X-zrake u trudnoći: na kojim uvjetima, može li se to učiniti?

 

Plod je vrlo osjetljiva na djelovanje ionizirajućeg zračenja. Iz tog razloga obavljati zrakama tijekom trudnoće se ne isplati. Ali u nekim slučajevima posljedice odustajanja istraživanja mogu biti puno opasnije od neželjenih efekata od samog zračenja. Tako категорического zabrane na nošenje рентгенологического ankete trudne žene ne. Međutim, u dokumentima, регламентирующих izvođenje dijagnostičkih postupaka povezanih s radijacijom, postoje preporuke usmjerene na minimiziranje rizika za fetus.

Odgovor na pitanje možete li učiniti x-zrake u trudnoći, zavisi od niza faktora: vrste studija, trajanje trudnoće, čitanja, posljedice odbijanja zahvata. Prije dodjele radiografija taj pacijenti liječnik mora se vagati «za» i «protiv», procijeniti rizik za fetus i rizik za ženu, ako je istraživanje neće biti zadovoljan ili odgođen. Također bi trebali razmišljati o mogućnosti zamjene x-zraka na drugi dijagnostički metoda, manje opasan za embrija.

Utjecaj ionizirajućeg zračenja na plod drukčije u različitim uvjetima razvoja. Nego što se ranije dogodilo zračenje, teže posljedice. Najviše ranjiv na рентгену embrij, postojeći u maternici ne više od 8 tjedana. Od 9-og tjedna rizik od pojave malformacija smanjuje.

Kako utječe na x-zrake na trudnoću? To je u embrionalnom razdoblju javljaju najznačajnije promjene u organizmu buduće dijete. Плодное jaje ugrađuju u šupljinu maternice nakon tjedan dana nakon oplodnje. Oznaka organa aktivno curi na rok od 4-8 tjedana. U to vrijeme formiraju nervni sistem, srce, bubrezi, udovi. U 8 tjednu trudnoće počinje oznaka pluća i crijeva. Djelovanje štetnih čimbenika, uključujući i ionizirajućeg zračenja, opisane razdoblja izuzetno je opasno. Posljedice takve intervencije variraju od malformacija različitim stupnjevima težine do smrti ploda i pobačaja. Iz tog razloga x-zrake u trudnoći u ranim rokovima, posebno ako se snimak snima područje zdjelice i trbuha, radi se samo na hitnim svjedočenju.

Фетальный (плодный) razdoblje эмбриогенеза počinje nakon 9-og tjedna. Utjecaj x-zraka na trudnoću u ovom periodu nije tako катастрофично, pogotovo od druge polovice II tromjesečja. To je razlog zašto je rendgenska snimka, ako se istraživanje ne može biti odgođen do родоразрешения, poželjno je napraviti što je moguće kasnije, bolje je u III trimestru. U to vrijeme su svi organi bebe već formirana, a time i rizik od pojave malformacija je minimalan. Međutim, u potpunosti isključiti negativan utjecaj zračenja ne može. X-zrake u trudnoći u trudnoći negativno utječe na mentalnom razvoju djeteta i može biti uzrok raka. Često se tumor ne pojavljuje odmah. Posljedice su moguće i nekoliko godina kasnije nakon rođenja.

X-zrake u ranoj trudnoći dovodi do oštećenja органогенеза i pojave malformacija, uključujući i opasne za život. Tada se na pozornici tijekom trudnoće sac jaja često završava teškim genetskim anomalija i самопроизвольным prekidom trudnoće. Djeca su bili ионизирующему zračenje u trudnoći, trudnoće, skloni онкологическим bolesti i mogu zaostajati u razvoju.

Preporuke za рентгенологическому pregledom trudnice

СанПиН 2.6.1.1192-03 – jedan od dokumenata, регламентирующих provođenje dijagnostičkih istraživanja povezanih s radijacijom. S obzirom na to i mjere sigurnosti pacijenata pri obavljanju radiografija. Ne zaobići strana i takva pitanja, kao što su trudnoća i x-zraka.

READ  ULTRAZVUK abdomena djetetu: od i do

U pogledu preventivnih istraživanja jedan mišljenje: fluorography i mamografija (ako žena dostigla dob 35 godina) trudnica contra. X-zrake, određen u svrhu postavljanja dijagnoze, ne preporučuje se, ali nije zabranjeno.

Da bi se smanjila mogućnost uvredljiv, štetan utjecaj na plod postoje sljedeće preporuke:

  • X-zrake trudnice dodijeljena samo u hitnim svjedočenju.
  • Ako postoji mogućnost zamjene рентгенологическое ankete na drugo, a da nije povezana s radijacijom, to bi trebalo biti učinjeno.
  • X-zraka na području zdjelice i trbuha vrlo nepoželjan u razdoblju trudnoće. Ako bi istraživanja je potrebno, po mogućnosti trebalo bi ga staviti na 3 tromjesečju.
  • Učiniti rtg pluća, lubanje, nogu ili ruku može i u ranim rokovima pri izvršavanju mjera za zaštitu fetusa: zaslanjanje (укрывание trbuha i zdjelice просвинцованным передником) i диафрагмирование (korištenje prepreke koje ograničavaju širenje x-zrake). Međutim, čak i kada se ispune određene uvjete studija ostaje opasno za dijete. Tako oznaka slike mora biti uzemljena.

Kako bi se izbjeglo izlaganje embrija u ranoj rok, kada žena još ne zna o trudnoći, potrebno je slijediti pravila:

  • Istraživanje je najbolje obavljati u prva 2 tjedna nakon završetka menstruacije. U to vrijeme je vjerojatnost trudnoće je niska.
  • Obvezno treba koristiti sredstva za zaštitu, zaštitu zračenjima spolnih organa.

Ako je pitanje s trudnoćom ostaje otvoren liječnik-рентгенолог mora polaziti od pretpostavke da pacijent čeka dijete i vodio gore navedenim pravilima ankete.

Učiniti zrakama tijekom razdoblja trudnoće nepoželjno. Posebno su opasne istraživanja, tijekom kojih je izložena zračenjima područje trbuha i zdjelice: экскреторная урография, radiografija lumbalne odjel kralježnice, zglobova kuka i ostalo. Dijagnostički metoda može biti imenovan samo na obrazložiti indikacije. Pri tom se istraživanju mogućnosti odgođeno do novije vrijeme trudnoće i poduzimaju sve potrebne mjere za zaštitu ploda od zračenja.

Ako je x-zrake je već napravljen

U prvih 6-8 tjedana žena ne može znati o trudnoći i o tome da neka istraživanja su x-zrake, na primjer, joj contra. Navedene su mjere usmjerene na minimiziranje rizika izloženosti embrija. Međutim, oni još uvijek ne jamči apsolutnu zaštitu od neželjene posljedice. Što ako je snimka napravljena prije utvrđivanje trudnoće?

READ  Диафаноскопия: indikacije, tehnika, učinkovitost

Prema СанПиН 2.6.1.1192-03 dobivene plod doza ne smije premašiti 1 мЗв za 2 mjeseca. Ako zračenje iznosi ukupno 100 мЗв i više, šanse da žena rodi zdravo dijete, nije visoka. U tom slučaju, liječnik može preporučiti prekid trudnoće. Ako žena želi ostaviti dijete, ona mora biti svjestan rizik od neželjenih posljedica. Na taj pacijenti ne treba zanemariti obavezne za trudnice скрининговыми istraživanja na otkrivanju anomalija razvoja. U slučaju otkrivanja teških poroka pitanje o аборте može pojaviti ponovno.

Od zamijeniti x-zrake?

Najsigurniji način dijagnostike za trudnice je ULTRAZVUK. Možete ga napraviti na najranijih vremena. Međutim, iako nema podataka o šteti ultrazvuka za fetus, održati istraživanje, bez dokaza ne treba.

Nažalost, ULTRAZVUK ne može uvijek zamijeniti x-zrake. Na primjer, ultrazvuk je dobar pandan экскреторной урографии kada sumnjate na мочекаменную bolest. Ali u velikom broju slučajeva zamjenu ne može proizvesti. Tako, dijagnoza prijeloma u ozljedama izvodi рентгенологическими metodama.

CT ne imenuje trudnicama, jer je doza zračenja tijekom postupka može prelaziti dobivene pri radiografija. MR je usporediva po relevantnosti s CT metodom. Mogu li trudnice dodijeliti magnetska mjerili snimku? U temelju postupka leži djelovanje magnetskog polja. U usporedbi s x-zraka zračenja, to je manje opasno za plod, ali u I trimestru MR svi isti ne provode. U tom razdoblju, fetus je vrlo osjetljiv na vanjske utjecaje, a podaci su u potpunosti isključuje тератогенный učinak magnetskog polja, sve dok nije dovoljno.