Asimetrija lica: uzroci patologije, kako popraviti situaciju

Prvo što automatski privlači pažnju svaka osoba pri susretu ili razgovoru s drugim ljudima — to je njihova lica. Pri tom čak i ne vidjeti ta lagana asimetrija lica, koja je prisutna kod svakog od nas, tj. manji razlika oblika, udaljenosti i veličine jedne polovine od druge. Asimetrija je individualno obilježje, karakteristika vanjske svakog pojedinca. Apsolutno simetrične pojedinaca u prirodi ne postoji. Asimetrija konture lica i općenito njegovih pojedinih parcela svojim pokazatelja se razlikuje čak i однояйцевых blizanaca.

Ona može nositi fiziološki i patološki karakter i u profesionalnom pogledu predstavlja interes za profesionalce mnogih specijaliteta — u neurologiji, kozmetici i plastične kirurgije, stomatologije i oralne kirurgije, psihologije, antropologije i sudsko-medicinskoj ekspertizi. Koje su mogu biti uzroci i što učiniti ako je jaka asimetrija lica?

Razlozi asimetrija lica

Određeni postotak ljudi se okreću косметологам ili plastičnih kirurga upravo o несимметричного raspored elemenata lica. Međutim, najčešće nesrazmjer posljednjeg određuje kozmetičarka prilikom pregleda zbog korekcije bilo kakvih drugih nedostataka ili plastičnih kirurga, koji se planira, na primjer, operacija bulk plastika.

Oblik i симметричность svih točaka ovisi od strukture kostiju i hrskavice lica lubanje, stupanj razvoja, volumena i tonusa lica i žvakanje, mišića, prolazak živcima i krvnim žilama, volumen i debljine potkožnog masnog tkiva i tako dalje

Iz raznih formacija lica lubanje, uključujući i osteo-хрящевых strukture, najvažniji kozmetičke i estetske obrazovanje je nos. Njegov oblik i dimenzije ne samo da određuju estetika, ali i glavni su u slučajevima formiranja asimetrije. Najnovija, ako pažljivo pogledate, može se izraziti u nepravilnosti ili razlikama konture obrva, u različitom obliku uglovima usta i dubine nazolabijalne brazde, različite veličine i oblika uški ili ušnih školjki, odredbe krila nosa i tako dalje

Korekcija asimetrije lica nije uvijek nužna. Nedostatak savršenu simetriju ne samo lica, ali i drugih dijelova kostura i tijela u cjelini zbog individualnim анатомическими i морфологическими karakteristikama razvoja, kao što su urođene prirode, tako i različitim razlozima, nastaju tijekom života. Vizualno razbijanje simetrije je gotovo zanemariv, a nalazi se gotovo kod svih ljudi. Odbijanje proporcije, koja se formirala ne više od 2-3 mm ili 3-5 stupnjeva, smatra fiziološke norme.

Za pristup u odnosu na odluke o tome treba li i kako se može ukloniti асимметрию lica, značajan utjecaj ima dijagnosticiranje mogućih razloga. Zbog prirode razloga (to je patološki otklon od konvencionalno prave razmjere) sve nesimetrična stanja ujedinjuju u tri velike grupe:

 1. urođene
 2. kupljene
 3. сочетанную
READ  Gornja i donja blefaroplastika: metode ponašanja, rehabilitacija i komplikacije

Urođena asimetrija lica

Zbog anomalija u vezi s genetskom predispozicijom ili poremećajima različite prirode, pojavila se u procesu fetalnog razvoja fetusa. To su, prvenstveno:

 • anomalija razvoja kostiju lica lubanje;
 • недоразвитие donje čeljusti;
 • nepravilno formiranje tmz;
 • nedostaci razvoj vezivnog tkiva ili мимической muskulature;
 • jednostruki kvar грудино-ключично-сосцевидной mišiće s razvojem кривошеи;
 • косоглазие.

Kupljen

Ako je asimetrija lica pojavio već nakon rođenja, onda je ovaj nedostatak odnosi se na kupljene patologije. Glavni uzroci stečene nejednakosti su posljedice:

 • traumatska oštećenja koštane strukture i upalne procese u području нижнечелюстных zglobova;
 • patoloških procesa u žvakanju i мимической mišićavost;
 • nepravilnog razvoja zubnog niza, povrede gristi i, općenito, bilo abnormalnih stanja зубочелюстной sustava;
 • neuroloških bolesti.

U ovom slučaju неврологическая patologija je glavni i predstavlja najviše brojnim problemima, dovodi do мимическим abnormalne proporcije. Na ovaj blok, a odnose se uglavnom na:

 • neuropatija facijalnog živca, ili paraliza Bella (najčešći razlog asimetrija lica — do 25 slučajeva na 100 000 stanovnika);
 • traumatska oštećenja, uključujući i kirurške i druge lezije facijalnog živca;
 • послепаралитическая мимическая контрактура s povećanim тонусом istoimena mišića na suprotnoj strani;
 • синкинезии patološkog karaktera (motorni motorni i motorni autonomne), u svezi s нейропатиями i karakterizira mišićni spazam mimičnih mišića, дискинезии mimičnih mišića; rješavanje ассиметрии lica kad синкинезиях relativno jednostavan; to se lako može korekcije uvođenjem микродоз toksin injekcije u слезную žljezde ili kružni mišić oka;
 • bolni sindromi u bilo zonama lica;
 • asimetrični myasthenic sindrom.

Neurologija osobito duboko razmatra uzroke nejednakosti. Njeni zaključci nužno uzeti u obzir u slučajevima kada je plastični kirurg pa čak i liječnika-kozmetičar treba odabrati tretman lica asimetrija.

Stav neurologiju razloga nejednakosti

Мимическая asimetrija u prvom redu, iz perspektive neuroznanosti, određuje nedostatak симметричности u hemisfere mozga. Svaki od velikih hemisfere odredba senzacije (сенсорики) i motorike relevantnih polovice tijela se vrši na različite načine. U isto vrijeme, percepcija jedna osoba izraze lica i drugi zavisi od stanja interakcije između полушариями mozga kod određene osobe.

Neurologija kao znanost razmatra pitanja симметричности kao subjektivne percepcije promatrač. Drugim riječima, zaključak je jednog čovjeka o диспропорциях može biti u zabludi — drugi promatrač u vezi s mogućnosti interakcije između полушариями svog mozga može doći do suprotnog zaključka. Tako u neurologiji se ističu sljedeće vrste asimetrije, koji su prihvaćeni i u kozmetologiji i plastične kirurgije u konačnom rješavanju pitanja o tome kako popraviti асимметрию lica:

Statički ili морфологический tip

Ova vrsta povrede simetrije, karakterizira razlike u mirovanju između pojedinih elemenata, veličina, struktura, oblicima i omjerima. Razlozi za ove razlike su individualne mogućnosti razvoja, patologija kosti lica lubanje, patologija žvakanje i мимической mišić, u posljedicama bolesti i traumatskih oštećenja.

READ  Kako da biste dobili osloboditi od kose na licu kod kuće: savjeti i recepti

Dinamički ili funkcionalni tip

Se sastoji u несинхронных budućim smanjenje muskulature lica i manifestira tijekom izraza lica. Tako, na primjer, nesrazmjer, отсутствующая u miru, ili blage nesrazmjer u mirovanju u skladu s tim, pojavljuje se ili značajno poboljšana uz osmijeh ili вытягивании usne u obliku cijevi. Dinamički oblik asimetrije povezana sa urođenim ili stečenim bolestima mimičnih mišića, preostalim pojave lezije facijalnog živca glavnog (poremećaj cerebralne cirkulacije) ili perifernog prirode u obliku paralize, Bella. Pri tome stupanj težine nejednakosti ovisi o stupnju poraza (neuropatija) facijalnog živca.

Korekcija asimetrije lica

Terapija je riječ patologija temelji se na dijagnostici razloga utvrđivanju vrste i opseg patološkog stanja i imenovanje liječenje odgovarajuće patologije u kombinaciji s primjenom neurotrophic metode.

Budući da je najčešći uzrok je neuropatija facijalnog živca, osnovni principi liječenja su:

 1. Primjeni odgovarajuće specifične (neuroloških) tradicionalna terapija lijekovima.
 2. Injekcijama preparata toksin patogen botulizma na «zdrave» i/ili zahvaćene strane.
 3. Primjeni punila стабилизированной hijaluronske kiseline.
 4. Drži kirurške korekcije ili нитевого liftinga.

Osim toga, u gotovo svim slučajevima može se primijeniti gimnastika protiv asimetrija lica i procedure električne (ako nema kontraindikacija za njihovo sprovođenje).

Injekcije болулотоксина

U cilju održavanja ботулинотерапии, ukratko opisano, mogu se koristiti različiti lijekovi botulinum toksin «A», posebno «Botox», «Dysport» i, posebno, «Лантокс». Kada параличах i парезах korekcija tih sredstava se vrši na zdravu (shareware) polovici lica, jer je upravo ovdje i formirana je povećan tonus mišića. U slučaju da синкинезий, mišićnih контрактур i гиперкинезов injekcije provode se, u osnovi, u ovisnosti mišića. Vrlo često takav je ispravno nacrtana дозозависимая terapija omogućava vam da u roku od 4-6 mjeseci vratiti simetrija lica bez operacije.

Дермальные gelovi

Na sljedećem (nakon ботулинотерапии) fazi provodi ocrtavanje plastike i korekcija količine mekih tkiva kroz primjenu punila hijaluronske kiseline. Ovi lijekovi u sklopu sveobuhvatne terapije (kirurško liječenje i ботулинотерапия) daju priliku doći do visoke funkcionalne i estetske rezultate u bolesnika s trajno postojećim i teškim oblicima paralize мимической muskulature.

Lijekovi стабилизированной hijaluronske kiseline omogućuju ne samo eliminirati диспропорцию mjesta i vratiti estetski status, ali imaju i različit terapijski učinak, zbog poboljšanja mikrocirkulacije i трофических procese u tkivima.

Optimalni stručnjaci u neurologiji vjeruju fleksibilnost hypoallergenic, bez stanične i genske toksičnosti, fileri na bazi hijaluronske kiseline nove generacije s izuzetnom trodimenzionalnom strukturom liniju «Bellcontour» švicarskog farmaceutskog koncerna «Hyal Intertrade SA». Ocrtavanje plastike vrši se pomoću klasičnih tehnika uvođenja punila — linearna, веерной, мультипунктурной, «mreže».

READ  Oticanje trbuha nakon dojki

Operacijsko liječenje i нитевой lift

U slučajevima kada postoji asimetrija karakterizira znatno выраженностью (u iznosu od više od 5 cm) potrebno je provođenje kirurške korekcije, jer konzervativne metode liječenja nisu u mogućnosti osigurati dobivanje zadovoljavajuće rezultate ne samo u funkcionalnom smislu, ali i u estetsku pogledu.

U isto vrijeme, kada парезах, lokalnih oštećenja poprečna odjeljenja ili prve grane facijalnog živca, pri određenim srodnih bolesti ili odbacivanje samog pacijenta od kirurška korekcija putem малоинвазивного нитевого liftinga (lift). Obično se izvodi u kombinaciji s ботулинотерапией i korekcije nakon operacije punila стабилизированной hijaluronske kiseline ili tijekom operacije — аутожиром (липофилинг). Kombinacija ovih tehnika omogućava značajno poboljšati stanje pacijenta je, u velikoj mjeri poboljšati kvalitetu svog života i olakšati društvenu prilagodbu.

Vježbe pri asimetrija lica

Mogu biti različiti, ali srž je od njih:

 1. Polako i s naporom нахмуривать obrve.
 2. Maksimalno зажмурить oči, nakon čega se brzo opustiti kapke.
 3. Maksimalno podići obrve istodobno s podizanjem gornjeg kapka.
 4. Snažno povući naprijed omotane u cijev usne, dok izgovaranje zvuka «I».
 5. Naizmjence osmijeh uglovima usana.
 6. Vježbe imitacije maksimalnog udisaja kada прижатых prstima krilima nosa.
 7. Polako pomicati donje čeljusti naizmjence u desnu i lijevu stranu, odlaže ga u ekstremnim položajima u roku od 2 sekunde.
 8. Premještanje jezika u krug po unutrašnjoj strani obraza i usana prije zubi.

Za vrijeme održavanja vježbe poželjno je provesti posebne opterećenja na problematičnoj pola. Broj ponavljanja svake vježbe s problematičnim strane mora biti najmanje 20, sa zdrave strane — ne manje od 10-i.

Od procjene stupnja nejednakosti, rješavanje problema, njihovih uzroka i odabir točan algoritam terapije u potpunosti ovisi primjerenost provesti korekciju.