Hipertrofija nosne školjke: tretman uklanjanja, operacija

Kako se liječe гипертрофию nosne školjke?

Što znači hipertrofije donje nosne školjke? Kako riješiti ovaj problem, za početak, da od sebe predstavljaju sami nosna školjka. Ukupno ih ima tri para: donja, srednja i gornja. Oni su костными выростами i nalaze se na lateralni zid nosne šupljine. Sudoperi su pozvani voditi i regulirati protok zraka u nosnim potezima. Pri tome, sluznica ljuska mora biti zdrava i dobro razvijena. Glavna uloga u ovom procesu pripada donjeg раковинам.

Pod utjecajem različitih bolesti, uključujući i manifestacije alergijskog karaktera i bolesti virusne etiologije, mogu početi razvijati деформационные procese, zbog čega se događa formiranje asimetrija sudopere, nosa i sluzokože. Ova anomalija se može razviti i nakon ozljeda i mehaničkih oštećenja. U medicinskoj terminologiji bolest je dobila naziv hipertrofija ili конхобуллез školjke nosa. U ovom članku ćemo detaljno ispitati uzroci, simptomi i metodologiju za liječenje hipertrofije nosne školjke.

Uzrok hipertrofije

Hipertrofija školjke nosa — to je patološki proces, uz postupno разрастанием i zadebljanjem sluznice nosne šupljine. Kao rezultat toga kod pacijenta došlo je disanja.

Деформационные promjene u pratnji ubrzanom evolucijom izlučivanje tekućine i sluzi. Kod hipertrofije nosne sluznice unutarnja površina je neravan i gubi glatkoću.

Među glavnih razloga hipertrofije školjke nosa odaju:

 1. Риниты alergijske prirode. Najčešći razlog razvoja конхобуллеза školjke nosa. Upalni odgovor koji je nastao zbog utjecaja alergena na nosnu membranu, što dovodi do pojave edema. Kao rezultat toga javlja se privremena hipertrofije.
 2. Хронизация upalnog procesa, što dovodi do asimetrije nosnice, izaziva poremećaj prolaz zraka. Kao rezultat toga povećava pritisak na sluznicu nosa, što dovodi do sprečavanje širenja эпителиальной tkiva.
 3. Iskrivljenost nosne pregrade. Deformacija ploče sprječava prolaz zraka u jednom odjelu nosa i stvara povećanu opterećenje na drugi odjel. Razbijanje strukture organa za disanje dovodi do неоднородному sprečavanje širenja i zadebljanja sluznice. S vremenom disanje kod takvih pacijenata značajno teško.

Često hipertrofije nosne školjke je rezultat dugotrajnog, ne odredi dr. korištenja сосудосуживающих lijekova.

Osim gore navedenih razloga nastanak hipertrofije može biti zbog lošeg zdravlja čovjeka i pored vanjskih negativnih faktora, među kojima se mogu izdvojiti:

 • pušenje;
 • štetne uvjete rada;
 • utjecaj hormonalnih sredstava.
READ  Upala lumps na vratu: kućno liječenje

Vrste hipertrofije

Najviše osjetljiva područja u razvoju конхобуллеза su stražnji dio donje školjke i prednji kraj srednje. To je zbog mogućnosti anatomskih struktura nosnice, koji pružaju prolaz zraka. To je na ovim prostorima najčešće se promatraju гипертрофические procese.

U ovom trenutku odaju 2 vrste patologije nosne školjke:

 1. Hipertrofija stražnjeg kraja donje nosne školjke su najčešće dobiva svoj razvoj na podlozi kroničnih ринитов. Pri ispitivanju slavi dostupnost полипозных formacija, koji može zatvoriti otvor u unutrašnjem dijelu nosa. U ovom slučaju se događa dva razvoj hipertrofije. Poremećaj karakterizira nedostatak симметричности.
 2. Конхобуллез prednjih krajeva srednje nosne školjke — većina rijetka patologija. Bolest se javlja na pozadini razvoja upalnog procesa u пазухе nosa.

Znakovi i dijagnostika patologije

Liječenje hipertrofije nosne školjke održava se tek nakon provođenja kvalitetne dijagnostike. Od velikog značaja je istraživanje i pregled bolesnika.

Izraženije manifestacije, свидетельствующими o razvoju patoloških promjena, su:

 • otežano disanje kroz nos, koji se može promatrati kao kada вдохах, tako i pri выдохах;
 • pojava гнусавости u glasu;
 • osjećaj stranog tijela u носоглоточной području;
 • glavobolje;
 • obilje sluzavi iscjedak iz sinusa;
 • zujanje u ušima;
 • pad mirisni senzacija.

Simptomi hipertrofije nosne školjke su vrlo slične manifestacije alergijski rinitis.

Osim analize osnovne simptomatologije prije preciznu dijagnozu provodi риноскопия. Istraživanje otkriva stupanj hipertrofije nosne školjke i promjene sluznice. Na slici ispod možete vidjeti риноскопическую sliku pacijenta hipertrofija donje nosne školjke.

Liječenje hipertrofije nosne školjke

Rješavanje hipertrofije nosne školjke – baviti isključivo profesionalci. Liječenje mora propisati samo liječnik na temelju rezultata istraživanja uzročnih faktora i opšteg stanja pacijenta.

Vrijedi primijetiti da medicinska terapija u većini slučajeva ispada nemoćna. Liječenje lijekovima, iako pomaže da se nosi sa simptomima hipertrofije, ali praktički ne utječe na srž, uzrok. To je razlog zašto poremećaj se liječi uglavnom operativnim putem.

READ  Ako dijete boljeti uši i temperatura - što to može biti i što učiniti u takvim slučajevima

Postoji više metoda kirurške intervencije:

 1. Конхотомия. Modulacija se sastoji u uklanjanju разросшегося površine sluznice od pramčane prolaz. Djelomično brisanje tone u nosu se događa kroz korištenje petlje od žice. Dodatni наросшую izrezati tkaninu, isključujući затрагивание kostiju.
 2. Гальванокаустический metoda temelji se na ulasku u nosnu šupljinu grijanog elektrode, koja se održava duž sluznice. Suština procesa sastoji se u tome da sluznica prvo raste još više, nakon čega je oštećeno tkivo umire. Nakon cikatrizacije u nosne šupljine formira ožiljak, koji je kasnije отторгается. Ako je operacija prošla dobro, onda je nosna disanje se oporavlja.
 3. Резекция nosni ploče, koja se provodi po potrebi uklanjanje kosti ili hrskavice.
 4. Septoplasty — kirurški korekcija nosne pregrade kako bi se uklonili njezinu zakrivljenost.
 5. Rješavanje hipertrofije primjenom visoke frekvencije ultrazvuka. Uz pomoć ove manipulacije uklanja višak каверзная tkanina. Prije zahvata obvezno se izvodi endoskopska i x-ray pregled. Ova operacija je beskrvan da sprječava oštećenja sluznice i obrazovanje корочек. Nakon ultrazvučnog tretmana smanjuje oticanje, a aparat za disanje proces se oporavlja.

U slučaju uspješno provedene transakcije dah bolesne oporavlja, a pravilno odabrane lijekovima u periodu rehabilitacije sprečava razvoj komplikacija. U većini slučajeva hipertrofije nosne školjke nosi privremeni karakter i da je reverzibilna.

Što se tiče narodnih metoda liječenja tiče, oni se mogu koristiti samo kao dodatne mjere. Ne preporučuje se provesti odgovarajuću terapiju sami bez konzultacije stručnjaka.