Rtg zuba u trudnoći: može li se učiniti i u kojim rokovima?

 

Svima je poznato da je istraživanje pomoću x-zračenja može izazvati različite posljedice u obliku anomalija razvoja. Svaka žena tijekom trudnoće nastoji izbjeći kontakt s potencijalno opasnih čimbenika, međutim, može nastati situacija u kojoj je potrebna pomoć liječnika-stomatologa. Ovisno o složenosti problema postavlja pitanje o potrebi za рентгенологического ankete, i odmah se postavlja pitanje – je li moguće da je snimka zuba u trudnoći?

Mišljenje stomatologa na ovaj račun odstupa – neki vjeruju da je učiniti rtg zuba u periodu trudnoće može se uz pridržavanje svih sigurnosnih pravila, drugi, zagovornici » stare škole tvrde da to x-zrake u ovaj odgovoran razdoblje ne može. U zadnje vrijeme dijagnostika patologije зубочелюстной sustava uz pomoć radiografija trudnice – česta praksa na prijemu kod liječnika-stomatologa.

Potreba рентгенологического istraživanja u procesu liječenja zuba uzrokovana činjenicom da u nekim slučajevima «slijepo» u potpunosti eliminirati problem ne može. Na primjer, ako imate труднопроходимых, deformiran korijenskih kanala, ili za daljnju dijagnozu i izradu sheme liječenja.

Rtg zuba u trudnoći se imenuje i u sljedećim slučajevima:

  • Sumnja na akutni пульпит.
  • Ocjena stanja периапикальных tkiva, dijagnostika периодонтитов.
  • Utvrđivanje ozljede – prijelom korijena, krunice.
  • Dijagnostika kirurških bolesti – apscesa, периоститов, остеомиелитов, ciste, tumori.
  • Kontrola kvalitete liječenja.

Razina zračenja opterećenja na organizam trudna

Koliko je opasno x-zračenje, i kakve mogu biti posljedice, ako se provesti istraživanje u ranim rokovima? Većina stomatološke klinike opremljeni modernim рентгенологическими pomagalima, koji je u tijeku emitiraju minimalne doze ionizirajućeg zračenja. Za usporedbu se može navesti primjer – za vrijeme leta u avionu na srednje udaljenosti (oko 3.000 km) doza izlaganje iznosi 0,01 мЗв (миллизиверта), dok je radiografija zuba doza zračenja jednak 0,02 мЗв. To jest, ako putujete avionom u oba smjera količina primljene x-zračenja će biti jednak zračenjima pri istraživanju.

READ  ULTRAZVUK maternice i jajnika: normalne veličine, priprema

Radiološka opterećenje u toku x-ray skeniranje zuba smanjena zbog korištenja sigurnosnog фартука od olova i skeniranje ograničenom području. Bez obzira na to, na prvim tjednima trudnoće učiniti x-zrake, ipak je nepoželjno.

U tome slučaju, ako je istraživanje ipak treba učiniti u prvom trimestru, može se obratiti u stomatološku ordinaciju, opremljene радиовизиографом – moderna varijanta x-ray uređaj.

Radiološka opterećenje u toku skeniranja na визиографе minimalna, deset puta je manji nego kada se radiografija na uređajima te stare – 0,002 миллизиверта. Osim toga, za dobivanje kvalitetne slike uz pomoć визиографа dovoljno kratko vrijeme osvjetljavanja – ne više od 0,3 sekunde, dok je kod normalnog radiografija vrijeme skeniranja iznosi oko 1,5 sekundi. Svi ovi faktori doprinose smanjenju doze zračenja i čine x-ray pregled sigurnije za fetus na prvim tjednima razvoja.

Na koji rok se može učiniti rtg zuba?

Iako je niska razina izloženosti pri ispitivanju na modernim uređajima te, po mogućnosti u ranoj trudnoći sve treba izbjegavati štetne ionizirajućeg zračenja. Zašto? Budući da je u prvom триметре se događa oznaka svih organa i sustava, tako da bilo kakav negativan utjecaj se može odraziti i na pravilnom razvoju fetusa. Do kraja prvog tromjesečja osjetljivost djeteta za рентгеновскому zračenja opada, a na kraju drugog tromjesečja sve ključne sustava formirani, tako da je u ovom periodu moguće je učiniti rtg zuba, ne bojeći se posljedica, uz pridržavanje svih sigurnosnih.

Kako napraviti x-zrake siguran

U trudnoći, pogotovo u ranim rokovima, velika je pozornost posvećena mjerama sigurnosti, čime se smanjuje broj primljene ionizirajućeg zračenja. Prema zahtjevima СанПиН (sanitarni propisi i propisi) u svakom рентгенологическом ormar mora biti prisutan ima olovnu pregaču i ovratnik, ne dopustite štetne x-zrake. Metal ima svojstva odražavaju ionizirajuće zračenje, tako da tijekom trudnoće žena za vrijeme studija прикрывают trbuh i prsa.

Osim korištenja zaštitnih фартуков, smanjiti količinu proizvedenog zračenja pomoću dva faktora – vremena i udaljenosti.

Stvar je u tome da što je kraća studija, manje izlaganje će pacijent. Zaštita udaljenosti – što dalje i trudna žena je od cijevi x-ray uređaj, manja doza zračenja. Tako da pri snimanju x-zraka zubi u ranim rokovima, poželjno je staviti pacijenta na maksimalno prihvatljivu udaljenost od senzora.

Na temelju navedenog, može se zaključiti da u slučaju akutne potrebe rtg zuba razdoblje trudnoće učiniti dopušteno, međutim, u ranim rokovima (otprilike do sredine drugog tromjesečja) skeniranje je najbolje izbjegavati. U tome slučaju, ako je potrebno izvesti nekoliko slika, trebalo bi provesti istraživanje na радиовизиографе. Maksimalan broj slika na standardnom uređaju – 5 (samo u trećem tromjesečju), s pomoću визиографа dopušteno provoditi ne više od 15 istraživanja s minimalnim razinama zračenja opterećenja.

Rtg zuba tijekom planiranja

U periodu planiranja trudnoće razumno smatra se da je maksimalno ograničiti štetne učinke na organizam. Međutim x-zračenje ne posjeduje dovoljno za negativan utjecaj na jajne stanice kapaciteta, stoga, rtg zuba ne može oštetiti jaje. Čak i u slučaju da je potrebno napraviti nekoliko slika, opterećenje na organizam žene će biti minimalna, jajašca će ostati netaknut, a u slučaju oplodnje plod će se razvijati normalno.

Što ako žena ne znajući o trudnoći, u ranim rokovima napravio rtg zubi? Ne paničarite – opterećenje na tijelo je minimalna, ali u budućnosti je poželjno izbjegavati ponovnu x-ray skeniranje za isključenje negativnih utjecaja.