ili kao pomoćne komponente integriranog liječenja.

Budući da je oporavak sluha nastaje sveobuhvatni, fizioterapeutski tehnike u rangu s lijekovima imaju pozitivan utjecaj na proces liječenja ( ubrzavaju zacjeljivanje posljedice травматизации i općenito оздоравливают sustav).

Primjenjuju se sljedeći postupci:

 1. Флюктуирующие struje.
 2. UHF.
 3. Электрофорез.
 4. Фоноэлектрофорез.
 5. Lasersko zračenje krvi.
 6. Akupunktura.
 7. Лазеропунктура.
 8. Pneumomassage.
 9. Продувание slušni cijevi.

Kao terapijska manipulacije pomažu uspostaviti funkcioniranje mehanizma za ujednačavanje tlaka kroz слуховую cijev, poboljšati cirkulaciju i vodljivost audio signala.

Osim toga, takve manipulacije možete riješiti upalne procese i ispravljanje mehanizam prijenosa impulsa u mozak.

Pomoć. Uz pomoć аудиометрии i тимпанометрии se provjerava razina oporavka sluha nakon takve postupke.

U situacijama kada je konzervativni načini terapije su bespomoćno, a operacija je oporavak sluha iz nekog razloga kontraindicirano, onda slušna pomagala pomažu u rješavanju ovog problema. Oni mogu značajno poboljšati stanje слабослышащего čovjeka i podizanje kvalitete života.

READ  Zašto nakon ARI drži субферильная temperatura 37

Vrste operacija oporavak sluha

Suvremene metode kirurškog liječenja тугоухости i gluhoću u značajnom mjeri povećavaju šanse za povratak prilike čuti, a to znači da se u potpunosti živjeti.

Postoji nekoliko vrsta operativnih zahvata (zavisi od postavljene dijagnoze) uz pomoć kojih je moguće izvršiti ponovno ili potpuna zamjena zahvaćenih dijelova slušni sustav. Na njih se mogu pripisati takve operacije:

 • тимпанопластика;
 • кохлеарная implantacija.

Razmotrimo detaljnije svaki od navedenih načina kirurškog liječenja, njihove istaknute značajke i samom procesu provođenja postupaka.

Тимпанопластика

Тимпанопластика – кардинальная operacija za poboljšanje sluha, koja se sastoji u otklanjanju štete u звукопроводящем mehanizmu i obnovi sluznice srednjeg odjel za uho šupljine.

Važno. Takva vrsta operacije doprinosi povratku oštrina sluha i затормаживает proces upale kada dođe do uški ili ušnih patologije.

Stručnjaci svrstavaju u ovu vrstu operacije na nekoliko načina, što ovisi o prirodi i stupnju odstupanja u funkcioniranju звукопроводящей strukture.

Dakle, razlikujemo sljedeće vrste тимпанопластики:

 1. Мирингопластика – vrši pri prekidu bubnjić (suhi tip). U tom slučaju obavlja se vratiti sama opna pomoću plastike.
 2. Санирование šupljine srednjeg odjel za uho – obrazložene kod upale ovog odjela za uho, bez oštećenja slušnih grožđa. Leži u otklanjanju deformiranih dijelova kosti, полипозных formacija, холестеатомы, грануляций i obnovi tkiva bubnjić.
 3. Oporavak slušne koštice — obavlja se uz pomoć proteza od kostiju, hrskavice, plastike ili metala, nakon čega se održava санирование šupljine i vraćanje bubnjić.
 4. Regeneracija bubnjić – izvršava, ako rastu zajedno površine šupljine srednjeg uha (komplikacije od dugotrajne отитов). Za to se koriste poput bubnjić i vezivno tkivo.

Izvođenje bilo koje vrste тимпанопластики počinje s lokalne anestezije kako bi se uklonili sve bolne osjećaje. Nakon toga iza uha izvodi mali rez i uzima ograda tkiva u ovom dijelu za oporavak bubnjić.

Ako postoji potreba da se u protetike slušne koštice, onda se to izvodi kroz rez s daljnjim položajem uz pomoć желатиновой spužve.

Sve radnje se obavljaju u opsegu utvrđenom prije aktivnosti, nakon čega rez зашивается. Ponekad uho prolaz zatvara male veličine марлевой турундой.

Pomoć. Trajanje postupka iznosi ne više od 2 sata.

Кохлеарная implantacija

Кохлеарная implantacija – высокотехнологический metoda poboljšanja sluha. Za neke gluhe i nagluhe osobe to je jedini način za oporavak slušni opcije. Ova metoda može poboljšati sluh, čak i kada je 3-4 mjeri тугоухости.

Ova tehnika ima nekoliko smjerova:

 • oporavak definicije percepcije govora, šapat;
 • rješavanje osjećaj buke;
 • rad s emocionalno stanje.

Za operaciju je potreban umjetnu implantat – tehnički instrument koji zamjenjuje receptore sluha u слуховом анализаторе.

Pomoć. Implantat, kao i sama operacija, su prilično skupe. Međutim, u Rusiji, možete ga kupiti za besplatno. Pravo papirologiju, prolaz je potrebno ankete daju priliku dobiti implantat za račun proračunskih sredstava.

Кохлеарная implantacija – operacija za instalaciju e-čip u puževa, koji se nalazi u unutarnjem odjelu za uho. Zadovoljan je operativna intervencija tijekom 2 sata, ali se zahtijeva stroge preoperativna priprema pacijenta.

Operacija počinje s uvođenjem opće anestezije, budući da lokalna anestezija ovdje izvan mjesta. Ovaj uređaj se ugrađuje u височную kost, tako da электродики se nalazila u улитке. Za obavljanje takve radnje može na oba organa sluha istovremeno.

Nakon toga je potrebna prilagodba instaliranog uređaja, ali to ostvariti odmah ju je nemoguće. Za to liječnici čekaju određeno vrijeme (ovisi u svakoj pojedinačnoj situaciji).

Obično taj period je 1 mjesec, nakon što je izvršen prvi veza вживленного uređaja u tijelu. Za stalni rad aparat se može uključiti samo nakon 3-5 mjeseci.

Važno. Sami implantati su izrađeni od specijalnih materijala kako bi se izbjeglo дискомфортности kod pacijenata, alergije i nuspojava.

Nakon provedbe same operacije i uključivanje sustava, specijalist vrlo savjesno vodi pacijenta i nepromjenljiv razdoblju. Uostalom, bilo brze intervencije oblozi stres za organizam čovjeka, da pokaže općim slabljenjem imunološke funkcije.

Ova vrsta liječenja u stanju ne samo da se vrati sluh, ali i dati priliku osobi da ostane u društvu, izbjeći invalidnosti i vodi ispunjen život.

Ako kreneš pravovremeno liječenje problema, ono ima sve šanse ne samo za poboljšanje sluha, ali i vratiti ga na istoj razini. Ako postoji napredovanje тугоухости ili druge nedostatke, onda biste trebali da obratite pažnju na metode kirurškog liječenja.

Strah od toga ne treba, jer savremena medicina je napredovala daleko naprijed u ovom pitanju. Danas sama operacija i proces rehabilitacije ne uzima puno vremena, ali čovjek dobiva priliku ispunjenog života bez ograničenja.